Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům ze dvou kvádrů vypadá, jako když nad zděným plotem levituje

  1:00aktualizováno  1:00
Čistě bílý kvádr mezi vzrostlými stromy levituje nad oplocením z režného zdiva. Tak působí ladná stavba na kolemjdoucí. Podle slov Viktora Černého, majitele i architekta zároveň, je právě místo rozhodující položkou hodnoty stavby a především života v ní.

Architektonickou kompozici domu tvoří dvě navzájem kolmé hmoty tvaru kvádru. Jednopodlažní část, zvýrazněná páskovým obkladem Roeben, obsahuje obývací pokoj a je ze dvou podélných stran lemována terasami. | foto: Viktor Černý

Viktor Černý vytvořil jednoduchou precizní stavbu zasazenou do neopakovatelné atmosféry pražského příměstí s bohatou historií.

Na úvod architekt a majitel domu v jedné osobě vysvětluje: „Můžete postavit sebelepší stavbu, ale uprostřed sídliště nebo na samotě bez infrastruktury se ztrácí její hodnota.“

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Investor, který dnes pracuje v užším vedení společnosti působící v oblasti stavebnictví, se architekturou zabývá spíše nárazově. Svůj cit pro výraz a umělecké řešení vtiskl prostoru do stavby, o níž snil už od dětství.

„Vždy jsem chtěl pro svou rodinu postavit dům a představu, jak má vypadat, jsem měl hned od začátku. Inklinuji k moderní architektuře, a tak jsem preferoval jednoduchou stavbu s funkcionalistickými principy. Mám rád prostředí, kde jsem vyrůstal, a je skvělé, že v něm mohou vyrůstat i mé děti. Máme výhled do lesa a zároveň nám místo nabízí velkou tradici s dlouhodobě vybudovanou infrastrukturou na vysoké úrovni.“

Dispozice pro běh času

Dům pro čtyřčlennou rodinu tvoří dvě hmoty přimknuté k sobě ve tvaru písmene T. Přízemní část s fasádou z keramických pásků Roeben představuje úzká vstupní hala s prostorným obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. Zvýšená světlá výška stropu dává vyniknout proskleným bočním stěnám kvádru a zve okolní zahradu do interiéru jako jeho nedílnou optickou kulisu.

Fotogalerie

Východní i západní terasa z tropického dřeva garapa bezprahově navazuje na vnitřní dubovou podlahu a tvoří osluněnou letní jídelnu jak pro ranní kávu, tak pro večerní grilování. Třetí intimnější teráska určená pro klidné nerušené chvilky s knihou vznikla na ploché střeše zčásti pojaté jako zelená zahrada.

Dominantní dvoupodlažní kvádr s bílou omítkou pokrývá veškeré další funkce domu a tvoří pohledovou clonu pro všechny tři odpočinkové terasy. Kromě garáže s lehce sníženým stropem obsahuje přízemí technickou místnost a komplex ložnice s šatnou a koupelnou.

V prvním patře pak spojovací chodba vede do dvou dětských pokojů, koupelny a otevírá se do pracovny, opět s vyšší světlou výškou svědčící fotografickému využití místnosti. Přílivu světla napomáhá prosklená stěna orientovaná na jihovýchod se skleněným zábradlím lehce zapuštěného balkonu.

„Dokud jsme neměli děti, trávili jsme veškerý volný čas v přízemí. Stejně můžeme dům využívat i s ohledem na stáří,“ říká majitel o promyšlené dispozici umožňující podle potřeby omezit stavbu na bungalov bez nutného šplhání do schodů.

Konstrukční řešení

V otázce konstrukce stavby a použitých materiálů je investor pravým odborníkem, neboť se právě v této branži profesně pohybuje. „Od počátku jsem měl jasno, že chci zděný dům bez komplikovaných, složitých konstrukcí a detailů. Vzhledem k větším rozponům a velkorysejším prostorovým řešením ale byly navrženy železobetonové monolitické stropy. Svislou nosnou a obvodovou konstrukci tvoří keramické bloky, přičemž obvodový plášť má kontaktní zateplovací systém. Prosklené části fasády jsou navrženy v hliníkových rámech, dominantní plochy tvoří posuvné stěny,“ popisuje stavbu Viktor Černý.

Celý interiér, vybavený na míru podle návrhu architekta, provází kombinace bílé, šedé a přírodního dubu. Je harmonická, nadčasová a umožňuje interiér v budoucnu obměňovat podle životního stylu rodiny.

Celý interiér, vybavený na míru podle návrhu architekta, provází kombinace bílé, šedé a přírodního dubu. Je harmonická, nadčasová a umožňuje interiér v budoucnu obměňovat podle životního stylu rodiny.

Izolační trojskla a zvolené zateplení fasády udržují teplo zajišťované plynovým kotlem s podlahovými rozvody v přízemí a klasickými radiátory a fancoily v horním podlaží.

