Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Z temné půdy vznikl světlý byt s 18 okny a výhledem na Hrad

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do soutěže o nejlepší podkroví je mezonetový byt na Hanspaulce. Prostor tvoří spodní garsoniéra a světlý střešní byt, ve kterém žije čtenářka se svým přítelem.

Nábytek je situován pod šikminy, díky tomu je pohyb po místnosti bezproblémový. | foto: Lucie Zelenková a Petr Minařík

Náš podkrovní byt je ve vícegenerační vile v Praze na Hanspaulce. Dům stojí na rozhraní pásma zahrad a velkého parku, který volně navazuje na les v Šáreckém údolí.

U tohoto a sousedního domu došlo k rozšíření středového rizalitu (předsunutá část průčelí stavby po celé její výšce), čímž vznikla v každém podlaží nádherná velká místnost o rozloze 30 metrů čtverečních.

Z nevyužívané půdy pak vznikly rozsáhlé prostory, ze kterých vznikl mezonetový byt. Ten lze využívat i jako dvougenerační. Do soutěže jsem přihlásila pouze horní prostory, kde již rok společně žijeme.

Bydlení v podkroví

K dispozici máme kuchyň, jež volně navazuje na obývací prostor, jídelní kout, dvě koupelny, ložnici, prádelnu s komorou a další velký samostatný pokoj. V něm máme posilovnu.

Byt orientovaný na východozápad je velmi světlý, má 18 střešních oken a dobré možnosti odvětrání. Je z něj krásný panoramatický výhled na Prahu a Pražský hrad.

Nábytek v bytě máme udělaný na míru, je tedy vhodně zkombinovaný s výklenky ve stěnách a umožňuje plné využití půdorysu s přístupem až ke střešním oknům.    

Jako materiál jsme zvolili přírodní smrk, ze kterého jsou okna, dveře, obklady stěn, kuchyň i nábytek, podlahy jsou zhotoveny z dubových kazetových vlysů.

Omítky jsou bílé. Sedací soupravu máme ze světlé kůže. Interiér je díky tomu odlehčený a útulný. Příjemnou večerní atmosféru dokreslují skleněná stropní svítidla s možností volby barev osvětlení.

Celkový pohled na byt

Celkový pohled na byt

Ložnice je menší, ale její uspořádání poskytuje dostatek obytného komfortu. Manželská postel se spodními úložnými prostory je zhotovena na míru.

Za čelem postele je umístěna vestavěná skříňová stěna o objemu 4,5 metru krychlových. Místnost je prosvětlena střešním oknem Velux, které je umístěné přímo ve výhledu z postele.

V koutku u stěny je dostatek místa pro budoucí dětské postýlky, případně malého stolku. Ložnice je od obývacího prostoru oddělená posuvnými dveřmi, které zajíždějí do pouzdra. Obývací prostor má centrální průchod v nejvyšší části místnosti. Nábytek a vybavení jsou orientovány vlevo i vpravo pod střešními okny.

Velké zrcadlo s odkládací poličkou v mozaikovém provedení

Velké zrcadlo s odkládací poličkou v mozaikovém provedení

Pro profesionálního sportovce bylo zřízení posilovny nutností.

Pro profesionálního sportovce bylo zřízení posilovny nutností.

Je zde i nízká široká lavice s úložným prostorem. Lze na ní sedět nebo ji využívat jako květinový stolek a výstavu dekorací. Lavice umožňuje těsný vzpřímený přístup k oknům, ze kterých je výhled na celý park. Vešel se i pracovní stůl pro dva. Pod ním jsou ještě dvě velké pojízdné komody.

Kuchyň je od obývacího prostoru opticky oddělená barovým pultem. Kuchyňský kout je do tvaru U. Díky tomu se v něm velmi dobře pohybuje a vše je dosažitelné.

Linka má všechny náležitosti moderní kuchyně s množstvím úložných prostor a velkou pracovní plochou. Rovněž je zde přístup ke střešnímu oknu. Jídelní kout je zatím provizorní, do budoucna plánujeme plnohodnotné posezení s lavicí u stěny.

