Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zahodili kariéru a začali budovat domov. Pro sebe a tři šťastné děti

  1:00aktualizováno  1:00
Úspěšný manažerský pár Claudia Langerová a Gregor Wöltje se rozhodl pro radikální změnu životního stylu. Manželé opustili produkční a reklamní agenturu, kterou vytvořili, a obrátili pozornost k rodině. Pro sebe a své tři děti si postavili na jižním okraji Mnichova originální domov.

Z kuchyně lze vyjít na venkovní terasu. | foto: Rob ‘t Hart

Claudia a Gregor svěřili návrh domu slavnému holandskému studiu MVRDV, které vedou Winy Maas, Jacob van Rijs a Nathalie de Vriesová. Architekti se nechali inspirovat stavebním pozemkem vzniklým ze dvou obdélníkových parcel a vytvořili návrh, se kterým se ještě dlouhý čas muselo pracovat.

Majitelé chtěli mít v domě prostor pro všechno, nejen pro sebe a své tři potomky, ale i samostatné pracovny, místo, kde by se mohli pracovně formálněji setkávat s lidmi a na druhou stranu i relaxační wellness zónu s bazénem, kde by mohli všechny starosti a stres ze sebe setřást.

Dům s názvem Čárový kód

Nakombinování množství funkcí, které musí dům splňovat, se podařilo rotterdamským tvůrcům nejen naplnit, ale i vtipně pojednat. Z jediného rodinného sídla se tak díky jasnému vymezení jednotlivých obytných zón stalo devět domů. Za pomoci barev, struktur a materiálů vzniklo devět různých fasád, za kterými se skrývá dokonale kompaktní dům, ve kterém se ale jeho obyvatelé navzájem neruší.

Díky výraznému vertikálnímu dělení si dům vysloužil přezdívku Čárový kód. Jedna část fasády je celá prosklená od střechy až k zemi, další je opláštěná hladkými hliníkovými panely nebo panely evokujícími čalounění z padesátých let minulého století.

Další fasáda je obložená přírodním dřevem a černě lakovanými dřevěnými deskami s okenicemi, další natřená na ostrou červenou, jiná obložená průsvitnými, žlutooranžově tónovanými polykarbonátovými panely. Dvě části budovy spojuje šestimetrová servisní zóna s garáží.

Stejně jako exteriéry jsou vizuálně bohaté i interiéry domu. Prvky venkovní fasády často prostupují do interiéru a každý díl domu má i díky nim zcela jinou atmosféru. Například i podlahové krytiny jsou v různých částech jiné, najdete zde exotická dřeva jako je například zebrano, ale i dub, marmoleum nebo lité podlahy.

V hlavní obytné části domu tráví rodina nejvíce času.

V hlavní obytné části domu tráví rodina nejvíce času.

Claudia a Gregor si rozmanitost bydlení nadevše vychvalují. "U nás doma se můžete chvíli cítit jako v luxusní vile, jako v továrním loftu, ale i jako v dětském koutku. Nabízí se vše," řekli britskému stavitelskému webu Building.

Pestrost jim pomáhá oddělovat soukromí od práce. V posledních době se totiž opět začali věnovat novým pracovním projektům. Tentokrát se ovšem jejich práce točí okolo dobrovolnictví, ekologie, šetrného životního stylu a dlouhodobé udržitelnosti.

Majitelé dbali na to, aby i jejich dům splňoval moderní požadavky současného nízkoenergetického bydlení: jde o dřevostavbu, velké prosklené plochy jsou vyrobeny z trojskel, je zajištěno větrání s rekuperací tepla.

Majitelé Claudia a Gregor svěřili návrh domu slavnému holandskému studiu MVRDV.

Majitelé Claudia a Gregor svěřili návrh domu slavnému holandskému studiu MVRDV.

Stavba byla dokončena před téměř sedmi lety a majitelé již zvládli velké prostory zabydlet podle svého vkusu. S dokončením jim pomáhalo mnichovské studio Stadler + Partner. Každá část interiéru je jiná, přesto lze říci, že dominuje kombinace červené, černé a tónů bílé barvy.

Díky unikátní kombinaci tradičních i moderních materiálů a industriálních i klasických kousků zařízení a množství vestavěného nábytku na míru vznikl nenapodobitelný designový koktejl. Dům je navíc plný umění – obrazů, grafik i soch současných německých umělců.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Další z rubriky

Dům se symbolicky oddělenými zónami slouží jako domov pro tři generace jedné...
Neobvyklý dům dokáže s rodinou žít 25 let. Vejdou se i prarodiče

Členitá vila pro pětičlennou rodinu má fasádu pokrytou břidlicí, kterou probleskuje ostrá žlutá na sklopných markýzách. Dům na melbournském předměstí o...  celý článek

V 60. letech se s boxy počítalo zejména do mladých interiérů.
Má je babička, dcera i vnučka. Boxy, které se staly designovou ikonou

Vznikly před 50 lety, přesto se nejen dodnes vyrábějí, ale také stále inspirují. Plastové boxy Componibili od Anny Castelli Ferrieri se v Miláně v průběhu...  celý článek

Bílá výmalba stěn i stropu prostor opticky zvětšuje a odlehčuje.
Půdní byt má nádech retra a zajímavé detaily, třeba stůl na lankách

Půdy v činžovních domech patří k nejžádanějším variantám bydlení, zejména v atraktivních lokalitách. K těm rozhodně patří i pražské Dejvice. Do rekonstrukce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.