Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sen o velkém jídelním stole splnil majitelce teprve architekt

  1:00aktualizováno  1:00
"Koupili jsme nový byt a teprve po nastěhování jsme zjistili, že dispozičně neodpovídá našim požadavkům na provoz domácnosti," stěžují si mnozí. S takovou situací se bytoví architekti setkávají často. To byl případ i dnešní proměny.

1. varianta – velký jídelní stůl volně navazuje na kuchyňskou část. | foto: AMIS Architekti

Stále se potvrzuje staré pořekadlo "Dvakrát měř a jednou řež", u investice do nového domu nebo bytu to platí dvojnásob. Čtenářka píše: "Bydlíme v novostavbě rodinného domu, celý jsem jej zařizovala sama, bez odborné rady. Teď toho lituji..."

Původně navržený stav majitelům nevyhovuje. Rádi by změnili tmavou kuchyň a zejména nevyhovující umístění jídelního stolu. "Mým snem je prostor s velkým jídelním stolem, v němž bude dostatek místa nejen pro společné stolování, ale kde si budu moci s dětmi kreslit a věnovat se různým aktivitám, trávit spoustu času s rodinou, ale i s přáteli, kteří přijdou na návštěvu…"

Současný stav – kuchyň s dodatečně pořízeným pultem

Současný stav – obývací část

Dnešní proměnu připravil Tomáš Janáček a AMIS Architekti

Dvě řešení

Pro čtenářku jsme připravil dva návrhy, v nichž respektuji její přání neměnit některé prvky původního stavebního řešení: nepřemísťovat kuchyňskou linku s ohledem na přípojná místa v kuchyni, zachovat původní dlažbu na podlaze, v níž je podlahové topení.

A také zachovat nejfrekventovanější průchozí trasu mezi vnitřním schodištěm a balkonovými dveřmi, které vedou na terasu, i původní krbové těleso. Tyto požadavky samozřejmě ovlivnily do určité míry také materiálové a barevné řešení navrhovaného interiéru.

1. varianta – součástí kuchyňské linky je dělicí prvek s barovou deskou pro rychlé či příležitostné stolování.

Varianta 1

V prvním návrhu doporučuji "obětovat" místnost původně plánovanou jako pracovnu. Uvolní se tak dispozice v přízemí a vznikne celkově propojený prostor s jednotlivými funkčními zónami, v němž se centrem a "srdcem" stává krb.

Může se hodit

Uvažujete o koupi rodinného domu? Na Reality.iDNES.cz si z pestré nabídky nemovitostí určitě vyberete.

Jednotlivé funkční zóny nejsou striktně odděleny a slouží jako společný a společenský prostor pro rodinné aktivity, ale i pro společenský život, posezení s přáteli a podobně.

Uvolněný prostor umožňuje situovat velký rozkládací stůl do jídelní části, která plynule navazuje na odpočivnou. Zároveň má dobrou vazbu na kuchyňskou linku.
Tu navrhuji s maximální pracovní plochou ve spodní části. Nabídne dostatečné úložné prostory jak ve spodních skříňkách, tak v horních prosklených.

1. varianta – jídelní stůl je rozkládací, nabízí prostor pro setkávání s přáteli.

Přípojná místa v kuchyni jsou zachována. Součástí kuchyňské linky je dělicí prvek s barovou deskou pro rychlé či příležitostné stolování, který vytváří zároveň vazbu na jídelní část. Odpočinkovou část jsem přesunul do prostoru původní pracovny.

Navrhuji drobné stavební úpravy: zrušení původního vstupu od schodiště a otevření a spojení prostoru směrem k jídelní části. Tady jsem umístil sedací a skříňkové prvky. Drobnou "daní" za zvolenou dispozici je televizor proti oknu, to však lze vyřešit kvalitním zastíněním.

Materiály a barevnost vychází z původního řešení, zejména dlažby. Je zde proto kombinace hnědé přírodní dýhy s bílými částmi skříňkových prvků, jejichž přední plochy jsou dokončeny na vysoký lesk. Jako doplňkové materiály používám v celém interiéru čiré nebo polopropustné sklo, v kombinaci s prvky z broušené oceli (úchytky v kuchyňské lince, části osvětlovacích těles).

1. varianta – odpočinková část v bývalé pracovně, jsou nutné drobné stavební úpravy.

1. varianta – odpočivná část se přemístila do původní pracovny.

Varianta 2

Druhá varianta respektuje v rozhodující míře požadavky pisatelky. Zůstává v ní zachována původní stavební dispozice, jednotlivé funkční zóny se nemění včetně bohatě dimenzované a nepřemístitelné "hlavní" komunikace mezi schodištěm a vstupem na terasu.

Pro jídelní stůl s potřebnými odstupy tak zbývá pouze prostor v kuchyni. Zde je však nutno upravit kuchyňskou linku, která je navržena do "L", jídelní stůl je tak situován k podélné stěně kuchyně.

2. varianta - půdorys - nutná úprava kuchyňské linky

Odpočivná část s čalouněnými sedacími prvky a místem pro audiovizuální techniku navazuje na společný prostor s kuchyní. Ze strany komunikace jsou za zády sedací sestavy nízké otevřené úložné skříňky.

Materiálově a barevně je druhá varianta shodná s variantou 1.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.