Slaměná delikatesa od vinařů

Chutná vám víno slámové nebo mu říkáte poslamné? Možná jste se s tímto výrazem ještě nesetkali.
Chutná vám víno slámové nebo mu říkáte poslamné? Možná jste se s tímto výrazem ještě nesetkali. Je pravda, že se tento druh vína u nás začal vyrábět teprve nedávno, gurmánům však už tento výraz vstoupil do povědomí. Pro výrobu slámového vína se sbírají nejvyzrálejší hrozny, které se pak ukládají na slámové rohože na dobu minimálně tří měsíců. Pozvolným odpařováním vody se v bobulích koncentrují cukry a kyseliny. Bobule podobné rozinkám se následně vylisují, čímž po prokvašení vzniká lahodný mok vyznačující se typickou aromatičností. Slámové víno se výborně hodí k dezertům a moučníkům. Doporučená teplota podávání je 6 až 8 stupňů Celsia. Vzhledem k náročnosti výroby tohoto vína musíte počítat s tím, že tomu odpovídá i cena. Slámové víno se obvykle prodává v lahvích 0,2 litru, za kterou zaplatíte od 400 do 500 korun.