Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům ve svahu má výhled, který vypadá jako nádherný obraz krajiny

  1:00aktualizováno  1:00
Zajímavostí na rodinném domě v Trutnově je nejen jeho usazení ve svahu, ale i fakt, že majitelé přišli za architekty s netradičním zadáním: navrhnout dům s přidanou hodnotou, která v případě prodeje zvýší jeho cenu.

Bazén s protiproudem majitelé využívají pro ochlazení po relaxaci ve vířivce. | foto:  Petr Košťál

Nebyl to samozřejmě požadavek jediný. "Zadání se skládalo ze tří úkolů. Dalším bylo vyřešit funkční dům pro dvoučlennou domácnost, jehož obytný prostor bude navazovat na zahradu. A do třetice navrhnout zastřešení venkovní vířivky tak, aby bylo součástí hmoty domu a nikoli pergolou," vypočítává na úvod Ing. arch. Martina Rosová z ateliéru Rosa – Architekt, která je spolu se svým manželem Ing. arch. Michalem Rosou autorem projektu.

Majitelé zatím děti nemají, dům by však měl být pohodlný jak pro dva, tak pro případnou vícečlennou domácnost.

Bazén s protiproudem majitelé využívají pro ochlazení po relaxaci ve vířivce.

Bazén s protiproudem majitelé využívají pro ochlazení po relaxaci ve vířivce.

Do domu se vstupuje ze severní strany na úrovni druhého nadzemního podlaží.

Do domu se vstupuje ze severní strany na úrovni druhého nadzemního podlaží.

V kopci na kopci

Dům stojí na Červeném kopci, který je součástí Středního Předměstí v Trutnově. Fyzicky stojí rovněž v kopci. Nejdůležitější bylo právě to, jak stavbu v poměrně komplikovaném terénu usadit. Do podoby projektu se však promítla i další omezení.

"Pro lokalitu je zpracován poměrně přísný regulační plán, který striktně stanovuje podmínky, mimo jiné povinnou sedlovou střechu, jejíž hřeben musí směřovat kolmo na přístupovou komunikaci," konstatuje Michal Rosa.

Fotogalerie

Aby stavba vyhověla všem podmínkám, zvolili architekti kompozici dvou kvádrů, které na sobě leží a částečně se překrývají. Jejich filozofií je navrhovat domy "zevnitř" tak, aby v první řadě odpovídaly způsobu života svých majitelů, a teprve v druhé rovině řeší vlastní vzhled.

"Tato kompozice je jednak reakcí na svažitý pozemek, ale stejnou měrou na provoz domu. Vstupuje se do něj ze severní strany na úrovni druhého nadzemního podlaží, které se využívá méně, zejména návštěvami. Majitelé totiž bydlí v podlaží prvním, které přímo navazuje na jižně oriento­vanou část zahrady," vysvětluje architekt.

Přízemí je pro dnešní majitele dostatečně komfortní. Jídelní kout s částečně oddělenou kuchyní je propojen s obývacím pokojem a tvoří tak celistvý obytný prostor přímo navazující na zahradu.

Obývací prostor navazuje na zahradu. Červený koberec je ozvěnou barevné

Obývací prostor navazuje na zahradu. Červený koberec je ozvěnou barevné kuchyně. S moderním vybavením si rozumí i historická skříň.

Pomyslným předělem mezi společenskou a soukromou, intimní částí patra je vstupní hala, v níž je první podlaží rozděleno třemi stupni na dvě výškové úrovně. Na té vyšší jsou ložnice, šatna, koupelna s vanou, samostatné WC a prádelna. Ve druhém, vstupním podlaží, pak najdete hostinský pokoj, pracovnu, koupelnu vybavenou sprchovým koutem a toaletou a technickou místnost.

Nepřezouvat!

Propojení obytného prostoru s exteriérem zajišťuje velká prosklená stěna, díky níž se zahrada stává součástí obytného prostoru, který sám o sobě není významně velký, představuje včetně kuchyně a jídelny pouhých 41 m2 obytné plochy.

"Majitelé jsou zvyklí využívat zahradu k bydlení. To je důvod, proč jsme do hlavní obytné místnosti navrhli na podlahu dlažbu. Řeší problém s přezouváním a úklidem," dodává Michal Rosa.

Interiér je zařízen v příjemné barevnosti. "Lakovaná kuchyně v kombinaci tmavě šedé a vínové barvy, kterou majitelé zvolili, v podstatě určila výběr zbývajícího zařízení prostoru. Snahou bylo tento výrazný prvek nepopírat, ale naopak jej pomocí barevných akcentů, koberců, dekorací a doplňků zapojit do interiéru," popisuje Martina Rosová.

Zajímavostí na rodinném domě v Trutnově je nejen jeho usazení ve svahu, ale i

Zajímavostí na rodinném domě v Trutnově je nejen jeho usazení ve svahu, ale i fakt, že majitelé přišli za architekty s netradičním zadáním: navrhnout dům s přidanou hodnotou, která v případě prodeje zvýší jeho cenu.

Kuchyň sama o sobě není příliš velká, což vychází opět z nároků majitelů, vybavena je standardními spotřebiči. Životu ve dvou dostatečně vyhoví, ale nabídne pohodlí i více lidem pod jednou střechou.

