Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Výstavní sál umístili mladí architekti do tubusu lávky nad Vltavou

  1:00aktualizováno  1:00
Lávka přes Vltavu, netradiční dům v proluce i deskovitý objekt s perforovanou fasádou. I tak může vypadat Centrum architektury a designu v Praze. Stavba, kterou hlavní město potřebuje, ale nemá. Bohužel. I proto byla námětem studentské soutěže.

Vítězný projekt propojil dva vltavské břehy a ostrov Štvanice. | foto: Tomáš Kučera, Pavel Fajfr, Aleš Kouřim, Tomáš Kroužil

Letošní ročník anonymní architektonicko-urbanistické soutěže pro studenty vysokých škol oboru architektura a příbuzných oborů, kterou vyhlásila společnost Central Group, měl velmi atraktivní téma: navrhnout budovu Centra architektury a designu. Mediálními partnery soutěže byly již tradičně iDNES.cz a MF DNES.

Fotogalerie

Autoři si mohli sami zvolit lokalitu, bez ohledu na reálné majetkoprávní vztahy nebo územní plán. Doporučení ovšem studenti měli: taková stavba má své největší opodstatnění v centru, případně s dobrým spojením do centra.

Objekt mohl být menší, měl však nabídnout kromě výstavních prostor také místo pro obchod s pragensiemi a možnost umístění modelu Prahy.

Do soutěže se zapojilo 44 autorů (či dvojic, trojic, vítězný návrh je dokonce výsledkem tvůrčího zapojení čtyř studentů). Mladí tvůrci našli skvělá nová místa, někteří naopak využili známá a často využívaná právě při zadávání studentských prací na školách.

Předseda poroty, architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš, na závěr zasedání poroty s povděkem kvitoval, že letošní ročník měl velmi slušnou úroveň: "Nebyl zde ani jeden propadák, všechny práce měly minimálně slušnou úroveň!"

Vítězný projekt propojil dva vltavské břehy a ostrov Štvanice.

Vítězný projekt propojil dva vltavské břehy a ostrov Štvanice.

Zvítězila tubusová lávka

Pětičlenná porota hodnotila soutěžní práce především podle tří hlavních kritérií, a to komplexního architektonicko-urbanistického řešení, originality návrhu a také podle jeho výtvarné a grafická úrovně a srozumitelnosti. I kvůli kvalitě a množství soutěžních prací bylo nakonec hodnocení pětikolové, nakonec zůstaly tři nejlepší.

První místo získal projekt, který představuje velmi potřebné propojení dvou vltavských břehů a ostrova Štvanice, přičemž jsou zde dvě úrovně: pochozí střecha slouží jako výhled na panoráma Prahy z různých úhlů, spodní krytá chodba je využitá zároveň jako lineární expozice.

Porota cenila invenční výtvarné provedení s využitím kresby rukou. To bylo navíc mezi soutěžícími ojedinělé, ostatní využívali počítač. Škoda! Autory "lávky" jsou hned čtyři studenti, Tomáš Kučera, Pavel Fajfr, Aleš Kouřim a Tomáš Kroužil, všichni z Fakulty architektury ČVUT Praha. Patří jim odměna 50 tisíc korun.

Návrh na 2. místě  vtipně využívá malou nezastavěnou parcelu v Templové ulici,
Návrh na 2. místě  vtipně využívá malou nezastavěnou parcelu v Templové ulici,

Návrh na 2. místě vtipně využívá malou nezastavěnou parcelu v Templové ulici, kterou však správně nechává částečně volnou.

Druhé místo a odměna 25 tisíc patří Martinu Klicperovi, také z Fakulty architektury ČVUT Praha. Pro svůj projekt si vybral malou nezastavěnou parcelu v Templové ulici. Podle poroty ji "však správně nechává částečně volnou a výstavní program umísťuje do dramaticky členěné hmoty v úrovni pražských střech. Porota oceňuje řešení, kdy současný výtvarný názor vstupuje harmonicky do organismu historického města."

