Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Korejský architekt navrhl dům, který vypadá jako skleněný ostrov

  1:00aktualizováno  1:00
Dům jako ostrov, to byla představa architekta o rezidenci určené pro majetnou rodinu z Jižní Koreje, která by dokonale zapadla do ticha majestátní krajiny u jezera.

Dům se střešními zahradami, orientovaný na řeku, lemuje členitá linie zábradlí. Uzavírají ji dvě postranní exteriérová schodiště spadající do zahrady nad vodní hladinou. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Jung Sik Moon

Provincie Gyeounggi-do, rozkládající se v blízkosti jihokorejského hlavního města, je proslulá svou přírodní krásou. Civilizací jen málo zasažená pohoří, kde se zdánlivě zastavil čas, se zrcadlí v hladinách četných jezer a řek, které plynou směrem do moře po tisíciletí neměnným tempem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Na velkém pozemku přímo na břehu řeky si architekt Hyoman Kim představoval dům jako "architektonickou přírodu": "Mým záměrem byla harmonie řeky, krajiny a architektury. Dům otevřený slunci, vodě, čerstvému vzduchu, který bude poskytovat výhled do dálek i maximální pohodlí a bezpečí."

V náručí oblouku

Dům ve tvaru nepravidelného lomeného oblouku vystupuje z břehu řeky a profil jeho stupňovité střechy zdálky kopíruje linii horských hřebenů. Oblouk "objímá" zahradu s výhledem na řeku, vlastním vstupem k vodě a molem s kotvištěm pro dva čluny.

Travnatá oáza, vybavená bazénem, vířivkou a krytou pergolou, slouží k relaxaci stejně jako celé přízemí domu. Plně prosklená fasáda nic nezakrývá, od bazénu se otevírá panoramatický výhled na kuchyň, jídelnu, rozlehlý obývací pokoj, hernu a místnost na karaoke, k níž patří i domácí bar.

Jednotlivé funkční zóny jsou zcela otevřené a plynule na sebe navazují, propojeny vždy několika schůdky, protože podlaha v přízemí sleduje stupňovitý profil terénu.

Trávník u bazénu přechází ve stupňovitou zelenou střechu, dům se stává součástí

Trávník u bazénu přechází ve stupňovitou zelenou střechu, dům se stává součástí přírodní scenérie. Zdroj: www.mujdum.cz

V několika místech je přízemí otevřeno vzhůru do horního podlaží. Nad sezením se volně v prostoru vznáší lávka, která rozděluje horní patro na část pro hosty (tři ložnice, dvě koupelny, fitness) a soukromou zónu majitelů domu s ložnicí rodičů, dětským pokojem, pracovnou a komfortním zázemím.

Fotogalerie

Také druhé podlaží je výškově rozčleněno, všechny místnosti propojuje lávka a dlouhá obvodová chodba s řadou schodišť. Výškové členění pak kopíruje i stupňovitá střecha s terasami a střešními zahradami uspořádanými v několika úrovních.

Ze zahrady lze vystoupat po vnějším dřevěném schodišti až nad druhé podlaží, přejít dům po jeho "hřebeni" jako horský masiv a na opačné straně oblouku sejít opět dolů k bazénu.

Prozaická část provozu domácnosti, jako jsou technické zázemí, garáže a úložné prostory, se ukrývají v suterénu, který má vjezd z odděleného hospodářského dvora.

Rovné travnaté zahradě kraluje bazén s atypickou pergolou, jejíž lomená

Rovné travnaté zahradě kraluje bazén s atypickou pergolou, jejíž lomená konstrukce koresponduje s architekturou domu. Zdroj: www.mujdum.cz

Scéna z betonu a skla

Vzdušný interiér s mnoha průhledy je zcela orientován na řeku a výhled do krajiny. Členěný železobetonovou nosnou konstrukcí nepravidelných tvarů, lávkami a schodišti se více podobá působivé divadelní scéně než obytnému domu v obvyklém slova smyslu. Dynamickému dojmu napomáhají tupé úhly, otevřené průhledy a zavěšené prvky.