Pokud jde o zbývající vybavení, majitelé si přáli, aby v jejich novém domově našla místo historická skříň a stolek. Skříň se zabydlela v obývacím pokoji, stolek si našel své místo v hale.

Koupelna a ložnice jsou řešeny v tlumených barvách. "Naším cílem je navrhovat interiéry tak, aby umožnily majitelům vnést do nich něco svého a případně také po čase jednoduše změnit vzhled interiéru výmalbou nebo barvou ručníků v koupelně. Aby to bylo možné, nesmí být interiér příliš určující," říká Martina Rosová.

V ložnici je plovoucí podlaha, jejíž dekor ladí s konstrukcí lůžka. Je to místnost na spaní, jiný nábytek než postel tu nenajdete. K odkládání věcí slouží šatna, na kterou navazuje malá prádelna.

Majitelé zvolili lakovanou kuchyni v kombinaci tmavě šedé a vínové barvy,

Majitelé zvolili lakovanou kuchyni v kombinaci tmavě šedé a vínové barvy, která určila výběr ostatního zařízení.

Koupelně dominuje podélné okno, které je ještě zvýrazněno úzkými pásky keramického obkladu a podélně orientovaným otopným žebříkem pod oknem. Důležitým akcentem je velké umyvadlo se skříňkou. Dekor dřeva skříňky se opakuje i na čelním panelu vany.

Relaxace pod střechou

Zastřešení vířivky jako další požadavek majitelů vycházelo z jejich nadšení pro relaxaci. Majitelé ji využívají často, a to celoročně. Střechu nad spa a zároveň zastínění terasy zajišťuje o 2,5 metru přesahující hmota druhého podlaží. V těsné blízkosti je k dispozici bazén s protiproudem, který majitelé používají pro ochlazení po pobytu ve vířivce.

I přes přísný regulační plán i komplikovaný terén dům splnil i požadavek, aby byl atraktivní pro případné kupce. Při pohledu z ulice působí jednoduchým dojmem, plně se projeví při pohledu ze zahrady.

"Základní myšlenkou je kontrast dvou hmot, a to nejen jejich vzájemnou polohou, ale i materiálovým řešením. Kombinace lícových pásků a bílé omítky jasně signalizuje, že jde o moderní městský dům," dodává Michal Rosa.

Stylový stolek našel své místo v hale.

Stylový stolek našel své místo v hale.

Jednoduše zařízená koupelna (tato je v patře) obstojí i při změně vkusu

Jednoduše zařízená koupelna (tato je v patře) obstojí i při změně vkusu případných dalších majitelů.

Důležitou přidanou hodnotou je rovněž využití zahrady. Způsob osazení domu do terénu za použití opěrné stěny z pohledového betonu má za následek, že z obytného patra je možné vstoupit do prakticky rovinné zahrady.

"Často se setkáváme s nevhodným umístěním domu ve svažitém terénu. Pokud objekt stojí na násypu zeminy, zbytečně se zmenšuje využitelná plocha zahrady, která zůstává ve svahu. V tomto případě vystoupíte z obývacího pokoje do zahrady o ploše 540 m2, a to na pozemku, který má včetně stavby výměru 850 m2," vysvětluje architekt.

Toto řešení zároveň zajišťuje svým obyvatelům dostatek soukromí. Ačkoli mají z obývacího pokoje, terasy a zahrady nádherný výhled na město Trutnov, není do zahrady odnikud vidět a nestane se tak ani v případě, že by ve svahu pod nimi vyrostl další dům. Konečně poslední výhoda - díky tomu, že je část domu umístěna pod terénem, se snížily případné energetické ztráty a dům má také díky využívání tepelného čerpadla vlastnosti nízkoenergetické stavby.

"Je velký rozdíl mezi stylem či rukopisem architekta a mechanicky opakovanou vyzkoušenou šablonou, jen mírně přizpůsobenou terénu, jak to mnohdy vidíme. Každý dům, který navrhujeme, je unikátní, vychází z daného místa, ale zároveň v sobě nese něco z klienta, jeho pohledu na svět a způsobu života," říkají Ing. arch. Martina Rosová a Ing. arch. Michal Rosa z ateliéru Rosa – Architekt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:




Nejčtenější

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Další z rubriky

Na jídelní pult a jeho okolí se použily keramické střepy. Gonzalo Duran s...
Tak barevný dům jinde neuvidíte. Majitelé spotřebovali tisíce střepů

Americké Benátky na pobřeží Pacifiku jsou místem, které přitahuje umělce a tvořivého ducha. Důkazem je dům plný mozaik, jaký jinde na světě nemá obdoby. Svými...  celý článek

Televizi je možné sledovat z pohodlné sedací soupravy doplněné drobnými...
Dům prodali a raději si pořídili dva byty, které spojili v jeden

Ke koupi bytu v developerském projektu na okraji Prahy 4 zlákala Šárku a jejího manžela zdejší lokalita. Důvěrně ji poznala, když sem jezdívala za sestrou....  celý článek

Dům s doškovou střechou stojí v městě Zoetermeer.
Střešní tašky rázně odmítli. Na střechu moderní novostavby dali došky

Rotterdamský architekt Arjen Reas postavil ve spolupráci se studiem Martijna van Voordena novostavbu, ve které moudře skloubil tradiční došky s moderní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.