Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dva roky váhali, než se rozhodli pro moderní dům s červenými detaily

  1:00aktualizováno  1:00
Majitelé domu v Podkrkonoší nejprve zadali architektům projekt stavby se sedlovou střechou. Mysleli si totiž, že ta bude pro nový objekt v dané lokalitě podmínkou. Prvotní návrh však nebyl tím pravým, proto se rozhodli počkat. Nakonec "dozráli" k odvážnějšímu řešení.

Část domu obložená červenými kompaktními deskami představuje jeho společenskou část. | foto: Petr Košťál

Rodinný dům v Suchovršicích v lokalitě Kvíčala měl být jednoduchým moderním objektem pro čtyřčlennou rodinu, který se bude otvírat do zahrady a bude navržen tak, aby se výhled na blízké Krkonoše stal jeho nedílnou součástí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov

Finální verze domu se hledala poměrně dlouho. Klienti si přáli moderní dům, který nebude mít klasické podkroví, ale dvě plnohodnotná podlaží. Zároveň se však obávali, že na vesnici nebude jiná střecha než sedlová akceptovaná.

"V první verzi studie, kterou jsme zpracovávali už v roce 2007, jsme tedy řešili objekt se sedlovou střechou. I když jsme našli řešení, nebyl to pro majitele ten pravý dům, a tak se práce na projektu zastavily. Klienti se vrátili až v roce 2009 s tím, že dozráli pro odvážnější řešení: jednoduchý moderní dům," říká na úvod architekt Michal Rosa, který je spolu se svou manželkou, architektkou Martinou Rosovou autorem návrhu.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse. 

S výhledem na Krkonoše

Současná podoba domu není jen důsledkem zrání majitelů, pokrok udělali za dva roky také architekti. "I my jsme mezitím nasbírali více zkušeností a měli víc odvahy. Jsme přesvědčení, že to výsledku velice prospělo. Klienti nový návrh přijali za svůj do té míry, že když se později v rámci realizace rozhodli provést nějakou změnu, prováděli ji citlivě a v souladu s původním konceptem," podotýká Martina Rosová.

Příjemná terasa umístěná v zádveří domu je v teplém období roku obytným...

Příjemná terasa umístěná v závětří domu je v teplém období roku obytným prostorem navíc.

Může se hodit

Váháte nad výběrem svého nového bydlení? Neváhejte a vyberte si bydlení podle svého snu na Reality.iDNES.cz.

Postavte si i Vy vlastní dům. Na AAAPOPTÁVKA.CZ poptejte zdarma šikovné architekty nebo stavební firmy a ušetřete až 30%.

Majitelé dali před přízemním domem přednost klasickému dvoupodlažnímu uspořádání, přestože by pozemek o rozloze 3 500 m2 přízemní řešení bez problémů umožňoval. "Ne úplně obvyklý požadavek se týkal garáže, již obvykle napojujeme na vstupní prostory domu. Samostatně stojící garáž byla výslovným přáním majitelů," vzpomíná architekt.

Vnitřní uspořádání domu ovlivnila jednak snaha odclonit obytnou část zahrady od komunikace, jednak orientace vůči světovým stranám. Obývací pokoj se prosklenou stěnou otvírá na jih a terasu umístěnou v závětří domu, okno v jídelně nabízí výhled na místní vrcholy Klůček a Velbabu, rohovým oknem v kuchyni zahlédnete Krkonoše. Do zahrady jsou orientovány i ložnice ve druhém nadzemním podlaží.

Fotogalerie

Členění domu má jinak poměrně klasickou podobu: v přízemí veřejná obytná a technická část, v patře pak soukromá ložnicová část.

"Pracovnu a koupelnu v pří zemí jsme navrhli větší, aby umožnila přestěhování ložnice rodičů do přízemí, až děti vyrostou a rodiče zůstanou v domě sami," podotýká architektka.

Část domu obložená červenými kompaktními deskami představuje společenskou část. "Pomocí červeného obkladu je zdůrazněno hmotové řešení stavby. Základní, dvoupodlažní bílá hmota domu je doplněna jednopodlažní částí vstupních prostor a obytného prostoru," vysvětluje Martina Rosová.

Poctivý interiér

Přízemnímu obytnému prostoru dominuje červená pohovka a obložení krbu

Přízemnímu obytnému prostoru dominuje červená pohovka a obložení krbu brazilskou žulou.

Interiér nabízí luxus prostoru, ale i kvalitního provedení z "poctivých" materiálů. "Podlaha je třívrstvá dřevěná, dveřní křídla bezfalcová z masivního ořechu, veškerý nábytek je vyroben na zakázku z dýhy," říká architekt. Přízemní obytný prostor má plochu 43 m2.

Pokud jde o stavební materiál, dům je postaven z vápenopískových cihel a opatřen kontaktním zateplovacím systémem, to spolu s řízeným větráním s rekuperací tepla řadí dům do energetické třídy náročnosti B.

