Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šnek vám ohřeje jídlo. Nápad indického studenta je šancí pro budoucnost

  14:50aktualizováno  14:50
Indický student designu Peter Alwin postoupil do finále soutěže společnosti Electrolux Design Laboratory. Místo příprav na finálovou prezentaci však měsíc zoufale sháněl víza do Velké Británie. Ta nakonec dostal až tři hodiny před plánovaným odletem. A pak v Londýně vyhrál.

Vítězný projekt "Šnek" od Petera Alwina | foto: Design Laboratory

Student indického Národního institutu designu Peter Alwin zažil takřka pohádkový příběh se šťastným koncem. Do soutěže pro mladé designéry se totiž přihlásilo 1 300 soutěžících, do finále postupovalo pouze osm z nich. Alwin ve středu 23. září v Londýně celou soutěž vyhrál.

Jeho koncept mikroindukčního ohřívače "Šnek" byl odbornou porotou vybrán jako nejlepší z 1300 přihlášených. "Byla to dramatická situace, ale nakonec v posledním okamžiku vše klaplo," oddychl si sympatický Ind. Jako první cenu vedle finanční odměny 5 000 eur získal i půlroční placenou stáž v designérském centru Electroluxu.

Osm nejlepších projektů, které postoupily do finále

Osm nejlepších projektů, které postoupily do finále

Jak budeme vařit v budoucnosti v malém prostoru

V již osmém ročníku soutěže Design Laboratory byl tématem The 2nd Space Age, tedy řešení malého obytného prostoru. Autoři konceptů se zamýšleli nad způsobem, jakým budou lidé připravovat a uchovávat jídlo, prát oblečení a mýt nádobí v domácnostech roku 2050, kdy bude podle odhadů Organizace spojených národů celých 74 % světové populace bydlet ve městech.

Osm autorů nejlepších návrhů bylo pozváno na finále do Londýna, kde své koncepty prezentovali odborné porotě. Ta je posoudila na základě několika kritérií, kterými byly intuitivní design, inovace a pohled spotřebitele. Vítěz získal první cenu v podobě půlroční placené stáže v designérském centru společnosti Electrolux a 5000 eur. Druhá cena je ve výši 3000 eur a třetí cena 2000 eur.

Vítěz Peter Alwin z Indie a Henrik Ott, viceprezident globálního designu Electroluxu

Vítěz Peter Alwin z Indie a Henrik Otto, viceprezident globálního designu Electroluxu

Vítězství v soutěži dalo Peterovi Alwinovi šanci pracovat dál na konceptech domácích spotřebičů. "Vždycky jsem chtěl dělat design pro lidi a teď se mi třeba můj sen splní," řekl novinářům bezprostředně po vyhlášení Alwin.

Vždy chtěl být designérem a nyní cítí velkou šanci. Vítězný koncept připravoval měsíc, inspirací mu byla situace v rodné Indii. "Chtěl jsem navrhnout něco mobilního, přenosného,"uvedl vítěz, který triumf nečekal. "Bylo to dramatické, ale já rád soutěžím. Pohání mě to v dalším snažení, mám rád výzvy," řekl pro iDNES.cz šťastný vítěz.

Vítězný projekt "Šnek" od Petera AlwinaVítězný projekt "Šnek" od Petera Alwina

Vítězný projekt "Šnek" od Petera Alwina

"Šnek" je přenosným ohřívacím a vařícím zařízením, fungujícím na principu magnetické indukce. Díky svým minimálním rozměrům a výkonu může být umístěn na hrnec, pánev či hrníček a zahřát pomocí přeměněné energie z cukru jejich obsah. Zabudované senzory upraví čas ohřevu podle aktuální teploty obsahu. (čtěte o přeměně cukru v elektrickou energii).

"Je to skvěle propracovaný koncept, který dokonce jde za hranice zadání soutěže. Navíc nabízí širší sociální potenciál při použití v odlehlejších oblastech – stejně jako odkryl možnosti první mobilní telefon," vysvětlila svoji volbu porota.

Henrika Otta, viceprezidenta globálního designu Electroluxu, nápady všech soutěžících hodně potěšily: "Byla to enormní kreativní energie studentů, kterou předvedli."

Na druhém místě se umístil návrh biorobotické ledničky Jurije Dmitrijeva z Ruska, který získal i ocenění z hlasování návštěvníků stránek soutěže. Na třetí příčku porotci již osmého ročníku soutěže zařadili kuchyňskou poličku Vše v jednom od Američana Matthewa Gilbrideho.

Daniel Dobrogorsky, jeden z finalistů, jehož předkové pocházejí z Čech

Daniel Dobrogorsky, jeden z finalistů, jehož předkové pocházejí z Čech

Do finále se probojoval i student Monash University v Melboure Dan Dobrogorsky. Jeho dědeček v 60. letech odešel z Dolní Bečvy do světa a Dan se tak narodil již v Austrálii. Jeho koncept "Kuchyňské skrýše" se ale mezi nejlepší trojici neprobojoval.

"Rád bych pokračoval jako produktový designér, ale nejdřív musím dokončit školu," řekl novinářům Dobrogorsky. K zakončení pětiletého studia mu chybí jeden rok.

Přehled finalistů najdete zde.

Autoři:




Nejčtenější

Vila z roku 1955 od začátku sloužila majitelům jako letní rezidence. Má pět...
Padesátá léta v Dubrovníku. Vila se schody na pláž má pět teras

Vila z roku 1955 od začátku sloužila majitelům jako letní rezidence. Má pět teras a schody vedoucí přímo na pláž. „Rezidenci dnes vlastní chorvatský hráč...  celý článek

Hlavní obývací prostory v domě jsou orientovány do zahrady a bohatě prosvětleny...
Elegantní dům, kde architekt respektoval styl a přání majitelů

Střízlivě elegantní, z ulice spíše nenápadný dům vychází ze zásad funkcionalistické architektury. Jeho hlavní kvality, účelnost, pohodlí, vzdušný prostor a...  celý článek

Rodinný dům, Praha. Třípodlažní dřevostavbu s malým objemem kotví v prudkém...
Skvělá architektura v Česku. Kvalitní baráky u nás rychle přibývají

V Čechách a na Moravě se opět urodilo. Není to zásluha přírody, ale především šikovných architektů, osvícených, někdy i odvážných investorů, kteří se pustili...  celý článek

Mírně svažitý pozemek při stavbě domu nebylo nutné nijak zvlášť modelovat.
Dřevo fasády svého domu čistí savem, o šedivou patinu nestojí

Rodina se dvěma dětmi hledala nemovitost v blízkosti Prahy skoro rok. Pak se od známých dozvěděli o příležitosti koupit pozemek v Mnichovicích a stejným...  celý článek

Montáž stěn u patra domu
Montované domy nejsou malý panelák. Staví se z betonu, dřeva a kovu

Při jejich výrobě montovaných domů se využívají počítačově řízené stroje a 3D modelování. Hlavní idea stojí na co největším počtu stejných typizovaných dílců,...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Digestoř by měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti pět až desetkrát za...
Hlučná myčka je dnes mýtus, za hluk digestoře může často její instalace

Spojení kuchyně a obývacího pokoje vyvolává v mnohých lidech averzi. Mají dvě hlavní výhrady: hluk kuchyňských spotřebičů a odér z vaření. Jenže vycházejí z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.