Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z ulice drobná stavba, ze zahrady dům snů s bazénem a skvělým výhledem

  1:00aktualizováno  1:00
Z ulice jde o naprosto nenápadný a malý dům. Souhra několika okolností, včetně umístění stavby do strmého svahu, ovlivnily celé řešení. Dvoupodlažní dům, tedy jeho spodní podlaží, je tak celé skryté pod terénem.

Dvoupodlažní dům ve svahu nabízí majitelům komfortní výhled do krajiny a zároveň příjemné soukromí. | foto: Tomáš Mach, Petr Čarada

Rovný a pro stavbu tedy jednoduchý pozemek bývá vlastně nudný. V tomto případě se architektka Lucie Mlýnková z Atelieru Spectrum rozhodně nenudila. Strmý svah představoval pro stavbu domu nedaleko Prahy velkou profesní výzvu.

Může se hodit

Domy Štěrboholy

Domy Štěrboholy - stylové bydlení na Praze 10.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Nejen kvůli podobě projektu, ale také sporům s úředníky. Místní stavební úřad měl výhrady, nelíbila se mu zastavěnost zatravněné části. Nakonec vše vyřešil jiný stavební úřad. Ten také stavbu úspěšně zkolaudoval.

Z ulice je vidět minimum

Bylo jasné, že hlavní vstup bude z ulice, tedy ze severu. I proto se na tuto stranu tváří horní podlaží pouze jako menší kvádr, posazený kolmo na spodní, výrazně větší kvádr zapuštěný do svahu.

„V horním patře je pouze vstupní hala, velká dvougaráž, šatna a samostatná jednotka, která může sloužit jako menší byt či kancelář,“ popisuje architektka Mlýnková. Vedle garáže je na zahradě také hřiště pro děti.

Z ulice působí stavba zcela nenápadně, až neosobně.

Z ulice působí stavba zcela nenápadně, až neosobně.

Celé spodní podlaží, které je z pohledu ulice pod terénem, zůstává kolemjdoucím skryté. Navíc plochou střechu vyřešila architektka jako zatravněnou plochu se závlahovým systémem a vlhkoměrem, takže jen málokoho napadne, že jde o zelenou střechu.

Poznámka: fotografie vznikly před nastěhováním majitelů.

A zase ten výhled

Jako většina domů postavených ve svahu se i tento pyšní nádherným výhledem do krajiny. Oprávněně. Celé spodní podlaží je obytné, otevřené velkými prosklenými plochami do zahrady, které nabízejí úžasné výhledy do okolí.

Jako centrum obytného podlaží zvolila architektka Lucie Mlýnková logicky velký otevřený prostor s kuchyní. Jeho dominantu tvoří točité betonové schodiště, ale obyvatelé nejsou odkázáni jen na něj, k dispozici mají také prosklený výtah umístěný v hale. Ten zaručuje bezbariérový přístup pro hosty, ale i pro majitele, až bude případně potřeba.

Na obytný prostor navazují užitné prostory, technická místnost, sklad a toaleta. Dispozice domu respektuje soukromí dospělých i dětí. Rodiče mají svou „polovinu“ spodního podlaží: ložnici s koupelnou, dvě samostatné šatny a WC. Na straně druhé zase najdete dětskou část, a to dva dětské pokoje, koupelnu a širokou chodbu využívanou zároveň jako šatnu.

Fotogalerie

„K prosvětlení prostorů uprostřed dispozice byly použity střešní světlovody, které přinášejí přirozené denní světlo i do místností, kde by to okny nebylo možné,“ upozorňuje architektka Mlýnková.

Horní patro nahrazuje markýzu pro terasu před obývacím pokojem, kde je možné pohodlně posedět i za deště. Pro dokonalé pohodlí a relaxaci je zde také vířivka. Z terasy se vstupuje do relaxační části domu se saunou, párou a dalším příslušenstvím.

Z terasy lze sestoupit po schodech k bazénu. Protože celá zahrada leží ve svahu, musela v její spodní části vzniknout opěrná zeď, která „drží“ masu zeminy, ale také vodu při přívalových deštích, které trápily majitele sousedních pozemků.

Zábradlí u ploché střechy nebo u terasy tvoří skleněné tabule, aby nic nerušilo výhled do krajiny. Na druhé straně domu byl umístěn menší zahradní sklad, i ten je přístupný z terasy.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Technické informace

Konstrukční řešení a technické řešení: konstrukčně dům tvoří monolitický železobetonový systém v kombinaci s tvarovkami pro ztracené bednění, stropní konstrukce jsou železobetonové.

Okna: v jižní fasádě hliníková s tepelněizolačním trojsklem, opatřená venkovními žaluziemi

Vytápění: tepelné čerpadlo s vestavěným elektrokotlem, odvětrání funguje rovnotlace s pomocí centrálního větracího a vytápěcího přístroje, umístěného v technologické místnosti ve spodním podlaží. Jednotka je určena pro komfortní větrání s účinnou rekuperací tepla (90%) a pasivní chlazení.

Chlazení: chladicí jednotky typu multisplit (jedna venkovní jednotka umístěná na střeše a vnitřní jednotky v každé obytné místnosti). Byla provedena i příprava pro případné umístění solárních panelů.

Autorka projektu

Ing. arch. Lucie Mlýnková, Atelier Spectrum

Po studiu na ČVUT v Praze absolvovala i roční stáž na vysoké škole Politecnico di Milano. Od roku 2008 se pak věnuje převážně rekonstrukcím a návrhům interiérů včetně jejich kompletní realizace.

Autor:




Nejčtenější

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Další z rubriky

Předpěstovaná vegetační rohož urychluje a usnadňuje pokládku.
Zelené střechy chrání domy před horkem, lze na ně získat i dotaci

Zelené střechy už dávno nejsou ničím výjimečným. Ve svých návrzích je mívají architekti stále častěji, používají se však i při rekonstrukcích a zateplení...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Dům stojí v obci Trefor na severním pobřeží velšského poloostrova Lleyn ve...
Kouzelná chalupa má oblázkovou pláž, lesy a pastviny. Vše je na prodej

K romantickému stavení ze 17. století patří pozemek s rozlohou 4,5 hektaru a také vlastní soukromá oblázková pláž. Dům stojí v obci Trefor na severním pobřeží...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.