Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z nejošklivějšího domu v ulici vznikla moderní stavba s nádherným výhledem

  1:00aktualizováno  1:00
„Byl to snad nejoprýskanější a nejošklivější dům v ulici, ale na rekonstrukci nebyl řadu let čas,“ říká majitelka Michaela. Dnes je už všechno jinak. Dokonalá proměna domu navíc počítá i s tím, co může časem nastat, například s přistěhováním prarodičů.

Starý dům by v nové stavbě už nikdo nehledal, stavební úřad si vyžádal nejen garáž, ale i krytý přístřešek pro další auto. | foto: Jaroslav Kvíz

Sportovně založená mladá rodina s dvěma dětmi se k přestavbě chystala několik let. Při zvažování a hledání inspirace, jak by měl jejich domov vypadat, narazila Michaela v rubrice Bydlení na iDNES.cz na rekonstrukci staršího rodinného domu, kterou navrhl architekt Ladislav Langer ze studia CAD Projekt Plus (tuto realizaci najdete zde).

Z terasy lze sejít přímo do zahrady.

Z terasy lze sejít přímo do zahrady.

Michaelu zaujala nejen nová podoba domu, ale také respektování přání majitelů. Oslovením prostějovských architektů tak začala vzájemná spolupráce. Nic se neuspěchalo, přípravy trvaly téměř rok. Důvod? Stavební povolení i dvě kola výběrového řízení na stavební firmu a poté i dodavatele nábytku.

„Do stavby jsme se pustili v době, kdy byl stavební boom tak velký, že bylo velmi obtížné sehnat nějakou dobrou firmu. V prvním kole se nám z pěti oslovených ozvala pouze jediná, ale s tak přemrštěnými finančními nároky, že jsme ji ihned zamítli. Naštěstí jsme dostali od architektů takzvaný slepý rozpočet, který byl pro nás, stavební laiky, důležitým vodítkem pro porovnání cen,“ popisuje majitelka.

Nakonec investorům architekt Langer doporučil společnost z Moravy. „Musím říci, že s kvalitou jejich práce i chováním jsme byli moc spokojeni,“ konstatuje majitelka.

Rekonstrukce domu na okraji Prahy byla opravdu totální, představovala asanaci prakticky poloviny stávající stavby. Zůstal jen jeden pokoj a jedna zeď. Přístavbou nové části se podařilo zvětšit obytnou plochu domu přibližně o třetinu. Díky novému prostoru mohla vzniknout dostatečně velká obývací a jídelní část s kuchyní, v patře pak dětské pokoje a v suterénu garáž s wellnessem.

Fotogalerie

Pro investory bylo podstatné i použití rekuperace, protože v rodině jsou všichni alergici, a tak je pro ně vyčištění vzduchu od pylu hodně důležité. Nakonec celá rekonstrukce trvala přibližně rok a půl, mezitím musela rodina bydlet v pronajatém bytě.

Nová podoba domu

Po vstupu do domu se ocitnete v zádveří a v navazující chodbě se schodištěm. V pravé části prvního nadzemního podlaží je šatna, koupelna s WC a pracovna, která může sloužit i jako hostovský pokoj. Do šatny lze vejít přímo ze zádveří.

Přes chodbu se schodištěm pak vstoupíte prosklenými dveřmi přímo do obývací části. Její dominantu tvoří třístranný krb, který rozděluje prostor na obývací část a kuchyň s jídelnou.

Kuchyň ve tvaru písmene L doplnil varný ostrůvek s výsuvnou digestoří z plochy a s odtahem na fasádu. Majitelé si přáli velkou „americkou“ lednici, která je zakomponována do nábytku spížní části kuchyně.

Velký bonus k obývacímu prostoru, který navazuje na kuchyň a jídelní část, představuje prostorná terasa se zastřešením z transparentního skla. „Terasa poskytuje uživatelům dostatek soukromí a také zajímavé výhledy do okolní krajiny. Se zahradou ji propojuje točité schodiště,“ popisuje architekt Langer.

Prosklená stěna nabízí úchvatný výhled do okolí, supluje tak obraz, který se...

Prosklená stěna nabízí úchvatný výhled do okolí, supluje tak obraz, který se mění podle ročních období.

Na jeho doporučení byla v obývací části použita velká prosklená plocha místo klasického okna. „Váhali jsme, protože to bylo finančně poměrně náročné, ale dnes rozhodně nelitujeme,“ říká investorka.

Soukromí v podkroví

V levé části podkroví s orientací na jihovýchod se podařilo umístit dva dětské pokoje a koupelnu dcer, dále chodbu, ložnici, šatnu a koupelnu rodičů.

Rodičovská část tvoří samostatný blok přístupný z chodby. „Tento systém oddělení dětské a rodičovské části jsme poznali ve Spojených státech, kde manžel nějakou dobu pracoval, a musím říci, že jde o velmi praktické řešení,“ prozrazuje důvody tohoto řešení majitelka.

Terasa díky zábradlí z kaleného skla nabízí nerušený výhled do okolí.

Terasa díky zábradlí z kaleného skla nabízí nerušený výhled do okolí.

V suterénu domu se pak našel prostor pro garáž se skladem, technickou místnost, potravinovou komoru, WC a relaxační místnost se saunou, z níž lze vyjít na terasu s vířivkou, sloužící po dlouhých cyklistických výletech jako skvělá relaxace.

