Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šílená kombinace barev vás oslní. Inspirujte se vesele prozářeným bytem

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do naší soutěže je pronajatý byt mladého páru, který miluje barvy a život. Šedý a smutný prostor proto proměnili v rozkvetlou zahradu. Díky fantazii a šikovným nápadům se v něm cítí příjemně a jako doma.

Na polici i vedle ní jsou staré dřevěné loutky a další bláznivé figurky | foto: Štěpánka Cucová

Když jsme se do pronajatého bytu přistěhovali, vypadal velmi neosobně. Byl zařízený nábytkem z minulého režimu a vůbec se nám nelíbil. V obývacím pokoji se roztahovala nábytková stěna z černých dřevěných polic s televizí a skleněnými vitrínami na sklo a asi knihy.

Na zemi byl nevzhledný koberec. V kuchyni zůstala po předchozích majitelích původní linka. Dveře do pokojů byly polepené podivným šedivým kobercem. Celý prostor zkrátka volal po proměně.

Skříňka pod televizí je z dětského pokojíku nájemníků

Skříňka pod televizí je z dětského pokoje. Komodu získali z předchozího pronájmu

V bytě jsme si ale nemohli dovolit příliš radikální změny, máme ho pouze pronajatý. Přesto jsme zapojili svou fantazii a s prostory si pohráli. Chtěli jsme se v bytě cítit dobře a příjemně. Majitel je naštěstí velmi tolerantní pán.

Propadli jsme červené barvě

Aby prostor obývacího pokoje nepůsobil tak studeně, rozhodli jsme se na jednu stěnu namalovat barevné vzory. S tím nám pomohla naše šikovná kamarádka. Barvy jsme vybrali tak, aby pokoj zútulnily a zahřály.

Stěna nám ale připadala i tak příliš prázdná. Natřeli jsme proto starou polici na červeno a zavěsili ji nad gauč, který jsme koupili ve švédském obchodě, který je bezvadným zdrojem doplňků.

Protože stěna působila po pomalování trochu moc prázdně, natřeli starou polici na červeno a zavěsili ji nad gauč

Protože stěna působila po pomalování trochu moc prázdně, natřeli starou polici na červeno a zavěsili ji nad gauč

Na poličce i vedle ní jsou staré dřevěné loutky a další bláznivé figurky. Sehnali jsme je velmi lacino na bleších trzích v Kolbenově ulici. Pohovku jsme vylepšili barevnými polštářky, vedle ní postavili staré proutěné křeslo od popelnice. Pro větší pohodlí ho doplňuje barevný polštář.

Během našeho putování po podnájmech se nám podařilo nastřádat několik kusů majiteli odloženého nábytku. Tímto způsobem jsme přišli ke kulatému retro stolku, staré dřevěné komodě se zatahovacími dvířky, do které dáváme trička a menší oblečení.

Stěna pod policemi působila trochu prázdně, a tak na ni nakreslili dvě žluté květiny

Stěna pod policemi působila trochu prázdně, a tak na ni nakreslili dvě žluté květiny

Police v rohu pokoje jsme dostali od kamaráda za odvoz. Aby nepůsobily moc fádně, nalepili jsme na nohy polic různé obrázky a fotky, vše doplňují knihy, barevné krabice a další "veselý chaos". Skříňka pod televizí je z přítelova dětského pokoje a stará televize byla součástí bytu.

Do pokoje jsme dali rostliny v barevných květináčích a na stěny jsme zavěsili obrázky: koupené plakáty, sesbírané zajímavé pohlednice i obrázky vystříhané z kalendáře. Jediným originálem je plátno s červeným podkladem s motivem Afričana od našeho kamaráda.

Jídelní stůl a židle získali za odvoz

Jídelní stůl a židle získali za odvoz. Stačilo je pouze natřít

Stůl v kuchyni, opět získaný za odvoz, je natřený na bílo a má žlutou zásuvku

Stůl v kuchyni, opět získaný za odvoz, je natřený na bílo a má žlutou zásuvku

Jídelní stůl a židle jsem získali za odvoz. Stůl byl původně hnědý a oprýskaný, židle vypadaly podobně. Vše stačilo natřít barevným balakrylem a nábytek rázem prokoukl. Dveře původně polepené šedým kobercem jsou nyní krásně červené.

V kuchyni zůstala původní modrá linka, a tak jsme se od této barvy odrazili. Modré police, obrázek s modrým motivem vystřižený z kalendáře, stará stolička natřená na modro. Na zeď jsme nakreslili dvě žluté květiny, jenž ladí se žlutými závěsy, stoličkami od popelnice a dalšími doplňky. Stůl v kuchyni získaný za odvoz jsme natřeli na bílo se žlutou zásuvkou.

Nejbláznivějším kouskem v bytě je skříň na potraviny

Nejbláznivějším kouskem v bytě je skříň na potraviny

Nejbláznivějším kouskem v našem bytě je potravinová skříň. U té jsme se opravdu vyřádili. Strhli jsme nevzhlednou tapetu, skříň natřeli na bílo a pak jsme dali prostor své fantazii. Část jsem pomalovala já za pomoci brášky, část přítel. Kdo maloval co, můžete jen hádat.