Třetím nejlepší návrhem byla práce Šimona Brabce, jediného zástupce VŠUP v Praze mezi všemi 44 účastníky! Obdržel odměnu v hodnotě 10 tisíc korun a pochvalné hodnocení poroty: Návrh využívá potenciálu volné parcely v sousedství UP muzea, kterou částečně zastavuje deskovitým objektem s transparentními fasádami. Do Palachova náměstí se obrací jen úzkým průčelím s výhledem na Pražský hrad. Objekt citlivě ukončuje intimní prostor zahrady muzea a současně je svorníkem mezi historickými budovami.

3. místo - návrh využívá potenciálu volné parcely v sousedství UP muzea, kterou

3. místo - návrh využívá potenciálu volné parcely v sousedství UP muzea, kterou částečně zastavuje deskovitým objektem s transparentními fasádami.

Názor poroty

Soutěž přinesla celou škálu nejrůznějších přístupů v rozmanitých lokalitách, často i nečekaných, ale inspirativních. Mezi soutěžními návrhy se neobjevil žádný vyloženě nekvalitní. Soutěžící navíc volili řešení realizovatelná, vyhnuli se efektním, ale prázdným gestům.

Vítězné návrhy reprezentují různé formy: na jedné straně využití volných exponovaných, ale i víceméně zapomenutých parcel v historickém jádru, na straně druhé stavba tubusové lávky propojující vltavské břehy a současně využívající možnosti netradičních výhledů. Z výše uvedených důvodů je zřejmé, že studenty zvolené téma oslovilo. Letošní ročník soutěže hodnotí porota jako velmi dobrý.

Předsedou poroty byl architekt Zdeněk Lukeš, dále architekti David Vávra, Jiří Hůrka a Zdeněk Frey, za iDNES.cz pak Alena Řezníčková.

4. až 6. místo (bez udání pořadí) - vtipně využívá dnes degradovaný prostor pod

4. až 6. místo (bez udání pořadí) - vtipně využívá dnes degradovaný prostor pod Severojižní magistrálou na křižovatce U Bulhara v centru Prahy.

Na čtvrtém až šestém místě se bez rozlišení pořadí objevily tři návrhy. Jeden z nich vtipně využívá dnes degradovaný prostor pod Severojižní magistrálou na křižovatce U Bulhara v centru Prahy – autoři Martin Josek, Eduard Sojka a Jakub Sládeček, všichni z Fakulty architektury ČVUT Praha.

Další projekt zase invenčně využil prostor přímo pod plochou Václavského náměstí, s nímž je expozice propojena světlíky a vstupním pavilonem – autorem je Vojtěch Jeřábek, opět z Fakulty architektury ČVUT Praha.

Návrh na 4. až 6. místě (bez udání pořadí) využil prostor přímo pod plochou

Návrh na 4. až 6. místě (bez udání pořadí) využil prostor přímo pod plochou Václavského náměstí, s nímž je expozice propojena světlíky a vstupním pavilonem.

Mezi pražské studenty se mezi šest nejlepších prací "vklínili" pouze Robert Gallo a Lena Trpělková z Fakulty architektury VUT Brno se svým výrazově minimalistickým řešením s vykonzolovanou vyhlídkou nad Vltavou.

Vítězi byli vyhlášeni na Charitativním galavečeru společnosti Central Group 5. února večer v Praze na Žofíně.

Výrazově minimalistické řešení stavby nabízí vykonzolovanou vyhlídku nad

Výrazově minimalistické řešení stavby nabízí vykonzolovanou vyhlídku nad Vltavou.

Soutěž společnosti Central Group

Vyhlášení výsledků soutěže se objeví na internetových stránkách www.central-group.cz, www.cka.cc a www.idnes.cz dne 6. 2. 2013.

Výstava soutěžních prací se uskuteční v Sále architektů Staroměstské radnice v Praze od 11. 4. do 12. 5.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.