Stavební úřad si vyžádal do projektu umístit jak garáž, tak také přístřešek pro další auto v podobě přisazené konstrukce k domu. Střecha je sedlová, aby odpovídala okolním stavbám, se střešními okny a vikýři s rovným zastřešením.

„Akcentující prvek představuje nerezový komín, který je v centrální pozici na jihovýchodní fasádě. Jako krytinu střechy jsme zvolili pálenou tašku,“ popisuje architekt Ladislav Langer. Na fasádu použil kombinaci bílé drásané omítky, obkladových desek Fundermax s dekorem dřeva a kamenný obklad. Všechna okna a dveře mají rámy v antracitové barvě.

Zpevněné plochy kolem domu jsou z přírodní dlažby, na uliční oplocení byly použity horizontální hliníkové latě s dekorem dřeva osazené v kovových sloupcích. Jde o bezúdržbový materiál, který vydrží desítky let bez „zásahu“ lidské ruky.

Blok pračky se sušičkou (AEG) nahrazuje „technickou“ koupelnu.

Blok pračky se sušičkou (AEG) nahrazuje „technickou“ koupelnu.

V koupelně rodičů nechybí vana ani sprchový kout. Bidet nahradila bidetová...

V koupelně rodičů nechybí vana ani sprchový kout. Bidet nahradila bidetová sprška.

Interiér na přání

Celý interiér se nese převážně v odstínech bílé barvy v kombinaci s dubovým dřevem. Majitelé se však nechtěli „smířit“ pouze s bílou výmalbou, a tak tu nechybí ani akcenty teplých barev, zejména žluté.

Původní představy majitelů, že použijí zčásti nábytek z původního domu, který doplní pár kusy z IKEA, padly velmi rychle. Tak jako u stavební firmy se nakonec ukázalo, že vzhledově, kvalitativně i cenově vyjde nejlépe nábytek vyráběný na míru podle návrhu studia CAD Projekt Plus, a to opět moravskou firmou, která ve výběrovém řízení, v němž se porovnávalo hned pět společností, nabídla nejvýhodnější cenu.

Firma vyrobila většinu nábytku, a to včetně kuchyňské linky, kde bylo použité i elektrické otevírání horních skříněk. „Toto řešení jsme zvolili kvůli dětem, aby si mohly horní skříňky bez problému otevřít a také zavřít,“ vysvětluje Michaela. Citlivý přístup investorů se neukázal jen v tomto detailu, už dnes majitelé ví, že by nebyl velký problém upravit část domu tak, aby v něm mohl bydlet v případě potřeby i některý z prarodičů. I na to se v projektu pamatovalo.

O projektu

Architektonické studio CAD Projekt plus z Prostějova nabízí komplexní zajištění projektu staveb včetně návrhu interiéru, poradenskou a inženýrskou činnost od vyřízení územního řízení, stavebního povolení až po výběr dodavatele a dozorování stavby či kolaudaci.

Vedle navrhování soukromých rodinných domů a bytů či veřejných staveb se věnuje i rekonstrukcím a urbanismu.

Studie a architektura domu: studio CAD Projekt Plus - Ing. arch. L. Kubinec, Ing. arch. L. Langer

Stavební projekt: Ing. T. Hutyra

Interiér: Bc. T. Košařová, Ing. arch. L. Langer

Dodavatel stavby: Gama stavby

Dodavatel nábytku na míru: Henik-Interier

Autor:




Nejčtenější

Portugalsko, Madeira, Funchal. Pozemek má rozlohu 825 metrů čtverečních, užitná...
Bydlení u moře. Kupte si apartmán či vilku v Evropě i USA

V Česku je na prodej velké množství zahraničních vil s výhledem na moře, ale i malých bytů nejen v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku, ale také na Floridě....  celý článek

Jezírko z bývalé nádrže tvoří dominantu zahrady.
Rekonstrukce starého stavení je naplněním snu a píle majitelky

Údolí Podolánek na okraji Beskyd patří k místům, které si nelze nezamilovat. A když se zde ještě designérka Daniela Hradilová potkala s bílým stavením z...  celý článek

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Předpěstovaná vegetační rohož urychluje a usnadňuje pokládku.
Zelené střechy chrání domy před horkem, lze na ně získat i dotaci

Zelené střechy už dávno nejsou ničím výjimečným. Ve svých návrzích je mívají architekti stále častěji, používají se však i při rekonstrukcích a zateplení...  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Další z rubriky

Zastřešení terasy nejen umožňuje posedět venku i při lehkém dešti, ale má i...
Po čem Češi touží: vlastnit dům se zahradou a levným vytápěním

Dvě třetiny Čechů by chtěly bydlet ve vlastním domě se zahradou nebo blízko přírody. Jenže realita bývá jiná. I proto je v poslední takový zájem o byty s...  celý článek

1
Stěhování bude s naším manuálem hračka. Klíčem je správný postup

Stěhování a vše s ním spojené patří na seznam 43 zátěžových situací, v nichž člověk reaguje tak stresově, že může potřebovat pomoc psychologa. Přesun domova z...  celý článek

Vila v ulici Na baště sv. Jiří na pražských Hradčanech. Okolí Písecké brány je...
Vilová čtvrť na hradebních baštách je nejluxusnější lokalitou v Praze

Někteří obyvatelé Prahy mají to privilegium, že jejich vila stojí přímo na hradbách. Jsou to ti šťastlivci, jejichž domovní adresa zní: Na baště sv. Jiří, sv....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.