Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mixer a ovoce, které vám prodlouží život. Co znali už staří Číňané

  1:00aktualizováno  1:00
I v jídle a pití fungují módní vlny. Mnohé se však vracejí pouze k tomu, co už tady dávno bylo. Dejte tomu ale anglický název, a je tu trend. A tak přišla vlna smoothie neboli jemného pyré z ovoce a zeleniny, které se nejlépe připravuje ve speciálních mixerech.

Sada obsahuje dvě akrylové nádoby na smoothie (570ml) a mixér (300 W). | foto: Cilio

Po ulicích dnes potkáte spoustu jedinců třímajících průhledné plastové poháry s víčkem a s barevným obsahem, existují i řetězce obchodů zaměřené pouze na smoothie.

Nádoby od

Nádoby od "fitness" mixéru Electrolux PerfektMix lze použít i jako lahve na pití.

Aby byla příprava co nejjednodušší a nápoj hned po ruce, přišli dnešní výrobci se speciálními mixery – makery. „Letos na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu tvořily tyto drobné spotřebiče jeden z nejžádanějších produktů,“ tvrdí Fred Miller ze společnosti Mobax.

A čím se smoothie makery liší od tradičních mixérů? Kromě menšího obsahu (lahev má zpravidla objem maximálně 600 ml) zejména tím, že připravené smoothie už nemusíte nikam přelévat, prostě si je v nádobě rovnou odnesete.

Lahev lze totiž bezpečně uzavřít, takže se zdravou pochoutkou můžete odjet do práce, na trénink v posilovně nebo si s ní jít zaběhat do parku. Ergonomický tvar usnadňuje držení lahve, třeba i při jízdě na kole. Značky Electrolux či Cilio nabízejí k mixéru hned dvě lahve, další lze přikoupit, takže každý člen rodiny si může připravit ten „svůj“ nápoj.

Mixéry s malými nádobami ocení i lidé, kteří žijí jako singles a jejichž kuchyně neoplývají úložným prostorem. Nezaberou moc místa a lahve lze uložit i s nespotřebovaným obsahem do lednice. A umýt v myčce.  Samozřejmě smoothie lze připravit i v „klasickém“ mixéru, jen musíte použít další nádobu a zvážit, zda ji lze případně bezpečně uzavřít (pokud si chcete smoothie vzít do práce nebo na výlet).

Komu vyhovuje smoothie

Vlna „jemného pyré“ ovládla sportovce, rodiny s dětmi i milovníky zdravého stravování, doporučují je dietologové, protože ke klasickému ovoci a zeleniny lze přidat potřebné živiny. Smoothie milují také raw vegani - vitariáni, kteří konzumují pouze syrové ovoce, zeleninu a jiné rostlinné potraviny, u nichž teplota přípravy nepřesáhla 42°C.

To, že je pyré z ovoce a zeleniny zdraví prospěšné, věděli obyvatelé Středomoří již před stovkami let, jeho obliba začala ale stoupat až ve 20. století v USA, rozšířilo se hlavně s používáním lednic a mixerů.

Fotogalerie

Občas jablko a mrkev nestačí

S ohledem na cenu, za níž se smoothie nabízejí v obchodech či kavárnách, což bývá kolem 70 až 100 korun, je domácí příprava finančně docela výhodná.
Připravit si můžete nejen tradiční ovoce a zeleninu (jahody, banány či maliny, mrkev, celer a další), lze však sáhnout také po exotickém ovoci či různých pochutinách, například chia semínkách, agávovém sirupu nebo nepraženém kakau.

Sušené plody goji můžete konzumovat samotné nebo si je přidat do salátu,...

Sušené plody goji můžete konzumovat samotné nebo si je přidat do salátu, polévky či jogurtu. Výborné jsou i jako součást ovocného či zeleninového smoothie.

Velký hit představují plody goji nebo džus z plodů této rostliny, které si díky neuvěřitelně vysokému obsahu vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů vysloužily status nejprospěšnějšího ovoce světa.

Smoothie s goji a chia
• 2 grapefruity
• 3 pomeranče
• 5 jahod
• hrst goji
• 1 lžíce chia semínek

Chia semínka - drobná semínka šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. Jsou výborným zdrojem proteinů, sacharidů, obsahují i tuky a Omega-3 mastné kyseliny, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Jsou také vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů, železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.

Zázrak zvaný goji

Goji neboli kustovnice čínská má oranžové plody s jemně nasládlou chutí. Podle řady vědeckých studií je nejzdravějším ovocem, jaké existuje. Aby se pokryla optimální denní dávka antioxidantů potřebných pro lidský organismus, stačí vypít 25 ml šťávy z goji. Antioxidanty chrání tělo před oxidačním stresem, při kterém dochází v těle k uvolňování velkého množství nebezpečných radikálů, označovaných za původce rakoviny a dalších onemocnění.

Goji díky svým antioxidačním účinkům posiluje imunitní systém. Její užívání...

Goji díky svým antioxidačním účinkům posiluje imunitní systém. Její užívání redukuje stres, zpomaluje proces stárnutí, zlepšuje střevní zažívání, zvyšuje energii a snižuje únavu, zlepšuje soustředění a zrychluje myšlenkovou aktivitu.

Nejkvalitnější goji pochází z čínské provincie Ningxia (odtud odebírá plody třeba Himalyo), která je jediným místem její velkoprodukce na světě.

Na zdejších svazích himalájského podhůří se goji velmi daří, a to hlavně díky výživné půdě bohaté na minerály. Zdejší obyvatelé dosahují nadprůměrně vysokého věku. Jinak do Evropy putují plody goji i z jiných zemí.

Plody goji obsahují 11 základních a 22 stopových životně důležitých prvků, 8 polysacharidů a 6 monosacharidů (posilují imunitní systém) a 18 pro život nezbytných aminokyselin včetně kyseliny linolové, déle pak vitamíny B (B1, B2, B3 – klíčový pro syntézu DNA a RNA, B6), C, E, 5 karotenoidů včetně beta-karotenu, zeaxantinu, luteinu, lykopenu a kryptoxantinu, 5 nenasycených mastných kyselin, beta-Sitosterol a další fytosteroly, množství fenolů s antioxidačními vlastnostmi a minerály jako je vápník, železo aj.





Nejčtenější

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

Modulární dřevostavba jako rekreační ubytování stojí v jihomoravských...
Dřevěné buňky z Česka i ze světa. Zajímavá možnost současného bydlení

Od stavební buňky k trendovému designu. Modulární domy poslouží k rekreaci, ale i k plnohodnotnému bydlení. Hodí se pro nomády, i když většinou je lidé...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Další z rubriky

Digestoř by měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti pět až desetkrát za...
Hlučná myčka je dnes mýtus, za hluk digestoře může často její instalace

Spojení kuchyně a obývacího pokoje vyvolává v mnohých lidech averzi. Mají dvě hlavní výhrady: hluk kuchyňských spotřebičů a odér z vaření. Jenže vycházejí z...  celý článek

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete.
Jak si pochutnat na pečínce a vyhovět i náročným jedlíkům

Dovolená je prý zkouškou partnerského vztahu, Vánoce zase kulinářské zdatnosti. Ale také nervů, hlavně pro toho, kdo si pozval na návštěvu příbuzné či dokonce...  celý článek

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.