Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sen o supermoderním 5+1 v paneláku se stal skutečností

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina pražského podnikatele, o níž jsme psali, a která se kvůli spojování dvou panelových bytů stěhovala před rokem do maringotky, už osm měsíců bydlí v novém. Je čas představit vám jejich nový pětipokojový byt.

V obytné kuchyni se může setkávat celá rodina | foto: ATW

 První díl:
Rekonstrukce bytu začala, rodina se stěhuje do maringotky - čtěte ZDE

Snad nejtěžší ze všeho bylo bourání nosné zdi, a to hned na dvou místech. Tam, kde byty spojila chodba a v místě pro balkónové dveře. Sousedé trpěli. Uklízečka si stěžovala na družstvu a chtěla dostat přidáno, protože musela častěji vytírat chodbu. Na domovní nástěnce se objevil anonymní rozhořčený vzkaz: "Když jsme souhlasili s rekonstrukcí, netušili jsme, že bude tak rozsáhlá!" "Užili" si i řemeslníci, protože ve čtyřpatrovém domě není výtah, museli vyříznuté stokilové kvádry zdi vynášet ze třetího patra dolů po schodech.

Obrázek
Stokilové kvádry daly řemeslníkům pořádně zabrat.

Panelák je pro rekonstrukci ideální
Kdo by si myslel, že do paneláku je škoda investovat a že je lepší byt prodat a koupit rovnou nový, tomu architekti z ateliéru ATW oponují. Byty v panelových domech mají podle nich obrovskou výhodu. Lze totiž vybourat veškeré příčky, dokonce vyřezat otvory do betonu a byt postavit podle nových dispozic.

Pomocí sádrokartonu pak lehce obložíte zdi i stropy a schováte novou elektroinstalaci. "Přestavby panelových domů realizujeme rádi, každý byt je originál, nikdy se neopakujeme a snažíme se je vymyslet majitelům 'na míru'. Byty mají centrální stoupačky, jednoduché formy, půdorysy a pracuje se s nimi lépe, než při rekonstrukci nových bytů," obhajují paneláky architekti, i když uznávají, že záleží také hodně na lokalitě.

 Druhý díl:
Jak pokračovalo spojování dvou panelových bytů
- čtěte ZDE

Indukční varná deska ohrozila Vánoce
Do nového pětipokojového bytu se rodina stěhovala  podle plánu, dva dny před Štědrým dnem. Poprvé nebylo napečené cukroví, ba co víc, ještě v sobotu v předvečer to vypadalo, že nebude ani ryba! Do nové kuchyně si totiž manželé pořídili indukční varnou desku, která hřeje jen v případě, že dna hrnců a kastrolů reagují na magnet. Jak se záhy ukázalo, jejich nádobí Zepter se použít nedalo. Spravil to jeden výjezd do Tesca a nová sada nádobí, takže rybí polévka byla, stejně jako ten kapr.

Obrázek
Indukční varná deska vyžaduje speciální nádobí. 

Jenže kromě dvou psacích stolů dětí nebyl v bytě jediný stůl. Před večeří na bedně od banánů rodinu nakonec zachránil vypůjčený zahradní stolek a pod stromečkem nebylo nic, ale vlastně všechno - nový byt. Atmosféru snad kazila jen jedna ztracená krabice s věcmi a synův školní batoh - obojí někdo ukradl v nestřeženém okamžiku při stěhování z kufru auta.

 Třetí díl:
Moderní koupelna má místo dlažby parkety
- čtěte ZDE

Architekti mluvili i do obrazů
Byt byl krásný, ještě voňavý. Podle současného trendu červená stěna v obýváku, modrá pak v každém dětském pokoji. Koupelny a hlavně kuchyň jak z nejmodernějšího katalogu, všechno nádobí i potraviny přišly do skříněk a šuplíků. "Trochu sterilní, to máte pořád tak naklizeno?" Ptali se první návštěvy. Nastal čas zabydlování.

Jako první si rodina nechala na míru vyrobit nový prostorný stůl pro šest osob. Nad stůl koupila závěsné podlouhlé světlo se zářivkou. Své udělaly i obrazy, i když architekti měli k jejich umístění připomínky: "Měly přijít níž, do roviny očí - čímž by se i opticky zvedl pro paneláky typický nízký strop."

Obrázek
Rodina si nechala vyrobit stůl pro šest osob na míru.

Hodně pomohla bílá knihovna na míru v obýváku hned vedle zásuvných dveří z matného skla, respektive prostor oživily nejvíc barevné hřbety knížek. Po čase naštěstí opět vyrašila palma dracéna, která zkraje vypadala, že na balkóně nepřežila mrazy.

O jednu lodžii se zvětšil obývací pokoj. V místě, kde původní balkón začínal, musel kvůli nosnosti zůstat zvýšený schůdek, takže nový prostor teď připomíná pódium. Čelní šestimetrová jižní stěna namířená do uzavřeného zahradního prostoru sídliště je celá prosklená, jen rámy oken kopírují okna dolních bytů.

Obrázek
Obývací pokoj nejvíce oživily hřbety knížek.

