Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům jako výzva pro architekty: překonají funkcionalismus?

  1:00aktualizováno  1:00
Slunný pozemek mírně obdařený panoramatickým výhledem na Beskydy a na město Zlín rozložené v půvabné kotlině sliboval příjemné bydlení a soukromí. Zároveň, vzhledem k místní tradici "baťovské" funkcionalistické architektury, představoval pro architekty velkou a příjemnou výzvu.

Dům splnil požadavky majitelů na moderní, klidné a účelné bydlení. Zdroj: www.dumabyt.cz | foto: Lukáš Černík

Na radu architektů z brněnského ateliéru Europrojekta si majitelé vybrali místo v nejvyšší části nově zastavovaného svahu. Z východu je částečně zastíněno malým listnatým hájkem, dotvářejícím intimitu parcely, a má zcela jistě nejkrásnější výhled ze všech domů, které zde v budoucnu vyrostou.

Na architekty pak čekal nelehký úkol vyrovnat se s architektonickým odkazem, který tu zanechaly předchozí generace, přinést nové myšlenky a zároveň se s pokorou a citem zapojit do hezkého přírodního prostředí.

"Ctíme zásady funkcionalistické školy, na kterou se snažíme navazovat," říká autor návrhu stavby, architekt Martin Kareš. "Čistota tvarů, vztah k místu, střízlivý design, přehledná dispozice, přímé komunikační a pohledové linie považujeme za základní výchozí principy, na nich jsme se s našimi klienty také od počátku shodli."

Přízemní dům z východní strany ohraničuje rozlehlý, mírně svažitý pozemek s

Přízemní dům z východní strany ohraničuje rozlehlý, mírně svažitý pozemek s volným výhledem na panorama Zlína a okolí. Na západní straně dům zakončuje výrazná moniéra, která kryje velkou terasu. Zdroj: www.dumabyt.cz

Půdorys ve třech rovinách

Spojením dvou pozemků vznikla parcela o ploše přes 1 500 m2, dostatečně velká pro pohodlný dům, který bude sloužit rodině se dvěma dospělými dětmi a poskytne veškerý komfort všem členům rodiny i návštěvám.

Přízemní stavba je situována v nejvyšší části svahu, jeho obytná "tvář" se obrací k velké rekreační travnaté ploše. Dispozice rozložená do široce rozevřeného písmene V uzavírá severovýchodní roh pozemku a kopíruje jeho tvar.

Fotogalerie

Vstup je umístěn na nároží, na zádveří přímo navazuje vstupní hala pro příjem hostů a společný obývací prostor.

Díky proskleným posuvným stěnám se každému, kdo přichází, otvírá přímý průhled napříč střední částí domu přes terasu, zahradu a sousední zástavbu až na město, zakončený v dáli linií širokého obzoru.

V pravé polovině domu, která zčásti vyčnívá nad svahem, se nachází zázemí (šatna, prádelna), pokoj pro hosty a ložnice rodičů s vlastním příslušenstvím a velkou rohovou krytou terasou. Tato zóna je zčásti podsklepená a zčásti vykonzolována nad svahem.

Architektonický záměr odlehčit velkou hmotu stavby a oprostit ji od podloží se pojí s praktickým využitím: volný prostor pod přečnívajícím severozápadním nárožím stavby slouží jako kryté garážové stání. Odtud vede přístup přes suterén domu po schodišti do šatny v přízemí.

Levé "křídlo", které směřuje po svahu k listnatému hájku, užívají dospělé děti. Mají k dispozici vlastní koupelnu, šatnu a další úložné prostory ve vestavěných skříních. Ve snaze o maximální propojení se zahradou úroveň podlah sleduje úroveň terénu, a proto leží tato část domu o tři stupně výše nad obývacím pokojem.

Prosklené zádveří chrání a zvýrazňuje subtilní moniéra. Zdroj:

Prosklené zádveří chrání a zvýrazňuje subtilní moniéra. Zdroj: www.dumabyt.cz

Severozápadní nároží domu se vznáší nad svahem, podepřeno pouze subtilním

Severozápadní nároží domu se vznáší nad svahem, podepřeno pouze subtilním sloupem. Zdroj: www.dumabyt.cz

Jednota vnějšího a vnitřního

Kvalitu bydlení spoluvytváří, ruku v ruce s funkční dispozicí, také vybavení interiéru. Z velké části bylo vyrobeno na míru podle návrhu architektů, v duchu tradice funkcionalistické vily, v jednotném designu. Základní barevná a materiálová škála se skládá z tmavě hnědého dřeva (dekorativní tropická dýha makasar, wengé, třívrstvá dřevěná podlaha merbau), bílé omítky, světle lakovaných MDF desek.

AAAPoptávka.cz

Podobné odstíny mají i keramické obklady v koupelně. Koncept interiéru je založen na třech barevných tónech, které se navzájem prolínají a doplňují, od nábytku až po obklady.

Úložné prostory zůstávají skryty v šatnách a vestavěných skříních, v interiéru vidíme jen kuchyňskou linku, jídelnu, sezení a další nezbytný nábytek. Tlumené barvy a střídmé vybavení nahrávají dominantnímu výhledu ven do krajiny. Rovněž exteriér domu se obešel bez kontrastů, jednoduchá horizontální linie stavby, hladké šedé a bílé fasády a stříbrné rámy hliníkových oken spoluvytvářejí harmonický dojem.

