Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Splnil si své přání: má výhled na město i z koupelny. Chodí do ní ale přes skříň

  1:00aktualizováno  1:00
Byt v 9. patře moderního výškového domu si majitel pořídil k příležitostnému bydlení, ale také jako investici. Jenže velká vzdálenost mezi sídlem firmy a domovem mu časem začala vadit. Když se naskytla příležitost, vybudoval si pevné zázemí i v místě pracoviště.

Volba barev prozrazuje, že byt zařizoval muž | foto: Martin Zeman

Původní dispozice bytu majiteli nevyhovovala. "Všechny pokoje byly prosluněny, jen koupelna se ocitla uprostřed, bez oken. Já jsem si ale přál koupelnu s oknem a výhledem do kraje," vzpomíná majitel bytu.

Oslovil proto ateliér architektů Buriana a Křivinky, kteří budovu v Brně - Králově Poli projektovali. Na přání majitele bytu změnili dispozice. V místě dnešní komory tak byla původně koupelna.

Jídelní stůl byl vyroben na míru podle návrhu architektky

Jídelní stůl byl vyroben na míru podle návrhu architektky.

Původní interiér se proměnil na velkoryse řešený třípokojový byt s velkou prosvětlenou koupelnou a dostatkem úložných prostor, do něhož se majitel teprve postupně stěhuje.

Vybavení interiéru ale zadal ateliér architektce Janě Štěrbákové, s níž úspěšně spolupracoval již dříve.

Dispozice bytu

Při řešení dispozice bytu mohli architekti s prostorem pracovat poměrně velkoryse. Z chodby se vstupuje předsíní do velkého obytného prostoru s kuchyní. Za okny obytného prostoru i ostatních místností se otevírá panoramatický výhled do kraje.

Z centrálního prostoru s kuchyní je možno pokračovat dále do pracovny, vystoupit ven na terasu či vstoupit do ložnice s koupelnou. Na kuchyňský kout navazuje v centru dispozice komfortní komora bez přímého osvětlení a větrání. Samostatná toaleta je přístupná z předsíně.

Místo pro rychlou snídani mělo být původně jediným místem k pohodlnému sezení u jídla

Místo pro rychlou snídani mělo být původně jediným místem k pohodlnému sezení u jídla.

Dispozice byla vyřešena, hrubá stavba dokončena. Před architektkou stál úkol vybrat materiály, zvolit barevnost interiéru, vtisknout mu charakter a atmosféru.

Majitel bytu tíhl ke klidným zemitým odstínům hnědé a šedé. Architektka přepisovala tuto barevnost do jednotlivých materiálů (struktur) použitých v interiéru bytu: temně hnědé exotické dřevo wengé, betonově šedé přírodní linoleum, šedobéžový polomatný lak.

Vysoké nároky na provedení dokončovacích prací v bytě vedly majitele k rozhodnutí dohlížet jako koordinátor na práci specializovaných firem. Dokončení koupelny, dveří a podlahy realizovaly ty, s nimiž měla architektka dobrou zkušenost. Spolupráce se vydařila.

Kožená pohovka svádí k odpočinku. Výhled do kraje se neomrzí

Kožená pohovka svádí k odpočinku. Výhled do kraje se neomrzí.

Různé pohledy na věc – tak začínala spolupráce investora a mladé architektky. Na jedné straně zkušenost, zavedený životní styl, na straně druhé nápady a nezvyklé materiály. Investor přicházel s vlastními nápady, ale nechal si poradit a respektoval profesní zkušenosti architektky.

Určitou potíž při projektování způsobovala vzdálenost mezi trvalým bydlištěm investora a místem realizace a - trochu nezvykle - také práce bez časového limitu, bez tlaku termínů, bez nutnosti se nastěhovat brzy.

"Investor odkládal svá rozhodnutí, musela jsem se k práci vracet s časovým odstupem," vysvětluje architektka.

