Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Banka, která připomíná obývací pokoj čekající na vaši návštěvu

  1:00aktualizováno  1:00
Neosobní, sterilní, nudné. Tak vypadá řada prostor bank a podobných institucí. ČSOB se ale obrátila na architektonický ateliér SAD, aby vytvořil volný a neformální prostor pro klienty banky.

Lamely z ohýbaného jilmového dřeva jsou přetočené tak, aby kolemjdoucí neviděl dovnitř jednacího salonku. | foto: Archiv ateliéru SAD

Z poněkud netradiční zakázky vznikl interiérový koncept, jehož základem je otevřený prostor, který klasické bankovní pobočky připomíná jen hodně vzdáleně.

„Klienti a úředníci banky tady stojí proti sobě na stejné úrovni. Prostory pro zaměstnance jsou optimalizovány na minimum ku prospěchu volného pohybu klientů,“ vysvětlují tvůrci projektu, Adam Jirkal a Jerry Koza ze studia SAD.

Architekti ze studia SAD pamatovali i na děti klientů banky.

Architekti ze studia SAD pamatovali i na děti klientů banky.

Projekt zabodoval jak u zaměstnanců a klientů banky, tak také v soutěži Interiér roku, kde se dostal mezi tři nejlepší v kategorii Veřejný interiér (více o výsledcích soutěž zde). Hlavním mediálním partnerem akce byl iDNES.cz.

Příjemné prostředí pro všechny

A jak probíhá provoz na pobočce třeba v Teplicích? „Klienti a zaměstnanci banky mohou společně řešit rychlé operace u dlouhého pultu u zdi, neformálně diskutovat u na míru navrženého stolu se dvěma výškovými úrovněmi nebo si sednout na křesla volně rozesetá po prostoru,“ popisují architekti.

Pro delší jednání navrhli architekti prosklený transparentní a zároveň soukromý jednací salónek, který rámují lamely z ohýbaného jilmového dřeva. Jsou přetočené tak, aby běžný kolemjdoucí neviděl dovnitř.

Architekti také kladli důraz na spolupráci s českými tvůrci, použili stojací věšáky od designéra Zbyňka Krulicha či porcelán Jiřího Pelcla s akcentem modrého „korporátního“ cibuláku. Kreativní skupina OKOLO výtvarně pojala prázdné zdi pobočky svým vizuálním reliéfem, který je inspirovaný danou lokalitou. To vše doplnil nábytek značky Vitra.

I Praha se změnila

ČSOB změnila výrazně i interiér pobočky v Sokolovské ulici v Praze, opět s pomocí ateliéru SAD, který vytvořil čistý bílý prostor, s ostrovy z koberců a s pohodlnými otočnými křesly. Jde o bezhotovostní pobočku, a tak zde mohla zmizet samostatná pracoviště personálu.

Neformálně lze diskutovat u na míru navrženého stolu se dvěma výškovými úrovněmi.

Neformálně lze diskutovat u na míru navrženého stolu se dvěma výškovými úrovněmi.

Pro soukromá jednání slouží dvě místnosti, od okolí částečně oddělené zasklenými příčkami s vertikálními dřevěnými lamelami. Potlačena byla i modrá barevnost, typická pro ČSOB.

Opět se zde objevuje stůl s dvěma úrovněmi (sezení a barové sezení). U stropu se architekti vyhnuli levné kazetové variantě. Revizní otvory, nutné pro možnosti oprav, jsou zde integrovány do kruhových svítidel.

Autoři

Atelier SAD: MgA Adam Jirkal, MgA Jerry Koza
Spolupráce: Ing. Tomáš Kalhous, Dipl. Ing. Claudia Schmidt, Ing. arch. Tomáš Kubák,
Ing. arch. Peter Panulin, Ing. arch. Vitek Markvart
Lokalita: Praha, Teplice, Brno
Realizace 2013 až 2015, MY76 s.r.
Klient: ČSOB

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelemInstitut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími čtenáře postupně seznamujeme na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem soutěže je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Autor:




Nejčtenější

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Další z rubriky

Lenka Vacková se nechala tetovat vlastní krví.
Proti konzumu bojovali i vlastní krví. Výstava studentů VŠUP v Miláně

Studenti VŠUP se v Miláně představili opravdu skvěle. Jejich výstava Ephemeral_Eternal byla zařazena mezi TOP 40 mezi všemi expozicemi dubnové akce Milano...  celý článek

Dům se symbolicky oddělenými zónami slouží jako domov pro tři generace jedné...
Neobvyklý dům dokáže s rodinou žít 25 let. Vejdou se i prarodiče

Členitá vila pro pětičlennou rodinu má fasádu pokrytou břidlicí, kterou probleskuje ostrá žlutá na sklopných markýzách. Dům na melbournském předměstí o...  celý článek

Nádvoří je zastřešené, díky prosklení zde mohou růst stromy.
Palác dostal s novou podobou stromy pod střechou a v přízemí Fach

Historické budovy lákají pro další využití, ale co je lákavé, bývá i problematické. Památkáři pečlivě dohlížejí na to, aby cenné stavební prvky zůstaly...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.