Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

100 let starý dům majitelka proměnila. Má Provence kousek za Prahou

  1:00aktualizováno  1:00
Zvenčí dům není ničím výjimečný. Zato když vstoupíte dovnitř, dýchne na vás kouzlo starých časů. Může za to směs stylového nábytku a doplňků, ale hlavně invence jeho majitelky, která vše dokázala skloubit dohromady.

Jídelní stůl se židlemi z masivního dřeva stojí strategicky mezi kuchyní a obývacím pokojem. | foto: Tomáš Dittrich

Alena Černická žila s rodinou původně v Ústí nad Labem. Před pár lety však dostal manžel David zajímavou pracovní nabídku v Praze, a aby nemusel dojíždět, padlo rozhodnutí přestěhovat se do téměř sto let starého domu s velkou zahradou nedaleko Velkých Přílep.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Výhled (dům je na svahu) a klidná lokalita Alenu s Davidem natolik oslovily, že se jej rozhodli koupit. Pro rodinu se třemi dětmi, dvěma malými a jedním téměř dospělým, to byla správná volba.

Dům však musel projít radikální rekonstrukcí, z původní stavby zůstaly jen obvodové zdi. Naštěstí Alena měla bohaté zkušenosti s navrhováním interiérů, v začátcích působení jedné velké nábytkářské společnosti dostala za úkol zařizovat po celé republice kuchyňská studia.

Dispozice stavby ani interiér odrážející vkus původního majitele totiž manželům Černic­kým nevyhovovaly. V první řadě předělali koupelnu a v celém přízemí odstranili staré dlaždice modré barvy, necitlivě kombinované s laminátovou plovoucí pod­lahou. Betonový podklad pak pouze srovnali, natřeli a na­nesli omyvatelnou lazuru, která povrch betonu zatepluje.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Obytné přízemí

Fotogalerie

Dům, který je částečně podsklepený, má obytnou plochu 500 m2. V přízemí je velká koupelna a kuchyň volně navazující na obývací pokoj. Alena Černická ráda vymýšlí a navrhuje, ale nebojí se ani pracovat vlastníma rukama.

Jelikož se chystá celou dispozici ve vstupním podlaží časem předělat, rozhodla se zatím vytvořit v místě té původní provizorní kuchyňskou linku z bíle natřených palet s obkladem z šedých prken. Vznikla tím originální sestava s dřevěnými dvířky opatřenými tabulovou barvou.

Spousta kuchyňských a bytových doplňků z Alenina obchodu spolu se stylovým nábytkem vytvářejí atmosféru francouzského venkova. V obývacím pokoji se novější kousky dobře snášejí s historickými i se suvenýry z cest. Stěny v obou podlažích zdobí zajímavé fotografie, které za­chy­cují lásku Davida Černického k cestování. Nejspíš je jedním z mála Evropanů, kteří zaznamenali lov velryb.

Velkorysý prostor

V přízemí i v patře paní domu nápaditě zakomponovala do interiéru nosné sloupy. V kuchyni se z jednoho z nich stal věšák na hrnky a tabule na vzkazy, v ložnici je součástí stěny z šedých prken.

V patře, kam vede otevřené dřevěné schodiště, našla místo další koupelna se záchodem, prostorná ložnice se šatnou, pokoj tříleté dcery a velký dětský pokoj, který slouží oběma mladším ratolestem jako společná herna.

Pokoj tříleté princezny vybavili rodiče bílým nábytkem a malým čalouněným křesílkem.

Pokoj tříleté princezny vybavili rodiče bílým nábytkem a malým čalouněným křesílkem.

Zatímco v přízemí na sebe místnosti volně navazují, obytné podkroví je rozděleno na uzavřené pokoje, aby měli jednotliví členové rodiny dostatek soukromí. Jedna z ložnic patří rodičům. Aby se využila i její nižší a méně osvětlená část, umístila sem Alena otevřenou šatnu.

Logické členění

Nechybí tu ani velká pohovka k pohodlnému sledování tele­vize. Postel vyrobená na míru z bíle natřených trámů je originál, stejně jako plno dalších kusů nábytku v tomto domě. Mezi schodištěm a koupelnou je pokojík malé dcery. Ta zatím tráví čas raději s ostatními členy rodiny, časem ale vlastní soukromí ocení.

Zhruba stejnou plochu, jakou má ložnice, zabírá dětský pokoj s hernou. Díky velkorysému prostoru a správné dispo­zici se podařilo oddělit zóny na spaní a na učení a stále zbývá i dost místa na hraní i pohyb.

Aleně Černické se daří skloubit péči o pětičlennou rodinu, vést obchod se stylovým nábytkem a kavárnou v centru Prahy a ještě pomáhat manželovi ve fir­mě zaměřené na kontrolu kvality materiálů. Vše zvládá s úsmě­vem a optimismem díky tomu, že ji práce opravdu baví.

Vrátka ze starého kurníku jsou praktickou zástěnou při sprchování. Jako zarážka dveří funguje dvojice nožiček.

Vrátka ze starého kurníku jsou praktickou zástěnou při sprchování. Jako zarážka dveří funguje dvojice nožiček.

„Při realizaci řady bytů pro klienty jsem zjistila, že nemohu sehnat vhodný nábytek a doplňky. Objevila jsem francouzské výrobce Comptoir de Famille, Country Corner a Jardin de Ulissé, jejichž sortiment se mi líbil. Založili jsme firmu Interier de l’Art a začali jejich zboží dovážet k nám,“ vysvětluje Alena Černická, interiérová designérka, proč se pustila i do prodeje nábytku a doplňků.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:




Nejčtenější

Manželé odešli na polosamotu v CHKO Žďárské vrchy z brněnského bytu.
Březiny jim učarovaly. V krásné krajině našli vytoužené soukromí

V obci Březiny v okrese Svitavy stojí pasivní dům s technickou budovou a obytnou plochou 310 metrů čtverečních. Postavili si jej manželé, kteří toužili po...  celý článek

Klecany, Československé armády. Nemovitost je kulturní památkou.
Historická sídla na prodej. Jaké zajímavé památky jsou v Česku k mání

V České republice se prodává velké množství historických sídel v různé kvalitě. Některé jsou před rekonstrukcí, do jiných se můžete ihned nastěhovat. Většina...  celý článek

Architekti ze studia Labor13 navrhli dům přesně na míru pozemku a přání jeho...
Dřevostavba ve tvaru Y má vše, co si rodina přála. I nízké náklady

Atypický dům, který se doslova rozpíná do tří stran, nevznikl jako rozmar. Architekti ze studia Labor13 jej navrhli přesně na míru pozemku a přání jeho...  celý článek

Hrázděný dům stojí v  městečku Saint-Maur-des-Fossés.
Bydlí v krásné hrázděné vile. Rekonstrukce probíhala zběsilým tempem

V samém srdci Francie, městečku Saint-Maur-des-Fossés, ležícím na jihovýchodním předměstích Paříže, se proměnil hrázděný dům v nový domov pro multikulturní...  celý článek

Architekt nechal opticky oddělit kuchyň a obývací pokoj blokem vysokých...
Rekonstrukce panelákového bytu se povedla i bez náročného bourání

Sympatický manželský pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci panelového bytu 3+1. Dispozice, která patří k těm nejčastějším, bohužel neumožnila nějaké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.