Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům s rekuperací a podlahovým vytápěním majitele nadchl

  1:00aktualizováno  1:00
Pustit se do další stavby rodinného domu po špatných zkušenostech s první realizací vyžaduje odvahu. Díky souladu s architektem i realizační firmou se negativní zkušenost mladé rodiny přetavila v pochopení, že stavět lze i s lehkostí.

Funkcionalistický vzhled domu odpovídá představám majitelů o moderním bydlení. Objekt je vnitřně členěn do pěti vzájemně propojených úrovní obsažených ve třech podlažích. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Robert Virt

Proč se i přes nepříjemné zážitky rodina s dvěma dětmi pustila do další výstavby, má hned několik důvodů. "Bydleli jsme původně v menším domečku ve staré zástavbě, což přinášelo komplikace mimo jiné také s příjezdovou cestou. Později přišly děti a rozměry domu nám přestaly stačit. Chtěli jsme po deseti letech problematického bydlení najít jiné, vhodnější místo," vysvětluje majitelka.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj Dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

"Na současnou parcelu jsme narazili náhodou na internetu. Líbila se nám její poloha nedaleko lesoparku, kam můžeme s dětmi na procházky," dodává.

Pět úrovní v jednom celku

Jasná vize a péče věnovaná projektu se vyplatila. Vše probíhalo v souladu a bez zbytečných improvizací. Během konzultací s investory vznikl architektonický projekt se zajímavým dispozičním řešením.

Architekt Jaroslav Kačer navrhl objekt složený z několika hmot poskládaných přes sebe s různě výraznými přesahy. Vizuálně jej rozčlenil na dvě základní složky: zvýšené nadzemní podlaží s bílou fasádou posadil na přízemní část obloženou přírodním kamenem.

Vnitřní dispozice skrývají pět různých úrovní, vždy výškově posunutých o polovinu běžného patra. Již vstupní zádveří je řešeno netradičně, z klasické předsíně vedou schody do otevřené šatny se sezonním oblečením.

Částečně zahloubené spodní podlaží obložené kamenem skrývá technické zázemí,

Částečně zahloubené spodní podlaží obložené kamenem skrývá technické zázemí, sklad, užitkovou koupelnu a garáž. Zdroj: www.mujdum.cz

 Za zrcadlem na dveřích je pak skryto další schodiště, které vede do dvou podzemních podlaží s technickým zázemím, zahradní koupelnou, skladem, dvougaráží a kuřáckou místností majitele. Vše je zorganizováno účelně tak, aby každá činnost domácnosti měla svůj vlastní prostor. Prosklenou stěnou vstupujeme ze zádveří do království volného prostoru a světla.

Promyšlené řešení

Hlavní obytná místnost zaujímající téměř celou délku stavby je volně členěna na kuchyňské zázemí, jídelnu a obývací část s krbem. Řada francouzských oken opticky propojuje vnitřní prostor se zahradou a venkovní terasou.

Fotogalerie

Nosný sloup pomyslně rozděluje prostor na oblast jídelny a obývacího pokoje a zároveň slouží k zavěšení schodiště vedoucího na galerii s intimní zónou.

Ložnici s velkou šatnou, koupelnu a dva dětské pokoje odděluje od hlavního prostoru stěna z čirého skla, jež tvoří zvukovou bariéru, zároveň však nepotlačuje otevřený charakter interiéru. Návštěvám je určena vyvýšená úroveň druhé galerie, pokoj pro hosty doplňuje koupelna připravená na instalaci sauny.

Rozlehlý členitý prostor by nebyl příjemný bez dobře zvládnutých technologií. Příjemné klima mu dodává kombinace podlahového a teplovzdušného vytápění s rekuperací vzduchu.

Na míru vyrobený jídelní stůl ladí s druhem dřeva použitým i na ostatní

Na míru vyrobený jídelní stůl ladí s druhem dřeva použitým i na ostatní truhlářské prvky v domě. Efektní nasvícení kuchyně dodává prostoru příjemnou atmosféru. Zdroj: www.mujdum.cz

"Zpočátku jsem váhala nad rekuperací, kterou nám dodavatelé doporučili. Původní návrh ji totiž neobsahoval. Dnes jsem ale jednoznačně přesvědčena, že to bylo dobré rozhodnutí, bezprašné prostředí si nemůžeme vynachválit," říká majitelka.

Mohlo by vás zajímat

Také konečně chcete bydlet podle svých představ? Vyberte si svůj nový domov na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Bydlete podle svých snů. Upravte svůj stávající byt či dům za pomocí architekta či stavební firmy na AAAPOPTAVKA.CZ.

Společně s tímto technickým řešením doporučila firma i centrální vysavač, kombinaci, která eliminuje prašnost na minimum. Přes svoji rozlohu 350 m2 užitné plochy tak dům spadá do kategorie nízkoenergetických staveb, a navíc splňuje i nadstandardní kritéria snadné údržby.

V domě je použito podlahové a teplovzdušné vytápění. "Je to trend, který v současné době preferujeme. Systém podlahového vytápění může fungovat nezávisle na teplovzdušném topení (chlazení) a obráceně. Lze je také využívat v různých kombinacích: například vytápět pouze podlahou a vzduchotechnicky větrat, nebo vytápět pouze vzduchotechnicky a využít samostatně k topení (chlazení). Nucené větrání má tu výhodu, že dům dýchá a zároveň se zamezuje zbytečným ztrátám," říká Tomáš Moravec, zástupce dodavatelské společnosti DSK.