Nábytek je omezený jen na to nejnutnější, co rodina ke každodennímu životu potřebuje. Kromě kuchyňské linky, stolů, sedacího nábytku a postelí tu najdeme jen volný prostor plný světla. Přírodu v domě "zastupují" prosklené boxy se vzrostlými bambusy, umístěné mezi ložnicemi.

Nad sezením v přízemí se vznáší lávka, která vede do ložnic. Betonový krb

Nad sezením v přízemí se vznáší lávka, která vede do ložnic. Betonový krb zavěšený na stěně a vlastně celý dům lomeného tvaru je koncipován spíše jako sochařské dílo než běžná stavba. Zdroj: www.mujdum.cz

"Projekt se zrodil jako spojení přírody a technologie. Trávník u bazénu přechází ve stupňovitou zelenou střechu, dům se stává součástí přírodní scenérie. Princip zapojení do kopcovité krajiny pokračuje i uvnitř, na terénu s nepravidelným profilem stojí masivní železobetonová hmota s nepravidelnými úhly, s řadou stupňů a schodišť, které přecházejí ve stěny. Všechny místnosti se spojují v jeden kontinuální otevřený prostor, který je v neustálém kontaktu s řekou," popisuje své dílo Hyoman Kim.

Autor

Kim HyoMan

Narodil se a žije v Soulu, kde realizoval řadu architektonických projektů. Vede vlastní architektonickou kancelář IROJE KHM Architects, vyučuje na škole architektury na univerzitě v Soulu. Získal řadu významných ocenění (World Architecture Community Award 2009, 2010 a 2011, zlatou medaili regionální rady asijských architektů atd.).

Interiér domu je spojitý protáhlý prostor členěný rozdílnou výškou podlah. Je

Interiér domu je spojitý protáhlý prostor členěný rozdílnou výškou podlah. Je otevřený k jezeru, ze severní strany jej naopak uzavírá kompaktní stěna. Místnosti v horním podlaží se jeví jako boxy volně zavěšené v prostoru, zčásti prosklené, zčásti obložené lamelami z nerezového plechu. Zdroj: www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 337 m2

Užitná plocha: 628 m2

Konstrukce: železobetonové základové pasy, železobetonové nosné stěny, schodiště a stropy, prosklená fasáda s nosnou konstrukcí z ocelových profilů, s pevným zasklením a otevíravými okny s izolačními trojskly, severní fasáda kontaktně zateplena a obložena šablonami z nerezového plechu

Vytápění: dům navržen jako energeticky pasivní, podlahové vytápění, klimatizace

Spoluautoři návrhu: SuMi Jung, JungMin Oh, Arum Kim, SunHee Kim

Návrh konstrukce: SungYeong Oh

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:


Témata: klimatizace, krb, Soul


Nejčtenější

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Další z rubriky

Stavba postupně změní svůj vzhled podle času a počasí. Stěny budou zarůstat...
Postavili si dřevostavbu, inspirací jim byla chalupa, kterou milují

Mladá rodina se rozhodla strhnout v pražských Modřanech starý dům po babičce a postavit na jeho místě nový. Pro milovníky přírody a navíc výtvarníky byla...  celý článek

Bungalov je malý jen na první pohled, ve skutečnosti dostačuje pro pětičlennou...
Martin s Evou si postavili srubový bungalov. Sklípek připomíná bunkr

Martin a Eva přistupovali ke stavbě domu pragmaticky. Vysněný pozemek v horách nebyl k mání, rozhodli se proto pro rovinu. Tam je také dobře vidět do dálky....  celý článek

Dřevo patří ve Vorarlbersku k tradičním stavebním materiálům. Na rozdíl od...
Moderní dřevostavba pro rodinu, kde vkus a ekologie jdou ruku v ruce

Kulturní i krajinný ráz alpské oblasti Bregenzerwald předurčil podobu klidného útočiště pro mladou rodinu nejen v exteriéru, ale i uvnitř domu. O návrh se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.