Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Splněný sen: ze tří krcálků vznikla obytná kuchyně s obývákem

  1:00aktualizováno  1:00
Kam patřila jedna místnost, vytvořil moravský kutil hned tři. Kuchyň, jídelna a ložnice se v rodinném domě v Brně tísnily na malém prostoru, kde designéři mohli udělat jediný možný krok: vše opět spojit.

Fotogalerie

Dvougenerační řadový dům v Brně byl postaven v roce 1969. V přízemí dnes bydlí manželé se dvěma dospívajícími dcerami, v horním podlaží pak prarodiče, kteří uvolnili jeden pokoj starší vnučce, aby měla své soukromí.

Manželé mají v přízemí k dispozici 3 +1 o ploše kolem 100 m2. Od Davida Machače a Tomáše Marxe, designérů televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 19.listopadu v 18:00), si přáli proměnit kuchyňku připomínající úzkou chodbu a jídelnu v podobných tvarech (byť s oknem) na pohodlný prostor k vaření i stolování.

Kde ovšem není místo, je nutné si poradit jinak. V tomto případě Machač a Marx nemohli udělat nic jiného než přibrat ke kuchyňce a jídelnímu koutu ještě prostor malé ložnice. Ta se zcela nesmyslně odvětrávala pouze přes sklopné okénko do jídelny.

Kamera sice víc neukázala ani nenaznačila, ale lze předpokládat, že na druhé straně přízemí jsou další dva pokoje, obývací a dětský pokoj mladší dcery. Z obýváku se tak asi stane ložnice.

Okénko, přes které se větrala ložnice.

Okénko, přes které se větrala ložnice.

Původní kuchyně

Původní kuchyně

Přes úzkou jídelnu a výklopné okénko se větrala ložnice.

Přes úzkou jídelnu a výklopné okénko se větrala ložnice.

Příčky musí pryč

Český (tedy přesněji brněnský) kutil věnoval neuvěřitelnou energii na zdobné zárubně i sklápěcí okénko, aby si svůj domov patřičně vyzdobil. I rohová rustikální lavice, kuchyňská linka a komoda ve stejném stylu naznačovaly, co rodina preferuje. Ergonomie to tedy rozhodně nebyla. Sporák jaksi zapomenutý v rohu u okna toho byl jasným důkazem.

Designéři proto nechali vybourat dvě zbytečné příčky a zazdít jedny dveře. Mohli tak navrhnout kuchyni v praktickém uspořádání do L, a tu ještě doplnit poloostrůvkem se šířkou 90 cm a s varnou indukční deskou, aby majitelka konečně získala odkladní prostor vedle sporáku, po němž tak toužila.

Původní parkety se zakryly plovoucí laminátovou podlahou a v kuchyňské části dlaždice vinylem. (Je otázkou, zda bylo možné původní parkety opravit a doplnit, zda designéři nenarazili na různé výšky mezi místnostmi a co bylo pod příčkami…)

Sporák byl umístěný naprosto nevhodně.

Sporák byl umístěný naprosto nevhodně.

Pohled z kuchyně do jídelny

Pohled z kuchyně do jídelny

Do sádrokartonového podhledu umístili autoři proměny světla, ale také odtah digestoře, který se tak mohl odvést do komína. Svítidla v podhledu se použila i v obývací části nad televizorem. Do pokoje přišly i nové dveře se shodným dekorem jako na obkladu, zárubně do spíže se díky novým obložkovým zárubním nemusely bourat.

K černému lesku přišlo zebrano a třešeň

"Černý lesk kuchyně zjemnil dekor třešně použitý na pracovních deskách i na obkladu mezi skříňkami," tvrdí designéři. Rodina má dřevo ráda (to bylo vidět v původním interiéru), třeba jí bude výrazné zastoupení moderního černého lesku vyhovovat.

Černé lesklé plochy zjemňuje dekor třešně na obkladu a pracovní ploše.

Černé lesklé plochy zjemňuje dekor třešně na obkladu a pracovní ploše.

Náklady

Stavební a ostatní práce     81 699 Kč
Kuchyňská linka                  49 707 Kč
Spotřebiče                           93 940 Kč
Podlaha a nábytek              68 423 Kč
Vybavení a dekorace          18 932 Kč

Celkem                              312 701 Kč

Dispoziční řešení zvolili designéři v porovnání s předchozím stavem nesrovnatelně lepší, možná mohli zvážit provedení stolu a typ židlí, které přece jen připomínají spíše kancelářskou zasedačku než útulnou jídelnu pro rodinu.

Plná deska použitá místo klasického podnoží brání přisunutí další židle do čela stolu, třeba o Vánocích, kdy přicházejí návštěvy. Samonosné židle bývají příjemné tam, kde je hodně místa, a to není právě tento případ. Jejich přístup jistě ovlivnila snaha sjednotit použité materiály i tvarosloví.

Na podlahu použili designéři laminát, do kchyňské části pak vinyl.

Na podlahu použili designéři laminát, do kuchyňské části pak vinyl.

V ostrůvkové části je umístěná indukční varná deska s odkladní plochou.

V ostrůvkové části je umístěná indukční varná deska s odkladní plochou.

V porovnání s předchozím stavem a nesmyslnou dispozicí odvedli designéři dobrou práci, což ocenila majitelka (a to je nejdůležitější): "Je to splněný sen se vším všudy!"

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.