Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce domu ze 60. let: architekti obrátili vše vzhůru nohama

  1:00aktualizováno  1:00
Rezidenční vila v dosahu centra Sydney se topí v bujné zeleni tropické zahrady. Stavba ze 60. let 20. století změnila před nedávnem své vlastníky, kteří se ji rozhodli zmodernizovat, aby odpovídala dnešním nárokům na bydlení.

Podvečerní pohled na rozsvícený dům od venkovního bazénu. | foto: Willem Rethmeier

Velcí nadšenci retro stylu však chtěli zachovat původního genia loci stavby, a tak museli pečlivě zvážit, do jakých rukou svěří rekonstrukční práce. Budoucí obyvatelé domu v klidné rezidenční čtvrti v blízkosti slavných pláží na australském východním pobřeží proto oslovili několik místních architektonických studií.

Nakonec si vybrali mladé, přesto již několika cenami ověnčené architekty ze studia MCK, protože ti s nimi sdíleli nadšení pro estetiku šedesátých let, v nichž byla vila postavena.

Ze západní terasy v nejvyšším poschodí je krásný výhled na

Ze západní terasy v nejvyšším poschodí je krásný výhled na "downtown" Sydney.

Bydlení s jedinečným výhledem

Návrh nové podoby vznikal ve vzájemné úzké spolupráci celý rok. V principu se tým vedený architektem Stevem Koolloosem rozhodl původní dům nahradit jeho zmodernizovanou verzí.

Cílem autorů bylo maximálně propojit vnitřní prostory se zahradou a tu ještě upravit tak, aby se stala nedílnou součástí bydlení. Od toho zbýval jen malý krůček k tomu nazvat tento úchvatný projekt Flipped House, tedy "obrácený" dům.

Dům je postavený ve strmém svahu, musíte k němu po schodech. Začínají u vstupní brány v úrovni ulice, kde je situována garáž pro dva vozy. Rekonstrukce stavby trvala osmnáct měsíců a architekti během ní rozšířili obytnou plochu domu o snížené přízemí, kam umístili hostinský pokoj s koupelnou a pracovnu.

Fotogalerie

Původní charakter stavby, navržené architektem Henrym Rosslerem, nejvíce reflektuje přízemí.

Zde ve směru na východ najdete obývací pokoj s terasou, směrem na západ kuchyň s jídelnou, na které volně navazuje venkovní dvorek a zahrada.

Klidovou zónou se pak stalo vykonzolované první poschodí, kde jsou dvě ložnice, koupelna, dvě šatny a prádelna. I přes svoji uzavřenost toto podlaží ze západní terasy poskytuje jedinečný výhled na mrakodrapy v centru města.

Celým domem prolínají tři základní materiály: beton, kámen a dřevo. Z betonu je konstrukce domu, navíc architekti na některých stěnách použili betonovou stěrku.
Přírodní kámen ozvláštňuje krbovou stěnu a je jím obložena i koupelna v nejvyšším poschodí.

Vnitřnímu prostoru vládne jednoduchá geometrie. Snížené přízemí lze díky

Vnitřnímu prostoru vládne jednoduchá geometrie. Snížené přízemí lze díky posuvné prosklené stěně jednoduše propojit se zahradou.

Dřevo s výraznou kresbou se zase v hojné míře objevuje na podlahách, schodištích a také na obkladu stěn. Tato pro život příjemná kombinace materiálů se protlačila také na fasádu: pískovec najdete na sníženém přízemí, obytné patro zase zdobí obklad z cedrového dřeva.

Kuchyň, epicentrum domu

Vnitřní dispozice je maximálně otevřená a s okolní přírodou splývá díky velkoformátovým oknům. Mezi nejfrekventovanější místnosti v domě patří kuchyň, na kterou volně navazuje jídelna a obývací pokoj.

Kuchyňskému prostoru dominuje samostatně stojící betonový ostrůvek s dvoudřezem. Jeho pracovní plochu lze rozšířit ještě o další v protilehlém výklenku ve dřevěné stěně, kde je také varné centrum.

Aby vestavěná stěna nepůsobila jednolitě, výklenek je vykládaný ručně zhotovenou červenou mozaikou. Ve stěně najdete umístěné i vestavné kuchyňské spotřebiče, chladničku, parní a mikrovlnnou troubu, kávovar a také úložné prostory pro potraviny a další kuchyňské vybavení.

 Řešení kuchyně je dílem architektky Roweny Marsch, která má v ateliéru MCK na

Řešení kuchyně je dílem architektky Roweny Marschové, která má v ateliéru MCK na starosti tvorbu interiérů. Pojala ji prakticky a jednoduše. Spotřebiče vestavěla spolu s úložnými prostory do dřevěné stěny a doplnila ji betonovým kuchyňským ostrůvkem.

Návrh podoby interiéru Flipped Housu včetně výběru vybavení a materiálů měla na starost architektka Rowena Marschová, která se v MCK na interiéry specializuje.
Veškeré solitérní kusy nábytku v jídelně a obývacím pokoji si však majitelé vybírali sami.