Ve spodní části této stěny museli architekti původně počítat s horizontálními venkovními lamelami, protože podobně jsou vyřešeny balkóny v celém okolí. Nakonec se rodina ještě před kolaudací dovolila stavebního úřadu a bytového družstva, že si namísto lamel pořídí skleněné zábradlí a u francouzských oken předsazené skleněné parapety.

"Nechci žít jako ve výloze"
Slunce a světlo odstínily vnější horizontální žaluzie na elektriku. "Zhyzdili jste celé sídliště, vypadá to, jako kdyby byla ve vašem patře garáž," reagovali na žaluzie někteří sousedé. A tak nastalo zásadní dohadování kolem záclon. Hlava rodiny byla proti, s tím, že se do moderního bytu nehodí a že je do obýváku vidět? "A na co by tak kdo byl zvědavý? A když, tak ať se podívá," byl v pohodě.

Obrázek
Bez záclon si manželka připadala jako ve výloze.

Manželka si ale při vytažených žaluziích připadala jako ve výloze. "Bude tu útulněji," tvrdila a myslela si, že se záclonami mohou být žaluzie klidně víc vytažené nahoře, když někomu vadí, že byt vypadá jako garáž. Záclony nakonec po půl roce proti vůli manžela přece jen koupila a pověsila tajně, v době, kdy odjel s dětmi na chalupu.

Látkový potah u sedačky vyhrál nad kůží
Peníze se našly ještě na novou televizi a sedací soupravu - u té nakonec vyhrál světle šedý látkový potah nad kůží. Na parkety pod skleněný konferenční stolek přišel perský koberec z humanitární dílny afghánských žen. Hluboko nad stolkem visí bílý lustr ve tvaru dole seseknuté koule.

Obrázek
Rodina dala u pohovky přednost látkovému potahu.

Ostatní původní a použitelný nábytek si rozebrali jednotliví členové do svých pokojů. V letních vedrech všichni ocenili klimatizaci, kterou nechali umístit do všech tří pokojů orientovaných na jih, včetně obýváku.  Původní byt už si rodina připomíná jen na fotografiích. Po necelém roce od chvíle, kdy ho opustili, pokračuje zabydlování v novém.

Autoři:




Nejčtenější

Zahradní výzdoba nemusí vždy znamenat tradiční květiny nebo keře...
Neobvyklá zahrada je plná robotů, mimozemšťanů i nahých figurín

Tak jako Karlův most patří k Praze, podobně neoddělitelnou součástí rodinných domů v Kalifornii jsou zelené plochy před budovami i za nimi. Nepodobají se sice...  celý článek

Dalším výrazným prvkem interiéru jsou světla z hrnků, vytvořená na zakázku...
Dřív potraviny, dnes čokolatérie. Vokovický podnik má osvětlení z hrnků

Pražské Vokovice získaly novou čokolatérii. Proměny původních potravin na podnik s čokoládou se ujal architekt Jan Bek. Nejvýraznějším prvkem jsou dvě výlohy s...  celý článek

Ložnice babičky pořádně prokoukla, nechybí zde ani ušák na čtení.
Jak se staví sen: vnučka dostala konečně stůl, babička novou kuchyň

Dvanáctiletá Aneta nemá život jednoduchý. Matka ji opustila ve dvou letech a odjela do ciziny, po narození se u děvčátka objevila sepse a postihla klouby....  celý článek

Bílý základ oživují měděné a stříbrné detaily, případně černá barva.
Stěny, podlahy i schody v bílé. Interiér jako ze sněhu vyhrál soutěž

Na okraji lužních lesů blízko Bratislavy vznikla zástavba rodinných domů. Dřevostavby jsou jedna jako druhá, s přírodní patinou dřevěných obkladů fasád,...  celý článek

Ochranná síť. Centre Pompidou Metz, architekt Shigeru Ban, v roce 2014 získal...
Nejúžasnější světová architektura. Balancující stodola i umělý ostrov

Světové trendy, organické křivky i minimalistické kostky. Stavby ve vzduchu, pod zemí i na vodě. Zářivé barvy, ale také industriální kov a šeď. Nové...  celý článek

Další z rubriky

Ochranná síť. Centre Pompidou Metz, architekt Shigeru Ban, v roce 2014 získal...
Nejúžasnější světová architektura. Balancující stodola i umělý ostrov

Světové trendy, organické křivky i minimalistické kostky. Stavby ve vzduchu, pod zemí i na vodě. Zářivé barvy, ale také industriální kov a šeď. Nové...  celý článek

Autory domu jsou Marie-Hélčne Reichová a Antoine Mabire.
Kouzlo za pět milionů. Z domku na úzkém pozemku vyrostla rezidence

Městský dům o rozloze 90 metrů rodině v západofrancouzském Nantes nestačil. A malý pozemek nedával příliš možností, jak si dopřát více prostoru. Architekti...  celý článek

Lenka Vacková se nechala tetovat vlastní krví.
Proti konzumu bojovali i vlastní krví. Výstava studentů VŠUP v Miláně

Studenti VŠUP se v Miláně představili opravdu skvěle. Jejich výstava Ephemeral_Eternal byla zařazena mezi TOP 40 mezi všemi expozicemi dubnové akce Milano...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.