Z galerie je výhled na posezení u krbu. Stěna z čirého skla nebrání výhledu, a

Z galerie je výhled na posezení u krbu. Stěna z čirého skla nebrání výhledu a přitom tvoří zvukovou bariéru mezi intimní a společenskou zónou. Zdroj: www.mujdum.cz

Dům si řekne sám

Důkladně promyšlená kompozice domu koresponduje s jednotným provázáním materiálů a precizním zpracováním detailů. Mnoho stavebních prvků realizační firma vyrobila ručně přímo pro tento interiér tak, aby s ním dokonale ladily.

Stejné filozofii odpovídá i vybavení domu: světle šedá dlažba pokrývající povrch celého přízemí barevně koresponduje s jednoduchostí koupelen a fasády, dřevěná podlaha z ořechu přesně odpovídá masivnímu dřevu schodiště, dýze vnitřních dveří i nábytku vyrobenému na míru v rámci realizace interiéru.

"Teprve užíváním si dům řekne sám, co potřebuje. Proto nemáme pocit, že je nutné zařídit vše hned. Především chci dům proteplit barevně, udělat z něj domov, a to vyžaduje čas," říká majitelka.

Koupelna vybavená nábytkem na míru doplňuje trojici ložnic v soukromé zóně.

Koupelna vybavená nábytkem na míru doplňuje trojici ložnic v soukromé zóně. Zdroj: www.mujdum.cz

A dál vysvětluje: "Chtěli jsme, aby dům vypadal jako funkcionalistická stavba. Manžel toužil po vyhlídkové galerii a členitém vnitřním prostoru. Vše, co nám vyhovovalo z původního bydlení, jsme ponechali, ostatní upravili. Věděli jsme přesně, jak velké chceme místnosti a k jakému využití budou sloužit."

Od začátku tak investoři s architektem ladili podrobnosti a logické vazby pohybu kvůli dispozici. Na závěr dolaďovali technologie a technické detaily, s nimiž jim radila realizační firma. "Její dlouholeté zkušenosti se stavbami tohoto typu pro nás byly velkým přínosem," tvrdí investoři.

Technické údaje

Dispozice: 5 + 1

Užitná plocha: 350 m2

Konstrukce: zdicí systém Porotherm, železobetonové monolitické stropy a některé nosné stěny, fasáda – bílá omítka kombinovaná s kamenným obložením

Osazení otvorů: venkovní dveře a okna – hliníkové rámy s izolačním trojsklem, vnitřní dveře – obložkové s dýhou z ořechu

Vytápění: teplovodní – podlahové vytápění, topné žebříky s možností zapojení do elektrické sítě; teplovzdušné – větrací jednotka s rekuperací s rozvody vzduchu pro teplovzdušné vytápění, chlazení, větrání, dále pak krbová vložka; zdrojem energie je tepelné čerpadlo vzduch/voda

Podlahové povrchy: keramická dlažba v přízemí, koupelnách a podzemních podlažích, dřevěná podlaha z ořechu v obytných částech a na galerii

Zaoblený plot z pohledového betonu vizuálně koresponduje s šedobílou hmotou

Zaoblený plot z pohledového betonu vizuálně koresponduje s šedobílou hmotou rodinného domu. Zdroj: www.mujdum.cz

Ing. arch. Jaroslav Kačer

Autorizovaný architekt, absolvent FA ČVUT Praha. Od r. 1992 je jedním ze dvou majitelů a zakladatelů projektové kanceláře Architecture Interior Project (A.I.P.), soukromého studia založeného v roce 1992. Kancelář zpracovává komplexní projektovou dokumentaci ve všech stupních, od architektonické studie po prováděcí projekty včetně autorských a technických dozorů.

Zajišťuje také inženýrskou činnost včetně spolupráce při výběru dodavatele a zadání realizace stavby. Její realizace se pohybují v širokém rozpětí od rekonstrukcí veřejných budov (soudní síně Městského soudu v Praze), výstavby moderních komplexů (parkoviště na pražském Letišti Václava Havla) po rodinné domy.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 2/2014.

Na přání majitelů domu není spuštěna diskuse.

Autor:




Nejčtenější

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Další z rubriky

Předpěstovaná vegetační rohož urychluje a usnadňuje pokládku.
Zelené střechy chrání domy před horkem, lze na ně získat i dotaci

Zelené střechy už dávno nejsou ničím výjimečným. Ve svých návrzích je mívají architekti stále častěji, používají se však i při rekonstrukcích a zateplení...  celý článek

Nové sídlo společnosti se sběrným dvorem bude mít podobu spirály s vyhlídkou do...
I sběrný dvůr může vypadat jako kultivovaná stavba a pomoci vychovávat

Češi patří v Evropě k těm nejlepším, tedy pokud jde o recyklování odpadů. Dokonce se zajímají i o výchovu. Třeba v Hranicích na Moravě vyroste nový areál...  celý článek

V přístavbě je akustický komfort třídy zajištěn akustickými dřevěnými panely na...
Nučice mají skvělou „dřevěnou“ školu. Architekt dal tři učebny na půdu

Základní a Mateřská škola Nučice na Praze-západ nyní nabízí dětem nové, příjemné a zdravé prostředí pro studium. Díky rekonstrukci budov z roku 1904 se škola...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.