Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Architekt chtěl lidi léčit architekturou. Tak postavil továrnu na sůl

  1:00aktualizováno  1:00
Sůl nad zlato. To není pohádka, ale realita, kterou znali i francouzští králové. Ludvíkovi XV. přinášela továrna na výrobu soli obrovské peníze do státní poklady. Samotná stavba byla industriální "Fort Knox" své doby.

Aby lidé, kteří v unikátní továrně pracovali, nevynesli ani zrníčko vzácné soli, musel vzniknout komplex budov, pevně uzavřený za kamennou hradbou zdí.
Ve vesnici l'Arc-et-Senans proto navrhl královský architekt Claude Nicolas Ledoux solivar, impozantní a zároveň podivnou stavbu.

Schvaloval ji samotný král Ludvík XV.,  tak byla důležitá. Netušil ovšem, že jen za pár let po dokončení přijde Velká francouzská buržoazní revoluce. Solivaru je věnován další díl dokumentárního francouzského cyklu Architektura (ČT2 v sobotu 16. června ve 13:50).

Jako solivar přestal komplex fungovat v roce 1926.

Jako solivar přestal komplex fungovat v roce 1926.

Z továrny koncentrační tábor

Claude Nicolas Ledoux byl přesvědčený, že jedině architektura může vyléčit lidstvo: "Na světě není člověka, jemuž by nemohla pomoci." Byl stejně tak filozofem jako architektem.

Fotogalerie

Solivar představoval velikou zakázku. Komplex tvořila centrální budova pro administrativu a ředitelství továrny a dvě výrobní haly soli.

Pod velkými pánvemi se slanou vodou se v nich topilo dřívím, aby se voda vypařila a zůstala pouze sůl. Pracovalo se zde při teplotách kolem 60 °C!

Nechyběly ovšem ani dvě budovy pro berní úředníky, čtyři domy pro dělníky a jejich rodiny, veřejná prádelna, pekárna, vězení a strážnice.

Všechny budovy byly uzavřené za zdí postavenou po obvodu půlkruhového půdorysu. Mezi samotnými stavbami však Ledoux ponechal volný prostor, aby snížil nebezpečí rozšíření případného požáru.

Prostor pevně uzavřený obvodovou zdí ovšem po letech, kdy továrna už nefungovala, nalezl jiné využití. Kromě kasáren tu byl během druhé světové války zřízen i koncentrační tábor.

Do komplexu se vstupuje monumentálním portikem.

Do komplexu se vstupuje monumentálním portikem.

Sloupy jako symbol

Ledoux je sice pokládán za moderního architekta, dokonce se o něm hovoří jako o předchůdci Le Corbusiera, ale využíval i staré prvky, zejména sloupy. Například portikus s dórskými sloupy (portikus je otevřená sloupová hala předcházející vstupu do budovy) představoval impozantní vstup odpovídající významu továrny. Ta vytvářela jeden z hlavních příjmů královské pokladny. Dórské sloupy jasně odkazovaly na antické vzory.

Ledoux použil unikátní sloupy i pro ředitelský dům. Místo klasických však navrhl industriální verzi, navršil na sebe střídavě kulaté a čtvercové kvádry.

Z finančních důvodů byly použity sloupy pouze zpředu.

Z finančních důvodů byly použity sloupy pouze zpředu.

Když v roce 1926 solivar končí svou existenci jako továrna na sůl, tehdejší majitel je rozezlen na rozhodnutí úředníků, kteří i kvůli těmto sloupům vyhlásili komplex za památku. A ve vzteku nechává sloupy vyhodit do povětří. Dnes jsou již samozřejmě obnoveny.

Autor:




Nejčtenější

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Další z rubriky

Na snímku z 13. srpna 2002 (nahoře) je Křižíkova ulice a vpravo stejné místo...
Patnáct let od povodní. Karlín se s velkou vodou vypořádal na jedničku

Proměnu pražského Karlína nenastartovaly povodně v roce 2002, jak se traduje, jen ji uspíšily. „Už před povodní se o Karlíně a jeho pozoruhodném urbanismu...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Stavba měla vydržet tisíce let. Je postavená z říčních kamenů pospojovaných...
Dům playboye: kvůli úklidu po mejdanech měl obývák betonovou podlahu

O slavných večírcích Hugha Hefnera, zakladatele časopisu Playboy, už slyšel asi každý. Málokdy si však vzpomene na jejich průkopníka, dobrodruha a novináře...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.