Celý interiér domu spojuje krásná třívrstvá podlaha z tropického dřeva merbau a...

Celý interiér domu spojuje krásná třívrstvá podlaha z tropického dřeva merbau a střízlivé vybavení v bílé a šedé barvě. Zdroj: www.dumabyt.cz

Názor majitelů a autorů

"Dům splnil naše požadavky na moderní, klidné a účelné bydlení. Architektům se podařilo zasadit moderní stavbu do krásné přírody a vytvořit tak pěkné životní prostředí. Obytný prostor v domě a jeho propojení se zahradou je pro nás po příchodu ze zaměstnání návratem do oázy klidu a pohody, neustále si tu připadáme jako na dovolené," říkají majitelé.

Nárožní terasu s krásným výhledem může rodina díky výrazné železobetonové moniéře užívat po velkou část roku, je tu dost místa pro relaxaci i pro rodinné stolování. Aby v interiéru nechybělo denní světlo a slunce, je část moniéry zasklena třívrstvým bezpečnostním sklem.

"Rodinná vila byla postavena s odkazem na funkcionalistické tradice, a to včetně vnitřního prostorového řešení dispozic. Snažili jsme se oddělit část majitelů a část dětí tak, aby se obě generace svým životem navzájem nerušily, ale žily pod jednou střechou v blízkém vztahu," popisují autoři.

Elegantním doplňkem domu funkcionalistického střihu jsou svítidla Lucis. Zdroj:...

Elegantním doplňkem domu funkcionalistického střihu jsou svítidla Lucis. Zdroj: www.dumabyt.cz

Tvar vily tvoří jednoduchý průnik kubických hmot, a to s ohledem na principy nízkoenergetických staveb a využití pasivních solárních zisků energie. Za touto zdánlivou jednoduchostí stojí pečlivě promyšlený koncept reagující na světové strany a svažitost pozemku.

"Kladli jsme důraz na otevřený společenský prostor rodiny, který reaguje a volně se prolíná s okolní obytnou zahradou. Prostory vnější a vnitřní do sebe nenásilně vstupují a navzájem se ovlivňují v každou denní či roční dobu," dodávají architekti.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 258 m2
Užitná plocha: 252 m2
Konstrukce: základy a spodní stavba železobetonová, zdicí systém Porotherm (broušená cihla tl. 300 mm), vnější zateplení na polystyrenové bázi tl. 180 mm (fasáda provedena pomocí kontaktního zateplovacího systému Baumit openTherm), stropy a další konstrukční prvky (moniéry a vykonzolované konstrukce) železobetonové monolitické, plochá střecha zateplena izolační vrstvou o tloušťce 300 mm, hydroizolace střechy systém Sika
Výplně otvorů: okna hliníková s izolačními dvojskly a trojskly, vnitřní dveře atypické dýhované do obložkových bezfalcových zárubní, atypická interiérová skleněná posuvná stěna z bezpečnostního skla
Vytápění: ústřední plynové (teplovodní vytápění v podlaze), solární kolektory na ohřev TUV

Pokoje dospělých dětí se barevně liší, dcera ladila svůj interiér do odstínů

Pokoje dospělých dětí se barevně liší, dcera ladila svůj interiér do odstínů bílé a fialové, syn do odstínů modré. Velmi elegantní je podlaha s dezénem běleného dubu. Zdroj: www.dumabyt.cz

Autoři

Ing. arch. Robert Rais, Ph.D. (1977),
Ing. arch. Martin Kareš, Ph.D. (1977)

Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventy Fakulty architektury VUT v Brně, dříve členové ateliéru Prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu, oceněné státním vyznamenáním. V r. 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývají se navrhováním nejrůznějších typů občanských a bytových staveb, urbanistickou i vzdělávací činností. Realizovali víc než stovku rodinných domů, čímž se řadí k nejúspěšnějším ateliérům v České republice. Získali řadu renomovaných ocenění za architekturu, např. Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení, v r. 2011 obdrželi cenu Fasáda roku a další.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

V bytě se uplatnily i staré rodinné kousky jako památka na italského dědečka.
V bytě nenechali nic na původním místě. Jak se bydlí s Italem

Odejít z velkého bytu na Vinohradech do poměrně malého bytu 3+kk v Podolí zní docela neuvěřitelně. Přesto to rodina s dvěma malými dětmi udělala. Svou...  celý článek

Autoři si od zdvihacího domu slibují, že vyřeší bytovou krizi.
Dům, který se povodně nebojí. Za pět minut se zvedne 1,5 metru nad zem

Rodinný domek se speciálními mechanickými zvedáky je dílem britské stavební společnosti Larkfleet Group. Ta vytvořila revoluční dům těžký 72 tun, ve kterém se...  celý článek

Obývací pokoj teprve čeká na nový nábytek, nejdříve si na něj musí mladý pár...
Rekonstrukce 3+1 si vyžádala čtyři měsíce dřiny, zato jen 180 tisíc

Po koupi bytu na hypotéku majitelům už na jeho rekonstrukci peněz zpravidla moc nezbývá. Ti šikovní, co mají navíc zdatné rodiče a dobré kamarády, jdou tak do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.