Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bydleni.iDNES.cz

  • Sobota 20. prosince 2014. Dagmar

SOUTĚŽ: Z půdy vyhnali holuby a postavili si nádherný byt 2 + kk

  1:00
Dalším příspěvkem do naší soutěže o nejlepší podkroví je půdní byt o rozloze 96 metrů čtverečních. Mladý pár koupil v Brně zanedbanou půdu blízko centra. Prostor neměl podlahy, stará střecha byla poničená a všude byli holubi. Po roční rekonstrukci vznikl pod střechou krásný byt majitelům na míru.

Vstup do prvního patra - galerie je řešený točitým schodištěm. Byl to kompromis mezi prostorovými nároky a pohodlím. | foto: Vladimír Pečený

Již na vysoké škole jsme s přítelkyní začali uvažovat o vlastním bydlení a hledali vhodný malý byt. Při prohlížení inzerátů nás zaujalo obrovské podkroví vhodné pro realizaci půdní vestavby.

Tento prostor byl tak velký a vysoký, že skýtal možnost výstavby velkého bytu a dokonce vybudování patra. Představa mezonetového půdního bytu, který bychom si naplánovali podle svých vysněných představ, nás nadchla. 

Problémem byly finance. Jako studenti jsme na hypotéku mohli zapomenout. Zachránili nás rodiče přítelkyně. Ze svého stavebního spoření dali 250 tisíc korun a na zbytek částky, ve které byla započítána i rekonstrukce, si vzali hypotéku jeden milion, kterou jim splácíme.

Dlažba přechází volně z obývacího pokoje na terasu. V létě je tak docíleno

Dlažba přechází volně z obývacího pokoje na terasu. V létě je tak docíleno optického rozšíření plochy bytu o celou plochu terasy.

Maminka přítelkyně nám navrhla uspořádání bytu, navrhování interiérů je její celoživotní vášní. Veškeré stavební úpravy prováděl můj budoucí tchán, pro kterého jsou tyto práce denním chlebem.

Půdní byt s dispozicí 2 + kk o velikosti 96 metrů čtverečních je rozdělený do dvou otevřených vzdušných prostorů – přízemí a galerie. Dominantou přízemí je atypická koupelna, která je od kuchyně a jídelny oddělená půlkruhovou stěnou tvořenou luxfery.

Umístění koupelny vyplynulo z nutnosti využít stávající zeď, kterou procházejí komíny z ostatních bytů. Tato zeď zkoseně prochází i do druhého patra a vytváří zajímavý interiérový prvek, proto jsme tuto dominantu ještě zvýraznili vínovou barvou.

Dominantou přízemí je atypická koupelna, která je od kuchyně a jídelny oddělená

Dominantou přízemí je atypická koupelna, která je od kuchyně a jídelny oddělená půlkruhovou stěnou tvořenou luxfery.

Jednotlivé prostory přízemí jsou opticky oddělené různou výškou podlah (hrany přechodů mají diodové osvětlením). Na podlahu byla použita italská dlažba, která ve dvou odstínech šedé prochází celým prvním patrem a je i na koupelnových obkladech.

Protože je vhodná i na venkovní použití, přechází volně z obývacího pokoje na terasu. V létě je tak docíleno optického rozšíření plochy bytu o celou plochu terasy.

Vedle obývacího pokoje je kuchyně s ostrůvkovým varným centrem. Spotřebiče jsou vestavěné. Všechny skříňové korpusy jsou koupené v Ikee a dodělány svépomocí. Pouze pracovní desky jsou zhotovené na míru od truhláře. Mycí centrum je ve výklenku za kuchyňskou stěnou.

V přízemí je vedle obývacího pokoje kuchyně se zabudovanou stěnou s kuchyňskými
V přízemí je vedle obývacího pokoje kuchyně se zabudovanou stěnou s kuchyňskými

Kuchyně je v přízemí vedle obývacího pokoje. Kuchyňské spotřebiče jsou vestavěné, varné centrum je v ostrůvku. Dřez je ve výklenku za stěnou.

Vstup do prvního patra je po točitém schodišti. Byl to kompromis mezi prostorovými nároky a pohodlím. Tím, že jsme s přítelkyní oba menšího vzrůstu, tak nám užší schodiště nečiní obtíže. Galerie je řešena spíše jako relaxační část bytu. Je zde kromě ložnice i čtecí koutek a pracovní část s důrazem na ergonomii.

Do budoucna počítáme samozřejmě s dětmi. Byt jsme proto připravili i pro ně. První patro se dá snadno předělit příčkou, čímž vznikne dětský pokoj, který vedle čtyř samostatných stěn bude mít i své okno a své rozvody elektriky a osvětlení nezávislé na zbylém prostoru.

Vstup do prvního patra - galerie je řešený točitým schodištěm.

Do patra vede točité schodiště.

Galerie je řešena spíše jako relaxační část bytu. Je zde kromě ložnice i čtecí

V galerii je ložnice a pracovna.

Galerie je řešena spíše jako relaxační část bytu. Je zde kromě ložnice i čtecí

V galerii je i čtecí koutek.

Přízemí je vytápěné podlahovým topením, které má několik obvodů. Teplota můžeme být proto v každé zóně jiná. V zimě stačí vytápění přízemí na vyhřátí celého bytu.

I v parných dnech je v našem bytě stále příjemný chládek, a to díky poctivé vrstvě izolace (300 mm), která úspěšně brání přehřívání bytu. Okna umístěná proti sobě se při otevření v mžiku postarají o přísun čerstvého vzduchu.

Úložné prostory jsme z části vyřešili šatnou v přízemí. Další místo pro odkládání jsme vytvořili nenápadně za sedačkou, kde máme veškeré sezónní věci.

Dlažba přechází volně z obývacího pokoje na terasu. V létě je tak docíleno

Dlažba přechází volně z obývacího pokoje na terasu. V létě je tak docíleno optického rozšíření plochy bytu o celou plochu terasy.

Protože máme rádi dostatek světla a osvícené prostory, kladli jsme zvláštní důraz na osvětlení. Kromě velkého počtu oken (v celém prostoru je sedm střešních oken a jedno velké třídílné francouzské okno přes celou stěnu) je prostor osvětlen pomocí zářivkových svítidel, lankových systémů, bodového osvětlení i orientačních diodových světel. Působivé osvětlení je i ve výklencích, které vznikly po zakrytí původních trámů sádrokartonem.

Na naší "půdě" bydlíme spokojeně už skoro tři roky a za tu dobu se nám podařilo ji téměř dovybavit. Snažili jsme se o moderní pojetí, které je však zároveň účelné a pohodlné. Největší předností našeho bytu je fakt, že je vybudovaný přímo nám na míru. A to je pro místo, kde trávíme většinu času, přeci to nejdůležitější.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Obytné podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

logo VELUX


Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)

* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)

* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město

* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:

mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.