Uspořádání do tvaru písmene L ho logicky člení na jednotlivé zóny: obývací pokoj, jídelnu a kuchyni. Nepřehlédnutelnou dominantou je červená pohovka a krb s výrazným obložením. To představuje brazilská žula Marinace Red.

Kvalita a pohodlí v kuchyni

"Bylo poměrně obtížné sehnat kameníka, který by otvor do desky vyřízl, protože majitelé skládání obkladu ze čtyř kusů odmítli. Nakonec se to však podařilo," komentuje architektka. Využití červené barvy v interiéru, kterou si jako téma prolínající se domem zvolil majitel, podle jejích slov zajímavě propojuje exteriér s interiéry.

Kuchyně je vyrobena na zakázku z kvalitních materiálů a vybavena technologicky

Kuchyně je vyrobena na zakázku z kvalitních materiálů a vybavena technologicky vyspělými prvky.

Kvalitní provedení a osvědčené značky představují doménu velkorysé kuchyně. Dvířka jsou vyrobena z odýhované laťovky, pracovní deska a obklad za kuchyňskou linkou z materiálu Technistone.

Zásuvky jsou vybaveny plnovýsuvy Blum, závěsy skříněk pocházejí od firmy Hettich. Vestavěné spotřebiče nesou značku Miele (chladnička, myčka, trouba, indukční deska), stejně jako volně stojící kávovar v bílém provedení či digestoř.

Zajímavě vyřešili architekti úložné prostory v obývacím pokoji, které byly nutné k uskladnění médií, dokumentů atd. "Aby prostor co nejméně opticky zatížily, vytvořili jsme pro skříně niku ve stěně," doplňuje Michal Rosa. Pozornost je v tomto domě věnována úložným prostorám jako takovým, ty nejdůležitější situovali architekti při vstupu do domu.

"Umístění skříní nebo malé šatny v těchto místech považujeme za velmi důležité. Je zbytečné a nepraktické, aby se svrchní oděv a doplňky skladovaly jinde v domě. Další šatní skříně jsou pak umístěné v jednotlivých ložnicích.

Dostatek úložných prostor je i v obývacím pokoji a v technické místnosti, kam se ukládají úklidové potřeby," vypočítává Martina Rosová.

Obývací stěna je umístěna v nice. Pohodlně se v ní uskladní média, dokumenty a

Obývací stěna je umístěna v nice. Pohodlně se v ní uskladní média, dokumenty a další nezbytnosti.

Snadno do spíže

Spíž představuje místnost, kterou si mnohé hospodyně nemohou vynachválit. V tomto domě nechybí. Pro její snazší zásobování, které lze provádět také z kuchyně, respektive obývacího prostoru, ji architekti zprůchodnili i přes technickou místnost.

"To usnadňuje majitelce také kontrolu nad praním a sušením prádla. Manipulaci s prádlem jsme navíc zjednodušili shozem z koupelny ve druhém nadzemním podlaží," popisuje architektka.

Zahrada - další místnost domu

I v tomto případě funguje rozlehlá zahrada, především příjemná terasa v teplém období roku jako další obytný prostor, o který se přirozeně zvětší přízemní společenská část domu.

Do zahrady lze vstoupit rovněž z pracovny. Neméně příjemná je možnost vejít z dětských pokojů v prvním podlaží na terasu nad obytným prostorem. Dům je ve všech ohledech promyšlený a účelný, pro čtyřčlennou rodinu zároveň optimálně velký. Vyčkat dva roky, než "dospěje", se tak bezpochyby vyplatilo.

Okno v jídelně nabízí výhled na místní vrcholy Klůček a Velbabu, rohovým oknem

Okno v jídelně nabízí výhled na místní vrcholy Klůček a Velbabu, rohovým oknem v kuchyni jsou vidět Krkonoše.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:




Nejčtenější

V bytě se uplatnily i staré rodinné kousky jako památka na italského dědečka.
V bytě nenechali nic na původním místě. Jak se bydlí s Italem

Odejít z velkého bytu na Vinohradech do poměrně malého bytu 3+kk v Podolí zní docela neuvěřitelně. Přesto to rodina s dvěma malými dětmi udělala. Svou...  celý článek

Domům se říká Earthship/Zeměloď. Stavba z pneumatik si sama topí, vytváří...
Architekt očekává jadernou hrozbu. V jeho domech přežijete i apokalypsu

Americký architekt Michael Reynolds staví již čtyřicet let budovy výhradně z odpadu. Zázemí má v Novém Mexiku v USA, kde vyrůstají stoprocentně soběstačné...  celý článek

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...
Kostel na „Jiřáku“ je středobodem mého světa. Ten vesmírný koráb miluji

Znáte ten pocit: někdo řekne název místa a před očima vám rovnou naskočí jeho dominantní stavba. Staromák - orloj. Václavák - muzeum. Jiřák - kostel. Tak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.