Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V domě pro víkendové bydlení nahradilo dřevo sklo s jeho motivem

  1:00aktualizováno  1:00
Domek po rodičích majitelé využívají jako rekreační objekt. Přesto jim na vzhledu interiéru velmi záleží. Vyhovuje jim však styl, který se blíží spíše městskému než venkovskému domu.

Rekreační ráz napomáhá navodit skleněná stěna s motivem dřeva. | foto: Archiv autorky projektu

Investor se proto rozhodl zařídit interiér obývacího pokoje a dalších místností s pomocí architektky Markéty Šafferové, která dostala jasné zdání: obývací pokoj v přízemí proměnit na společenskou reprezentativní místnost, v patře pak vytvořit soukromou zónu v prostoru s kamny a s již zařízeným kuchyňským koutem.

Prosvětlený prostor před okny doplňuje dýhovaný nábytek se skleněnými horními...

Prosvětlený prostor před okny doplňuje dýhovaný nábytek se skleněnými horními deskami.

Autorka svůj návrh přihlásila do soutěže Interiér roku (o výsledcích soutěže více zde).

Zadání klienta

„Z architektonického pohledu bylo v přízemí třeba dokončit zařízení pokoje, vybaveného zatím pouze sedacím koutem s osvětlovacími prvky, navrhnout nábytek a vyladit barevnost místnosti pomocí tapet, látek a designových prvků,“ popisuje architektka Šafferová.

Komplikaci představovala pouze délka stěny obdélníkové místnosti, bylo třeba ji vhodně rozčlenit a vytvořit pocit čtvercové místnosti.

Pokud jde o druhé podlaží, tady měl majitel představu soukromé zóny. Limitujícím prvkem byla postavená kamna a také kuchyňský kout. S ohledem na protáhlý tvar obytné místnosti se muselo opět vyřešit její členění.

Fotogalerie

„Návrh komplikovalo i osazení oken proti sobě, klient tak byl vystaven vnějším pohledům, domy jsou zde blízko od sebe,“ upřesňuje Markéta Šafferová.

Zvolila proto stínění pomocí textilií a vhodně doplnila volné stěny. Respektovala také přání zákazníka, který si přál umístit v prostoru velkou televizi. „Vzhledem k úzkému prostoru pro sledování televize jsem navrhla stěnu vybavenou zakřivenou obrazovkou,“ říká architektka.

Její pozornosti „neunikl“ ani studentský pokoj dospívající dívky. Hlavním zadáním zde byla dekorace stěn a oken. Textilní doplňky včetně koberce mají dotvořit atmosféru v zadaných odstínech hnědé a béžové barvy.

Záludnosti interiéru a použité materiály

Obytné místnosti jsou kvůli maximálnímu využití prostoru domu poměrně dlouhé. Pomocí členění a optických klamů se autorce projektu podařilo navodit dojem místností blížících se čtvercovému půdorysu.

„Dům se využívá jako chalupa. S přihlédnutím k tomu jsem se snažila obohatit prostor zařízený v moderním duchu i jemným odkazem na bydlení na chalupě. Rekreační ráz napomáhá navodit třeba skleněná stěna s motivem dřeva a kamenné obložení komína a stěny za obrazem z živých rostlin,“ popisuje Markéta Šafferová.

Odraz místnosti ve skleněné stěně v prvním podlaží napomáhá optickému rozšíření dlouhého prostoru a zdvojuje exkluzivní výhled z francouzských oken do zahrady.

Detail skleněné stěny vytvořené digitálním tiskem

Detail skleněné stěny vytvořené digitálním tiskem

Po konzultaci s majiteli bylo sklo opatřené digitálním tiskem. Skleněná stěna o velikosti 2,6 × 1,7 m se odvolává svým motivem vyskládaného dřeva k rekreačnímu využívání stavby. Staré nařezané trámy svým rázem a barevností dřev připomínají i historii tohoto domu.

Prosvětlený prostor před okny doplňuje dýhovaný nábytek se skleněnými horními deskami. Mobilita a organické tvary nábytku společně s odrazy ve sklech podporují lehkost prostoru před prosklenou stěnou dělící interiér od exteriéru.

