Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na nehostinném pozemku si postavili příjemný dům s nádherným výhledem

  1:00aktualizováno  1:00
Dům v malém městě na Českomoravské vrchovině vyrostl na místě, které vypadalo zdánlivě zcela nehostinně. Svah nad rybníkem se díky nápaditému řešení nakonec proměnil v příjemné místo k žití.

Hlavní obytná část domu je dvoupodlažní, zčásti obložena borovicovým dřevem. Obývací pokoj se netradičně nachází v patře a je velkou prosklenou plochou propojen s terasou na subtilní kovové konstrukci. Obytné prostory jsou orientovány na terasu s bazénem, chráněnou oázu ve vnitřním rohu domu. | foto: Robert VIrt

Mladí manželé dříve bydleli v podkrovním bytě blízko svého nynějšího bydliště. Pozemek v jižně orientovaném svahu nad rybníkem se původně podobal spíše džungli než stavební parcele, ale hezký výhled, blízkost vody a dobrá cena byly dost pádnými argumenty.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

„Navíc v okolí nevznikne žádná další zástavba. Nový satelit, směsici více či méně zdařilých domů máme za zády, takže nerušený výhled na vodu a do krajiny zůstane zachován,“ vysvětluje majitel.

„Na tom, jak má vypadat náš nový dům, jsme se zpočátku nemohli úplně shodnout, jedno jsme ale věděli jistě: už žádné podkroví. V duchu jsme viděli hlavně otevřený prostor plný světla, ale konkrétní představu jsme neměli, a tak jsme vše nechali na architektovi,“ říkají majitelé. Autora svého budoucího bydliště našli na internetu.

Architekt Radovan Chebabi vytěžil maximum z polohy nad rybníkem, promyšleně zapojil stavbu do svažitého terénu, zvýraznil hezké výhledy a umožnil volný výstup z domu do všech stran a také volné průhledy a volnou komunikaci uvnitř.

Dům má volný výstup z domu do všech stran, nabízí také volné průhledy.

Dům má volný výstup z domu do všech stran, nabízí také volné průhledy.

Dobře provázané zóny

Hmota domu je rozdělena na dvě obdélníková „křídla“, navzájem spojená do pravého úhlu. Hlavní obytná část je dvojpodlažní a směřuje podélnou osou k jihu, nad vodu. V horním podlaží je společný obývací prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem i ložnice rodičů s příslušenstvím, orientovaná k ulici.

Obývací pokoj prosvětlují prosklené plochy ze tří stran, slunce sem přichází po celý den. Z jižní a západní strany je lemován visutou dřevěnou terasou se sezením.

„Náš obývák pokračuje venku. Na rybníku se pořád něco děje, odtud to můžeme krásně sledovat celý den. Za hezkého počasí se dá posedět na terase až do pozdního večera a pozorovat, jak se zlaté paprsky odrážejí přímo pod námi na hladině, “ chválí si majitelé. Přízemí obývají děti.

Fotogalerie

Druhá část domu je částečně zapuštěna do terénu. Hlavní vstup a vjezd do garáže vedou přímo z ulice, pod nimi v suterénu jsou sklad a pracovna.

Na dům bezprostředně navazuje rekreační zóna s krytým venkovním bazénem a zahradním grilem. Zahradu si rodina nechala navrhnout tak, aby byla po celý rok barevná a tvořila harmonický celek s domem.

Promyšlený a komplexní návrh

Architekt zvolil zdicí systém Porotherm s prověřenými technickými parametry. Díky kombinaci osvědčené konstrukce a energeticky úsporného vytápění s tepelným čerpadlem jsou provozní náklady nízké a dům má příjemné klima v zimě i v létě. Tepelné zisky, které produkují velké prosklené plochy, jsou v zimě vítané, v létě je eliminují předokenní žaluzie.

Díky kvalitnímu architektonickému a konstrukčnímu řešení byla stavba zařazena do soutěže Brick Award, která oceňuje promyšlené využití cihelného systému Porotherm.

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní tvoří jeden otevřený celek, příjemně prosvětlený ze tří stran. Nízké pásové okno vede na východ, pokoj má dopolední slunce i výhled na střed obce.

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní tvoří jeden otevřený celek, příjemně prosvětlený ze tří stran. Nízké pásové okno vede na východ, pokoj má dopolední slunce i výhled na střed obce.

Stavba měla mít podle místních regulativ sedlovou střechu, nakonec se podařilo prosadit moderní vzhled s plochou střechou. „Myslím, že ve výsledku je dům méně nápadný a méně vyčnívá, než kdyby na tomto místě stál dům s klasickým krovem,“ hodnotí majitel. Stavba postupně zarůstá zelení a stává se přirozenou součástí svého prostředí.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 186 m2
Užitná plocha: 289 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, stropy železobetonové monolitické, vnější kontaktní zateplení 120 mm, obložení fasády z borovicového dřeva Thermowood, část fasády hladce omítnuta
Výplně otvorů: okna a posuvné prosklené plochy hliníkové s izolačními dvojskly, dveře dřevěné do obložkových zárubní
Vytápění: tepelné čerpadlo systém vzduch/voda, podlahové teplovodní vytápění

Autor: Ing. arch. Radovan Chebabi

Garáž i zádveří jsou přístupné přímo z ulice. Z této strany není před vstupem žádný plot a dům vypadá menší, protože jeho větší část je orientována opačným směrem, dolů ze svahu.

Garáž i zádveří jsou přístupné přímo z ulice. Z této strany není před vstupem žádný plot a dům vypadá menší, protože jeho větší část je orientována opačným směrem, dolů ze svahu.

Na dům bezprostředně navazuje rekreační zóna s krytým venkovním bazénem a zahradním grilem.

Na dům bezprostředně navazuje rekreační zóna s krytým venkovním bazénem a zahradním grilem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům. Popisky fotografií:

Autor:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.