Nábytek je převážné dřevěný a doplňují jej nově očalouněná retro křesílka a židličky s barevnými potahy. Světla si rodina vybrala od italských značek Flos a Reggiani a nešetřila ani na sanitární technice a armaturách, ty jsou od značek Hansgrohe, Kaldewei a Vola.

Život uprostřed zeleně

Přízemí a venkovní prostor, stejně jako ostatní pokoje a terasy, od sebe architekti oddělili prosklenou posuvnou stěnou, aby mohly oba světy rázem splynout v jeden. Na venkovní dvorek umístili zděné ohniště s litinovými hořáky. Takové místo nesmí chybět ve slunné Austrálii u žádného domu, protože pořádání domácích "BBQ" zkrátka patří spolu se surfingem k místnímu koloritu.

Kámen, dřevo, beton a přírodu se v rezidenčním projektu Flipped House podařilo

Kámen, dřevo, beton a přírodu se v rezidenčním projektu Flipped House podařilo propojit v dokonalý celek.

Krytý dvorek ohraničený nízkou betonovou zídkou pak přechází v členitou tropickou zahradu plnou vzrostlých banánovníků. Do ní umístili kruhový venkovní "pokoj" s posezením, bazén s přepadem a venkovní sprchu obloženou dřevem.

Pro toto architektonické řešení zahradního prostoru se studio MCK inspirovalo u nestora moderní brazilské architektury Oscara Niemeyera, který je vyznavačem puristické geometrie.

Dům po rekonstrukci získal zpět ztracený lesk a proměnil se v luxusní rezidenci, v níž lze komfortně bydlet i nerušeně relaxovat u bazénu uprostřed bujné vegetace. Přitom to mají jeho obyvatelé do středu Sydney coby kamenem dohodil...

Venkovní posezení oddělili architekti ze sydneyského studia MCK od bujné

Venkovní posezení oddělili architekti ze sydneyského studia MCK od bujné tropické zahrady nízkou betonovou zídkou.

Autoři rekonstrukce

MCK Architecture & Interiors je desetičlenný tým složený z talentovaných architektů, který sídlí v Sydney. Architektonický ateliér se specializuje na rezidenční i komerční projekty vysoké kvality s důrazem na detail a citlivé zasazení do kontextu okolí. Před patnácti lety jej založili Rowena Marshová, Mark Cashman a Steve Koolloos.

Rezidenční vily v jejich podání mají klasické měřítko a výraznou geometrickou formu. Architekti rádi používají neobvyklé materiály a věří, že dobrá architektura a respekt k životnímu prostředí by měly jít ruku v ruce. MCK Architects dostali řadu ocenění, mimo jiné od Královského australského institutu pro architekturu, Institutu interiérového designu nebo Australské rady pro design.


Autoři:




Nejčtenější

Konstrukce domu, postavená na železobetonové základové desce, je z...
Svépomocí si postavil pasivní dům plný technických vychytávek

Majitelé si přáli pasivní dům, ale zároveň nechtěli slevit ze svých požadavků na funkční i estetické prvky, které se s pasivními standardy právě neslučují,...  celý článek

Na ulici hledí strohá betonová fasáda, s černým vchodem a rámem balkonu.
Zepředu nic moc. Zezadu neuvěřitelný dům pro rodinu plný překvapení

Pařížský domek si hraje s okolím. Za skromnou uliční fasádou se skrývá přívětivé nádvoří a s ním překvapení, rodinný městský dům pokračuje dalším, větším a...  celý článek

Na začátku každého nového dne najdou majitelé chytré pračky své prádlo čisté,...
Chytrá pračka vypere i vyžehlí. Návrhářka se inspirovala toustovačem

Designérka Jiyeun Yoonová z Jižní Koreje přišla s úžasným nápadem. Navrhla chytrou pračku Pop-Up Laundry, která dokáže prádlo vyprat a rovnou jej i vyžehlí.   celý článek

1
Sousedka je při sexu moc hlučná. Nejsem puritánka, ale vše má své meze

Bydlíme v nájemním bytě, sousedé nad námi mají i několikrát denně sex a žena vždy křičí a je velmi hlučná. Ze začátku jsem si říkala, zda se v bytě nad námi...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

Další z rubriky

Srdcem ateliéru je velký rustikální stůl ze dřeva a kovu, který si výtvarnice...
Starý srub spojili se sklem a naplnili barvami. Rekonstrukce po finsku

Každý Fin má své jezero - je jich tam bezpočet a Finové to tak říkají. Doma u jezera jsou i manželé Anu a Topi Pentikäinenovi. Na severu země koupili starý...  celý článek

Nový Bor, okres Česká Lípa. Nemovitost má užitnou plochu 390 metrů čtverečních.
Krásné vily na prodej. Jaké zajímavé nemovitosti jsou v Česku k mání

V České republice se prodává velké množství luxusních vil a rodinných sídel. Některé jsou z první republiky, jiné z 16. a 19. století, no a další třeba z roku...  celý článek

Na ulici hledí strohá betonová fasáda, s černým vchodem a rámem balkonu.
Zepředu nic moc. Zezadu neuvěřitelný dům pro rodinu plný překvapení

Pařížský domek si hraje s okolím. Za skromnou uliční fasádou se skrývá přívětivé nádvoří a s ním překvapení, rodinný městský dům pokračuje dalším, větším a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.