Zařizování našeho současného pronájmu nás nestálo skoro nic. Kupovali jsme pouze balakryl. Nejvíc jsme investovali do práce, odvezli jsme nepotřebný nábytek od známých a z původního pronájmu a pak jsme jen malovali, brousili a natírali.

Nejvíc nám dělá radost, že každý kousek v našem bytě je díky nám originál, a že ačkoliv nám byt nepatří, cítíme se v něm jako doma.

Gauč vylepšili barevnými polštářky. Staré proutěné křeslo našli u popelnice

Gauč vylepšili barevnými polštářky. Staré proutěné křeslo našli u popelnice

Ceny pro vítěze

Houpací křeslo Swing pro předního českého výrobce čalouněného nábytku mm interiér navrhl René Šulc. Už v roce 2009 získalo toto křeslo, které slouží pro relaxaci a odpočinek, titul Nábytek roku 2009. Inspiruje k pohybu, což odpovídá současnému trendu dynamického sezení. Swing má dvě varianty - s područkami, nebo bez nich, podle požadavku zákazníka, jeho cena začíná podle provedení od 37 tisíc a výše.

Firma mm interiér byla založena v roce 1992 v Luhačovicích. Již od počátku se zaměřila na spolupráci s předními českými designéry. Mezi jeho autory najdete například Jana Čtvrtníka (Designér roku 2008), profesora Jiřího Pelcla, Jana Čapka a další tvůrce.

René Šulc, křeslo Swing pro mm interier

René Šulc, křeslo Swing pro mm interier

Firma získala za dobu svého působení celou řadu ocenění za design, vystavuje v České republice i v zahraničí. V posledním ročníku soutěže Czech Grand Design byl mm interier nominován mezi nejlepší hned ve třech kategoriích. Právě v Luhačovicích vznikl sedací nábytek pro Národní technickou knihovnu v Praze.


Dvě luxusní matrace Bioactive z řady Pierre Cardin v hodnotě 23 780 Kč věnuje Magniflex, největší italský výrobce matrací. Matrace mají hypoalergenní potah z kukuřičných vláken a schopnost přizpůsobit se tvaru lidského těla. Vakuové balení dovoluje snadnou přepravu.

Matrace BioActive mají hypoalergenní potah z kukuřičných vláken

Matrace BioActive mají hypoalergenní potah z kukuřičných vláken

Podmínky soutěže

Zašlete nám co nejdříve na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz:

* fotografie (minimálně 5 ks, stačí rozlišení 72 dpi)
* text a informace o bytě, domku či místnosti, použitých materiálech a finančních nákladech
* telefonní spojení
* do předmětu zprávy napište "nápad"
* soutěžní příspěvky očekáváme nejpozději do 31. května 2010

Redakce bude v průběhu března až května zveřejňovat vaše nejlepší nápady, fotografie však musí kvalitou odpovídat potřebám webu.

Ze zveřejněných příspěvků vybere porota, kterou povede designérka Veronika Loušová, nejlepší realizace.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje výběr zařazených příspěvků.

Porota

Předsedkyně poroty: MgA. Veronika Loušová

Absolvovala v roce 2005 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor design výrobku. Studium zakončila diplomovou prací Kuchyně bez bariér, za kterou získala několik ocenění.

Věnuje se navrhování interiérů, je členkou komise pro odstraňování bariér při NRZP ČR, věnuje se i přednáškové činnosti. Nedávno dokončila například cvičnou kuchyni pro slabozraké a nevidomé v Karlových Varech.

Je manažerkou neziskové organizace CZECHDESIGN.CZ, která podporuje český design a provozuje portál o designu, organizuje mezinárodní bienále designu Design Match.


Autoři:




Nejčtenější

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.
Jak si prodloužit koupací sezónu v bazénu hned na několik měsíců

Bazén bez zastřešení je tak trochu jako kabriolet: když je krásné počasí, slunce a teplo, lze si jej užívat bez problémů. Jenže takové dny lze v tuzemských...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Unikátní nemovitost s rybníkem a garáží je na prodej za 550 tisíc liber, v...
Okouzlující malý hrad z roku 1834 má jednu ložnici, tři garáže a rybník

Miniaturní hrad navržený architektem Buckinghamského paláce Edwardem Blorem stojí nedaleko obce Long Compton v anglickém Warwickshiru. Unikátní nemovitost s...  celý článek

Další z rubriky

Marcela coby čerstvá absolventka kurzu interiérového designu měla hlavu plnou...
Interiér v domě z roku 1927 si zařídili nábytkem z celého světa

Rekonstrukce a zařízení interiéru, v němž se přirozeně prolíná moderna s romantickým i s Afrikou vonícím etnostylem, je kompletním dílem majitelů. Marcela...  celý článek

Rozlehlé měšťanské byty v Nuslích téměř nejsou, tady se stavělo malometrážně a...
Chvalozpěv na Nusle. Rázovitá pražská čtvrť se rychle mění k lepšímu

Na směrovku Nusle někdo nasprejoval písmeno H. Z Nuslí Hnusle. I místní jim tak někdy říkají. Ulice jsou mnohde špinavé, rozbité a v létě zarůstají plevelem. A...  celý článek

Ze sítě si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna.
Mají dům podle svých představ. Dveře za sebou nezavírají ani na WC

Architekti a životní partneři Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman si postavili dům v Rotterdamu v průjezdu mezi domy. Jejich nový extravagantní domov ve...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.