Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Díky zařízení na míru mají skvělý a zároveň nadčasový interiér domu

  1:00aktualizováno  1:00
Majitel nového domu v developerském komplexu se nechtěl spokojit s interiérem vybaveným sériovou produkcí. Jeho představa byla jasná: zařízení na míru v nadčasovém designu.

Žlutý travertin na krbu výborně doplnila citroníková dýha použitá na nábytku a obkladech na míru. | foto: Archiv studia Dondesign

Investor proto oslovil architekta Víta Pešinu ze studia Dondesign. Jeho práci dobře znal, protože se potkávali na stavbách, kam majitel domu dodával přírodní kámen. „Vztah architekt – dodavatel se rázem změnil na architekt – zadavatel a v průběhu realizace se přetavil v přátelství,“ vysvětluje architekt Pešina.

Protože investor znal jeho tvorbu, bylo jasné, že má představu soudobého a nadčasového designu s důrazem na detail a použité materiály. Hned na začátku vyslovil také přání, aby se hlavním stavebním kamenem jeho domu stal krásný žlutý travertin Giallo Persiano.

Žlutý travertin našel uplatnění i na schodech.

Žlutý travertin našel uplatnění i na schodech.

Interiér domu postoupil mezi tři nejlepší realizace v soutěži Interiér roku v kategorii Novostavba, kde byl iDNES.cz hlavním mediálním partnerem. Více o výsledcích soutěže zde.

Kudy z nudy

Dům, který je součástí většího developerského komplexu, svým exteriérem ani použitými standardy nijak nepřevyšuje běžnou developerskou produkci, ničím nevyčnívá.

Možná je to dobře, protože naopak vnitřní dispozice, možná překvapivě, průměr rozhodně přesahuje. To svědčí o tom, že autor projektu myslel právě na kvalitní dispozici a využití domu, což bohužel u současné výstavby nebývá pravidlem. Mnohé zvenčí efektní stavby pak bývají často uvnitř zoufale nepraktické.

Hlavní prostor dvoupatrového domku představuje velký obytný prostor v přízemí. Jeho úroveň je oproti vstupní části stavby o něco níže, tím tento prostor získal větší výšku odpovídající svému významu.

„Úpravy dispozice byly minimální a v podstatě se omezily na drobné korekce směřující k větší otevřenosti a propojenosti jednotlivých prostor,“ konstatuje Vít Pešina.

Fotogalerie

Koncepce interiéru byla od počátku jasná: jednoduchá a nadčasová forma provedená v kvalitních materiálech, které se prolínají celým domem, aby se dosáhlo maximálního propojení všech prostor.

„Abstraktní forma jednotlivých částí interiéru ́vyčištěná od všech zbytečností ́, jako jsou nejrůznější madla či mřížky, pak dává o to více vyniknout použitým materiálům a vysoké kvalitě jejich zpracování,“ zdůrazňuje architekt Pešina.

Základem se stal atyp

Jednoduchá forma dává vyniknout kontrastům, které vytváří lesklá černá žula Nero Assoluto s bílým sádrovým štukem, i harmonii vytvořené použitím žlutého travertinu a citroníkové dýhy. To vše pak zjemnily tóny šedé, stříbrné a modré.

Kuchyňskou část odděluje od jídelní a odpočivné ostrůvek se zvýšenými bočnicemi i čelní stěnou, takže si existenci kuchyně takřka neuvědomíte.

Kuchyňskou část odděluje od jídelní a odpočivné ostrůvek se zvýšenými bočnicemi i čelní stěnou, takže si existenci kuchyně takřka neuvědomíte.

Abstraktní formy, které ve výsledku vypadají tak jednoduše, kladou ovšem vysoké nároky na kvalitu a přesnost zpracování. Rovné a hladké tvary nepromíjejí žádné chyby nebo odchylky.

Všechny části interiéru proto musely být před zahájením výroby pečlivě zaměřeny a následně konfrontovány s ostatními výrobky tak, aby na sebe ve výsledku vše dokonale navazovalo. K tomu významnou měrou přispělo i vysoké nasazení investora, který se stal samozřejmě dodavatelem některých částí.

Interiér byl navržený s maximální měrou atypické zakázkové výroby, jediné typové výrobky představují jídelní židle a sofa. Vše, až do nejmenšího detailu, bylo navrženo a vyrobeno přímo pro tento dům, a to včetně konferenčního a jídelního stolu nebo vybavení koupelny.

Autor projektu

Studio Dondesign, Ing.arch. Vít Pešina, Ing. Otakar Berdych
Realizace: 2015

Černá žula Nero Assoluto vynikne v kombinaci s bílým sádrovým štukem.

Černá žula Nero Assoluto vynikne v kombinaci s bílým sádrovým štukem.

Zajímavý detail stolku: masivní noha slouží i jako váza, kterou nezvrhnete.

Zajímavý detail stolku: masivní noha slouží i jako váza, kterou nezvrhnete.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími čtenáře postupně seznamujeme na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem soutěže je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Autor:


Témata: Interiér roku


Nejčtenější

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Další z rubriky

Nádvoří je zastřešené, díky prosklení zde mohou růst stromy.
Palác dostal s novou podobou stromy pod střechou a v přízemí Fach

Historické budovy lákají pro další využití, ale co je lákavé, bývá i problematické. Památkáři pečlivě dohlížejí na to, aby cenné stavební prvky zůstaly...  celý článek

V 60. letech se s boxy počítalo zejména do mladých interiérů.
Má je babička, dcera i vnučka. Boxy, které se staly designovou ikonou

Vznikly před 50 lety, přesto se nejen dodnes vyrábějí, ale také stále inspirují. Plastové boxy Componibili od Anny Castelli Ferrieri se v Miláně v průběhu...  celý článek

V expozici Vitra byl největší zájem věnovaný novince, pohovce Grand Sofà...
Obývací pokoj se rozpadá na pohovky z několika kusů a malé stolky

Je největší, nejočekávanější a také nejnavštěvovanější. Platí už řadu let, že všechny velké nábytkářské firmy čekají s novinkami na dubnový mezinárodní veletrh...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.