Celkový pohled na dům ze zahrady

Celkový pohled na dům ze zahrady

Výhled na park a Pražský hrad v průběhu roku

Výhled na park a Pražský hrad v průběhu roku

Koupelna vznikla rozšířením bývalé podesty na chodbě. Je zde sprchový kout, toaleta a vestavěné umyvadlo s úložnými prostory ve skříňce pod ním. Vše je zavěšeno na stěny, což umožňuje jednoduchou údržbu celé podlahy.

Sprchový kout je zděný a velmi prostorný s odkládací poličkou, která pokračuje dále podél stěny. Je oddělen čirým sklem, které opticky nenarušuje prostor. Díky barevné kombinaci zvolených obkladů, střešnímu oknu a velkému zrcadlu působí místnost světlým a svěžím dojmem.

Komora slouží k umístění pračky, bojleru a uskladnění úklidových prostředků. Posilovnu lze v budoucnu využít jako dětský pokoj, případně ji i rozdělit na dva menší a odklopením víka v podlaze propojit vnitřním schodištěm se spodní garsoniérou. Autorem návrhu rekonstrukce půdy je můj otec, interiér jsme plánovali společně.

Podmínky soutěže

Soutěžní příspěvky bylo možné zasílat do 31. července. Nyní zveřejňujeme již došlé realizace. Příspěvky budou zveřejňovány do zahájení ankety čtenářů.   

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Harmonogram soutěže:

  • Pouze z publikovaných realizací vybere odborná porota deset nejlepších.
  • Z těchto finalistů pak budou čtenáři iDNES.cz vybírat svého vítěze v anketě zveřejněné v termínu od 20. do 27. srpna 2012.
  • Z této desítky zároveň určí porota i tři nejlepší soutěžící.
  • Ti získají ceny v podobě výrobků společnosti Velux hodnotě 50, 30 a 20 tisíc korun podle vlastního výběru z nabídky společnosti Velux.
  • Vítěz čtenářské ankety, který obdrží nejvíce hlasů, získá výrobky Velux v ceně 10 tisíc korun, opět podle vlastního výběru.
  • Jména vítězů najdete na webových stránkách iDNES.cz nejpozději do poloviny září 2012.
logo VELUX

Projekty budou hodnoceny zejména na základě těchto kritérií:

  • architektonické řešení a estetický dojem
  • originalita zařízení interiéru
  • dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání
  • praktičnost pro každodenní obývání/práci

Bližší podmínky naleznete ZDE.

Chcete získat více tipů o bydlení v podkroví? Klikněte na zivotvpodkrovi.cz.

Autoři:




Nejčtenější

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Kuchyňskou linku designérky zredukovaly pouze na spodní skříňky. Je zde plně...
Jak se staví sen pro ženu, které zůstal jen vybydlený byt

V Otvovicích všichni znají nejen Lucii Bílou, ale také nemocnou Zdeňku. Roztroušená skleróza ji trápí už skoro dvacet let a invalidní důchod není právě zdrojem...  celý článek

Návštěvy nejvíce obdivují velkolepé prostory, původní nábytek a výzdobu.
Sedmipokojová rezidence pražských primátorů je od roku 1928 v knihovně

S významnou státní funkcí se pojí i důstojné bydlení. Prezident se nastěhoval do Lumbeho vily, premiér využívá Kramářovu vilu, primátorka hlavního města má k...  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Další z rubriky

Pohled na impozantní rezidenci vybavenou veškerým dostupným luxusem
Dům za 100 milionů dolarů je plný zlata, od aut až po šampaňské

Rezidence Opus v Beverly Hills v Los Angeles je k mání za „pouhých“ 100 milionů dolarů. Majitel, Nile Niami, si jej nechal navrhnout od architekta Paula...  celý článek

Pohled na jeden z modelových domů
Dům za milion korun přichází z Ruska. Nadšenec Sokolov má už dva

Mladý ústecký stavař Jakub Štráchal opustil projekty developerů a přivezl do Česka koncept DublDom ruského architekta Ivana Ovchinnikova. Stavba dorazí na...  celý článek

Na pozemku v nově zakládané čtvrti nedaleko největšího jihokorejského letiště...
Pilot postavil pro rodinu u letiště dům, na který nikdy nezapomenete

Mladý pilot Seo Sungwon chtěl bydlet blízko práce v moderní a vkusné „vzducholodi“. Vysněný dům u největšího jihokorejského letiště Inčchon navrhlo soulské...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.