Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šnek vám ohřeje jídlo. Nápad indického studenta je šancí pro budoucnost

  14:50aktualizováno  14:50
Indický student designu Peter Alwin postoupil do finále soutěže společnosti Electrolux Design Laboratory. Místo příprav na finálovou prezentaci však měsíc zoufale sháněl víza do Velké Británie. Ta nakonec dostal až tři hodiny před plánovaným odletem. A pak v Londýně vyhrál.

Vítězný projekt "Šnek" od Petera Alwina | foto: Design Laboratory

Student indického Národního institutu designu Peter Alwin zažil takřka pohádkový příběh se šťastným koncem. Do soutěže pro mladé designéry se totiž přihlásilo 1 300 soutěžících, do finále postupovalo pouze osm z nich. Alwin ve středu 23. září v Londýně celou soutěž vyhrál.

Jeho koncept mikroindukčního ohřívače "Šnek" byl odbornou porotou vybrán jako nejlepší z 1300 přihlášených. "Byla to dramatická situace, ale nakonec v posledním okamžiku vše klaplo," oddychl si sympatický Ind. Jako první cenu vedle finanční odměny 5 000 eur získal i půlroční placenou stáž v designérském centru Electroluxu.

Osm nejlepších projektů, které postoupily do finále

Osm nejlepších projektů, které postoupily do finále

Jak budeme vařit v budoucnosti v malém prostoru

V již osmém ročníku soutěže Design Laboratory byl tématem The 2nd Space Age, tedy řešení malého obytného prostoru. Autoři konceptů se zamýšleli nad způsobem, jakým budou lidé připravovat a uchovávat jídlo, prát oblečení a mýt nádobí v domácnostech roku 2050, kdy bude podle odhadů Organizace spojených národů celých 74 % světové populace bydlet ve městech.

Osm autorů nejlepších návrhů bylo pozváno na finále do Londýna, kde své koncepty prezentovali odborné porotě. Ta je posoudila na základě několika kritérií, kterými byly intuitivní design, inovace a pohled spotřebitele. Vítěz získal první cenu v podobě půlroční placené stáže v designérském centru společnosti Electrolux a 5000 eur. Druhá cena je ve výši 3000 eur a třetí cena 2000 eur.

Vítěz Peter Alwin z Indie a Henrik Ott, viceprezident globálního designu Electroluxu

Vítěz Peter Alwin z Indie a Henrik Otto, viceprezident globálního designu Electroluxu

Vítězství v soutěži dalo Peterovi Alwinovi šanci pracovat dál na konceptech domácích spotřebičů. "Vždycky jsem chtěl dělat design pro lidi a teď se mi třeba můj sen splní," řekl novinářům bezprostředně po vyhlášení Alwin.

Vždy chtěl být designérem a nyní cítí velkou šanci. Vítězný koncept připravoval měsíc, inspirací mu byla situace v rodné Indii. "Chtěl jsem navrhnout něco mobilního, přenosného,"uvedl vítěz, který triumf nečekal. "Bylo to dramatické, ale já rád soutěžím. Pohání mě to v dalším snažení, mám rád výzvy," řekl pro iDNES.cz šťastný vítěz.

Vítězný projekt "Šnek" od Petera AlwinaVítězný projekt "Šnek" od Petera Alwina

Vítězný projekt "Šnek" od Petera Alwina

"Šnek" je přenosným ohřívacím a vařícím zařízením, fungujícím na principu magnetické indukce. Díky svým minimálním rozměrům a výkonu může být umístěn na hrnec, pánev či hrníček a zahřát pomocí přeměněné energie z cukru jejich obsah. Zabudované senzory upraví čas ohřevu podle aktuální teploty obsahu. (čtěte o přeměně cukru v elektrickou energii).

"Je to skvěle propracovaný koncept, který dokonce jde za hranice zadání soutěže. Navíc nabízí širší sociální potenciál při použití v odlehlejších oblastech – stejně jako odkryl možnosti první mobilní telefon," vysvětlila svoji volbu porota.

Henrika Otta, viceprezidenta globálního designu Electroluxu, nápady všech soutěžících hodně potěšily: "Byla to enormní kreativní energie studentů, kterou předvedli."

Na druhém místě se umístil návrh biorobotické ledničky Jurije Dmitrijeva z Ruska, který získal i ocenění z hlasování návštěvníků stránek soutěže. Na třetí příčku porotci již osmého ročníku soutěže zařadili kuchyňskou poličku Vše v jednom od Američana Matthewa Gilbrideho.

Daniel Dobrogorsky, jeden z finalistů, jehož předkové pocházejí z Čech

Daniel Dobrogorsky, jeden z finalistů, jehož předkové pocházejí z Čech

Do finále se probojoval i student Monash University v Melboure Dan Dobrogorsky. Jeho dědeček v 60. letech odešel z Dolní Bečvy do světa a Dan se tak narodil již v Austrálii. Jeho koncept "Kuchyňské skrýše" se ale mezi nejlepší trojici neprobojoval.

"Rád bych pokračoval jako produktový designér, ale nejdřív musím dokončit školu," řekl novinářům Dobrogorsky. K zakončení pětiletého studia mu chybí jeden rok.

Přehled finalistů najdete zde.

Autoři:




Nejčtenější

Nová koupelna je mnohem světlejší a působí elegantně.
Za tři dny a čtyři tisíce korun proměnila starou koupelnu k nepoznání

Barbora se vrhla na proměnu koupelny, která byla celá obložena dlaždicemi zvanými kůže. Ty prostoru vládly téměř 30 let. Byly na podlaze, vaně i všech stěnách...  celý článek

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

Lamely z kvalitního kompozitu mívají záruku až 25 let. Nevadí jim ani výkyvy
Podvodníci falšují i materiál na terasy. Jak nenarazit

Jaro, slunce, pohoda. Kdo má dům, užívá si ji hlavně na zahradě a pak také na terase u domu. Při jejím pořizování je třeba zvážit výběr materiálů i ochotu...  celý článek

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Další z rubriky

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete.
Jak si pochutnat na pečínce a vyhovět i náročným jedlíkům

Dovolená je prý zkouškou partnerského vztahu, Vánoce zase kulinářské zdatnosti. Ale také nervů, hlavně pro toho, kdo si pozval na návštěvu příbuzné či dokonce...  celý článek

Nové sušičky ProTex Plus dokážou přizpůsobit otáčení bubnu tak, aby oděv zůstal...
Do pračky nebo sušičky můžete dát vlněný svetr i hedvábnou halenku

Na ruční praní můžete zapomenout. I velmi jemné prádlo nebo oblečení z choulostivých materiálů lze dnes už prát a sušit ve spotřebičích, které nabízejí vhodné...  celý článek

Žehlení vás nebaví? Nechte za sebe pracovat programy s párou, které nabízejí...
Košile mají být vyžehlené, ale žehlení lze přenechat páře a sušičce

Profesionální prádelny si účtují za vyprání a vyžehlení jedné košile či halenky 40 až 130 korun (s dovážkou). Tak proč tuto činnost nepřenechat domácímu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.