Olivová dýha je mořena jen na některých kusech nábytku tak, aby zůstala čitelná její exotická kresba. Propojení mezi tmavým nábytkem, doplňujícím svou barevností stávající vybavení, a světlým nábytkem představuje rohová knihovna, která využívá mořených a nemořených ploch dřeva.

Ve druhém podlaží člení místnost na jednotlivé zóny obklad vytvořený z kamenných pásků na stěně za komínem i na stěně mezi obývacím a kuchyňským koutem.

Komunikační linie v provozním prostoru zpříjemňuje živý vertikální obraz z pokojových rostlin. Výrazná kresba dýhy zebrano použitá na nábytku v horizontálním i vertikálním směru prostor opticky rozšiřuje.

„Stejný efekt se podařil i využitím vodorovných pruhů na záclonových posuvných panelech. Na druhé straně jsou ze stejného důvodu nad kuchyňskou linkou použité římské rolety. Také koberec položený napříč prostorem před velkou TV stěnou opticky rozšiřuje prostor,“ vypočítává architektka.

V prvním patře použila architektka obklad z kamenných pásků za kamny, která zde...

V prvním patře použila architektka obklad z kamenných pásků za kamny, která zde již byla.

Dívčí pokoj disponuje rohovými okny, které doplnily pásy voálových záclon na průběžné tvarované kolejnici. Tapeta s výrazným vzorem v odvážné kombinaci s textilními doplňky odkazuje na mládí. K pocitovému zklidnění místnosti pak slouží jednobarevné polštáře a koberce.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v šesti kategoriích. Předsedou poroty je prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. Jiří Pelcl. Hlavním mediálním partnerem soutěže je iDNES.cz a pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími (nejen s vítězi) postupně seznamujeme čtenáře až do vyhlášení dalšího ročníku soutěže na stránkách Bydlení iDNES.cz

Více o soutěži zde. Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů, restaurací a podobně.

Do dalšího ročníku soutěže lze zasílat přihlášky od 4. 10. 2016. Tentokrát se mohou hlásit také architekti ze Slovenské republiky s projekty, které byly realizovány na Slovensku.

Autor:




Nejčtenější

Gramofon G3 ClassiC z habru. Krása a struktura tohoto českého dřeva autory...
Gramofon slouží v interiéru jako socha aneb terapie vinylovou deskou

Dokonalý zvuk a krása jako přidaná hodnota reprezentují výrobky rodinné firmy 440 Audio, kterou založil Tomáš Jiráček. Zejména nová řada gramofonů Art působí v...  celý článek

Na ulici hledí strohá betonová fasáda, s černým vchodem a rámem balkonu.
Zepředu nic moc. Zezadu neuvěřitelný dům pro rodinu plný překvapení

Pařížský domek si hraje s okolím. Za skromnou uliční fasádou se skrývá přívětivé nádvoří a s ním překvapení, rodinný městský dům pokračuje dalším, větším a...  celý článek

Konstrukce domu, postavená na železobetonové základové desce, je z...
Svépomocí si postavil pasivní dům plný technických vychytávek

Majitelé si přáli pasivní dům, ale zároveň nechtěli slevit ze svých požadavků na funkční i estetické prvky, které se s pasivními standardy právě neslučují,...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

Na začátku každého nového dne najdou majitelé chytré pračky své prádlo čisté,...
Chytrá pračka vypere i vyžehlí. Návrhářka se inspirovala toustovačem

Designérka Jiyeun Yoonová z Jižní Koreje přišla s úžasným nápadem. Navrhla chytrou pračku Pop-Up Laundry, která dokáže prádlo vyprat a rovnou jej i vyžehlí.   celý článek

Další z rubriky

Pro architekta Liema bylo největší odměnou zjištění, že majitelům změnil život...
Život v kruhu. Manželé a psi si užívají dům velký 85 metrů čtverečních

Manželé z Rotterdamu v Nizozemsku věděli, že oni i jejich aljašští malamuti budou šťastni pouze v domě obklopeném zelení. Přání jim splnilo studio 123DV....  celý článek

Dům s užitnou plochou 172 metrů čtverečních stojí v jižních Čechách.
Pozemek do trojúhelníku byl výzvou. Architekt si s ním skvěle poradil

V Hluboké nad Vltavou stojí moderní dům s užitnou plochou 172 metrů čtverečních, který si nechala pro sebe postavit čtyřčlenná rodina. Nezvyklý půdorys domu...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.