Vítězství v nejprestižnější tuzemské soutěži věnované sklu má pro toho, kdo uspěje, značnou cenu. A zdaleka nejde jen o skleněný pohár nebo finanční odměnu, i když i ta je zajímavá.
Především se však vítězná sklenka vyrobí v počtu desítek tisíc kusů lisováním z olovnatého křišťálu, a to v poděbradských sklárnách Crystal Bohemia, které byly založené již v roce 1876. Pravda, vedle likéru jsou sklárny „mladé“, becherovka se totiž vyrábí už 207 let.
Ačkoliv se skleněných „becherovek“ vyrobí každý rok desítky tisíc kusů, přesto jde o limitovanou sérii. Sklenky si nekoupíte samostatně, lze je získat pouze jako příbal k litrové lahvi Becherovka Original, jejíž cena se však s originálním doplňkem nemění. Po vyprodání už máte ale smůlu.
O důležitosti soutěže svědčí i porota, jejímž předsedou je profesor Bořek Šípek, celosvětově uznávaný designér a architekt. Právě on je autorem sousloví „Do dna!“, které je tématem letošního ročníku.
Porota z přihlášených vybere jako každoročně finalisty, z nichž pak veřejnost určí v internetovém hlasování vítěze (více o soutěži zde). Uzávěrka soutěže se blíží. Je sice určena zejména pro designéry, průmyslové designéry a skláře, ale jediným limitem, který brání soutěži, je věk. Účastníkovi soutěže musí být už 18 let, přece jen jde o spojení s alkoholem…
Sklenky se mění, lahev zůstává
Zatímco designéři vytvářejí nové a nové tvary, typická lahev ze zeleného skla se téměř nemění. Její unikátní design a plochý tvar patří k nejdéle „sloužícím“ lahvím na světě. Pochází z roku 1867, kdy ji navrhl Karel Laube, švagr Johanna (Jana) Bechera.
Ten se o slávu a podobu lahve i etikety zasloužil z rodiny nejvíce, proto dodnes nese i jeho podpis. Narodil se před 201 lety, 5. dubna 1813, v loňském roce tak vznikla limitovaná sběratelská edice Becherovka Original se třemi různými etiketami, které zdobily karikatury tří potomků rodiny Becherů: Jana, jeho otce Josefa Vituse a syna Gustava.
Receptura se ovšem používá už od roku 1807. Tehdy začal Josef Becher prodávat své žaludeční kapky pod názvem English Bitter (Anglická hořká) nebo Becherova žaludeční hořká.