V přechodném období může topný systém nahradit široký krb v obývacím pokoji, který je schopný rychle vyhřát prostor svým sálavým teplem.

Stromy okolního pozemku navíc přirozeně nahrávají potřebám domu: „Spodní větve jsou seřezané do správné výše, takže v zimě nízké slunce vyhřívá interiér, v létě naopak stíní. Jsem zastáncem názoru, že strom se dá pokácet vždycky, proto všechny vzrostlé stromy kolem stavby zůstaly a jsem za to rád,“ dodává investor.

Vytříbenost nestárne

Vstupní hala je prosvětlena prosklenými dveřmi ze dvou stran.

Vstupní hala je prosvětlena prosklenými dveřmi ze dvou stran.

Nadčasová jednoduchost stavby se stejnou měrou otiskla i do pojetí interiéru. Kombinace tří neutrálních barev, šedé, bílé a tónu dubové dýhy, vytváří rámec na míru vyrobeného vybavení. „Chtěl jsem prostor využít na maximum a zároveň zachovat jeho jednotu, proto je veškerý nábytek vytvořený v jednom stylu, a to jednou firmou,“ říká majitel.

Převládající dubová dýha ladí s bílými stěnami, kuchyní i dalším zařízením. Vše doplňují kontrastní temně šedé prvky technického vybavení a granitové kuchyňské desky. Šedá je pak využita především na keramickém velkoformátovém obložení krbu a podlah více zatížených částí dispozice.

Přestože obklady v interiéru působí jako přírodní kámen, jsou vyrobeny z keramiky a v různých přírodních odstínech je od stejného výrobce nalezneme v koupelnách a technických prostorách domu. Navazují vizuálně na exteriér, kam se z praktických důvodů více hodí skutečný kámen, šedá opalovaná žula lemuje vilu po celém obvodu.

Technické údaje

Celková užitná plocha: 220 m2
Dispozice: 5 + 1
Konstrukce: keramické bloky Porotherm s kontaktním zateplovacím systémem, železobetonová monolitická stropní deska; fasáda – bílá omítka u intimní a technické zóny, obklad keramickým páskem Roeben v kontrastním odstínu u obytné zóny
Střecha: plochá, zelený pokryv
Podlahy: plovoucí podlaha – třívrstvé dubové lamely, keramická dlažba v koupelnách, kuchyni, vstupní hale a technické místnosti, na venkovních terasách lamely z tropického dřeva garapa
Výplně otvorů: vnější otvory – hliníkový systém, izolační trojsklo; vnitřní dveře – dubová dýha, vyrobeny na míru
Vytápění: centrální plynový kotel, 1. podlaží – podlahové vytápění, 2. podlaží – radiátory a fancoily; krb

Po ránu lze z pokojů v horním podlaží vyběhnout na čerstvý vzduch. Z haly lze vyjít na dřevěnou střešní terasu nad obývacím pokojem s výhledem na zelenou střechu a do lesa. Je tu dokonalé soukromí..

Po ránu lze z pokojů v horním podlaží vyběhnout na čerstvý vzduch. Z haly lze vyjít na dřevěnou střešní terasu nad obývacím pokojem s výhledem na zelenou střechu a do lesa. Je tu dokonalé soukromí..

Autoři

Ing. arch. Viktor Černý (1978)

Architekt, designér, fotograf. V současné době pracuje jako marketingový ředitel společnosti DEK, a. s. Je autorem návrhů několika rodinných domů a prodejních areálů.

Ing. Robert Černý (1976)

Po studiu oboru pozemní stavby a architektura na stavební fakultě ČVUT Praha pracoval v renomovaných pražských architektonických kancelářích. Od roku 2007 provozuje vlastní praxi. Rodinné domy zaujímají významnou část jeho portfolia.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

Jednoznačnou dominantou interiéru je odvážně zavěšená vana, která přímo sousedí...
Koupelna s vanou vlaje ve vzduchu. Majitelé mají při mytí skvělý výhled

Architekti Rolf Bruggink a Niek Wagemans z nizozemského Utrechtu ušetřili za bourání, odvoz suti i nákup materiálu. Kus po kusu rozebírali starou dílnu a...  celý článek

Nové sušičky ProTex Plus dokážou přizpůsobit otáčení bubnu tak, aby oděv zůstal...
O praní a sušení toho stále hodně nevíme. Vyhlášení výsledků soutěže

Vyprat a usušit prádlo je dnes poměrně snadné. Přesto v testu soutěže, kde si mohli čtenáři vyzkoušet své znalosti, zodpověděla správně všechny čtyři otázky...  celý článek

V kuchyni v současné době chybí přívod vody...
Předchozí majitel zrušil v 1+1 i přívod vody do kuchyně. Co teď s tím

Čtenář Jan počítá s tím, že se časem jeho rodiče budou muset vzdát ze zdravotních důvodů bydlení na horách a přestěhovat se do Prahy za ním. Chystá proto pro...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.