Byť je byt vzdušný a velký, velká zrcadla v koupelně mu ještě na prostoru přidávají

Byť je byt vzdušný a velký, velká zrcadla v koupelně mu ještě na prostoru přidávají.

Realizace a postup prací

Po provedení podlah, osazení dveří a parapetů chtěl investor realizovat interiér koupelny a vestavěných skříní, které dělí koupelnu od prostoru ložnice.

V koupelně se použily tradiční keramické obklady a dlažby, místo se zde našlo pro vanu i sprchový kout. Praktická "pánská" koupelna dostala díky použití exotické odolné dřeviny wengé relaxační charakter, má tolik požadované denní světlo i dostatek prostoru.

„Tajné“ dveře do koupelny umožnily vytvořit dokonale soukromý prostor

"Tajné" dveře do koupelny umožnily vytvořit dokonale soukromý prostor.

Poměrně komfortní prostorové podmínky bytu dovolily oddělit koupelnu a ložnici příčkou z vestavěných skříní (firma Cotto).

Koupelna je tak prostorem jasně soukromým, kam vstupuje pouze majitel bytu. Případné návštěvy mají k dispozici centrální obytný prostor a toaletu přístupnou z předsíně.

Obytný prostor s kuchyní

Druhým úkolem pro architektku bylo navrhnout kuchyňskou linku. Opět se podařilo vytvořit praktický a příjemný kout (dodavatel firma Dekomplet).

Jana Štěrbáková dokázala barvami i materiály vyhovět konzervativnější povaze investora, aniž by byt ztratil na modernost a velkorysosti. Pohovku i židle k atypickému stolu navrženému na míru vybrala architekta s investorem u firmy D a K interiéry.

Police na záchodě? "Je to taková reminiscence knihovny " říká architektka. Obvykle bývá tento prostor vyhrazen čistícím prostředkům.

Police na záchodě? "Je to taková reminiscence knihovny," říká architektka. Obvykle bývá tento prostor vyhrazen čistícím prostředkům.

Dobré technické zázemí bytu, místo pro kotel i pračku a dostatek úložných míst dovolily řešit byt tak, aby člověk, který se v něm pohybuje, mohl vnímat prostor a výhledy do kraje bez zbytečných bariér.

Pracovna majitele bytu a některé interiérové detaily zatím čekají na realizaci. Změny v zadání majitele bytu se občas negativně odrazily i v interiéru.

"Například svítidlo nad jídelním stolem mohlo být vybráno lépe, ale původně jsme vůbec s jídelním stolem nepočítali," lituje architektka. Pořídit se jej se totiž rozhodl majitel až během zařizování.

Koupelna dostala použitím dřeva příjemný relaxační charakter

Koupelna dostala použitím dřeva příjemný relaxační charakter.

Potřeby na bydlení se ale vyvíjejí a mění v čase, obytný interiér není nikdy dokončen, a tak spolupráce architekta s investorem může pokračovat.


Ing. arch. Jana Štěrbáková

* 1975

Absolventka VUT Brno - Fakulta architektury. Po studiích nastoupila do architektonické kanceláře Burian - Křivinka v Brně, zde spolupráce v týmu na větších zakázkách a soutěžích (např. Dům U závoje - Havelská, Praha; Dostavba domova mládeže, Litomyšl; Městská plovárna Znojmo – Louka).

Od roku 2004 se samostatně věnuje bytové architektuře a interiérovému designu, a to od architektonické studie až po finální realizaci. Důraz klade na osobní přístup ke klientovi a prověřené dodavatelské firmy. Spolupracuje s výtvarníky v rámci projektu QiQi.

janasterbak@seznam.cz

Autoři:




Nejčtenější

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Další z rubriky

Stěny velké jídelny, ve které se pohodlně nají až deset strávníků, zdobí dvě...
Luxusní dům v Hamptonu ovládly tři malé děti, melouny a 250 ananasů

Americká návrhářka Susana Simonpietriová se ujala proměny prázdninového domu v Hamptonu na Long Islandu. Letní sídlo si v oblíbené lokalitě koupila pětičlenná...  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.