Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům ve svahu má obývák na terase a skrytou „černou“ kuchyň

  1:00aktualizováno  1:00
Na návrhu atypického domu na svažitém pozemku na okraji Prahy hodně spolupracoval i majitel. Stavbu však svěřil odborníkům, další architekt pak řešil interiér, a to opět podle požadavků investora.

V létě rodina využívá venkovní „obývák“. | foto: Archiv studia EXX

Pozemek ve svahu si vyžádal méně obvyklé řešení: bezbariérový hlavní vstup vede do druhého nadzemního podlaží, kde jsou umístěny ložnice, šatna, dětský pokoj a také garáž.

Z pokojů je příjemný výhled do okolí a čtyřčlenná rodina má k dispozici i dostatečně velkou terasu s přímými vstupy nejen z ložnic, ale i z koupelny. Skleněné zábradlí na terase nijak neomezuje výhled do zahrad se vzrostlými stromy.

V koupelně je asymetricky umístěné stropní světlo. Vana je od Agape, umyvadlo a skříňka pod ním nesou značku Antonio Lupi. Z koupelny je přímý výstup na terasu.

V koupelně je asymetricky umístěné stropní světlo. Vana je od Agape, umyvadlo a skříňka pod ním nesou značku Antonio Lupi. Z koupelny je přímý výstup na terasu.

Teprve po širokém a pohodlném schodišti sestoupíte do prvního nadzemního podlaží s prostorným obývacím pokojem, jídelnou a navazující kuchyní.

Umístění domu ve svahu si však v přízemí vyžádalo použít dvě výškové úrovně podlahy.

Kvůli zachování soukromí je v tomto podlaží také pokoj pro hosty včetně koupelny s WC a našel se zde i prostor pro technickou místnost a další samostatnou toaletu.

Může se hodit

Living Čestlice

Living - dřevostavby s pozemkem na klíč v mnoha lokalitách.

Další domy k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Díky umístění hlavního obytného prostoru do spodní části domu mohou majitelé využívat přímý vstup do zahrady. Hlavně v letních měsících tráví spoustu času na velké terase přímo u domu, která funguje jako další obývací pokoj.

Majitel kladl velký důraz na praktičnost domácího provozu, proto třeba hned za kuchyní najdete velké zázemí nutné pro chod domácnosti. „Je to taková ‚černá kuchyň‘, kde se odehrávají nezbytné, ale neatraktivní domácí činnosti. Majitelka tady má po ruce vše potřebné od mrazáku přes pračku a sušičku až po prostor pro sušení prádla. Nechybí v ní ani sklad,“ vysvětluje designér Ondřej Karpianus ze studia EXX, které návrh realizovalo. Vstup do této místnosti však snadno přehlédnete, skrývá se v bílé stěně kuchyně.

Interiér podle přání investora

Fotogalerie

Majitel měl představu moderního interiéru plného světla. Proto byla například použita velkoformátová bezrámová okna, podsvícená fólie barissol či stropní světlíky a také spousta svítidel včetně těch zapuštěných do sádrokartonových podhledů.

Po dohodě s investorem zvolil designér Ondřej Karpianus skryté zárubně dveří. Při řešení interiéru použil i další „skryté“ prvky, třeba v hladké bílé stěně v kuchyni umístil nenápadný vstup do „černé kuchyně“, tedy skladu a prádelny.

Také digestoř mizí v době, kdy se nevaří, v pracovní desce kuchyňského ostrůvku. „Přáním majitelů domu totiž bylo, aby digestoř v prostoru nepůsobila rušivě,“ vysvětluje Ondřej Karpianus.

Stropní světlík nad kuchyňským ostrůvkem přináší do této části kuchyně denní světlo. Při navrhování k tomu musel designér přihlížet, světlík proto doplnil o zapuštěná světla do sádrokartonového podhledu přímo nad ostrůvkem. Jeho pracovní deska byla vyrobena z jediného kusu pálené žuly.

„Drobné kuchyňské spotřebiče jsme umístili do skříně s výsuvným systémem. Pro větší bezpečnost, tedy s ohledem na děti, jsme jej opatřili pojistkou, která například zapnutou rychlovarnou konvici odpojí z elektrické sítě, pokud nedopatřením skříň někdo zavře,“ popisuje designér Karpianus.

Velký obývací pokoj má přímý výstup posuvnými skleněnými dveřmi na terasu, kterou před deštěm částečně kryje horní terasa.

Velký obývací pokoj má přímý výstup posuvnými skleněnými dveřmi na terasu, kterou před deštěm částečně kryje horní terasa.

Interiér vůbec hodně reflektuje přítomnost dětí. Typický příklad představují pestrobarevné židle v jídelně, které působí hravě a vesele. Snadno se přitom udržují. „V domě žije rodina s dětmi, proto jsme chtěli do interiéru zakomponovat několik barevných prvků,“ vysvětluje Ondřej Karpianus.

Ale ani tatínek nepřišel zkrátka. Je totiž velkým fandou aut, proto mu autoři interiéru navrhli prosklený průhled z chodby do garáže. Sklo má rámeček skrytý v betonové zdi, takže na pohled působí jako bezrámové a nepůsobí v interiéru rušivě.

Velkou pozornost věnovali designéři i osvětlení. Hned ve vstupní části domu proto použili fólii barissol. Světelný kruh tak působí jako velký stropní světlík.

Nízké knihovny byly vyrobeny na míru.

Nízké knihovny byly vyrobeny na míru.

Technické informace

Obytná plocha: 1. NP – 222 m2, 2. NP - 178,4 m2

Zastavěná plocha: 1. NP – 120 m2, 2. NP – 77,3 m2 (terasy, chodníky apod.)

Způsob vytápění: podlahové topení v kombinaci s fancoily

Návrh a realizace interiéru: Ing. Ondřej Karpianus a Jana Uchytilová, studio EXX

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.