Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jde to i jinak. Rodina si postavila v Brně skvělý dům za 3 miliony

  1:00aktualizováno  1:00
Dům ve tvaru vějíře byl nápad architektů. „Chtěli jsme nízkopodlažní dům s velkými okny. Zbytek jsme nechali na studiu Vize Ateliér a doufali v to nejlepší,“ přiznávají manželé. Dnes bydlí čtyřčlenná rodina v pasivním domě velkém 167,5 metru čtverečních a za energie dají měsíčně 1 700 korun.

Díky tvaru vějíře si majitelé užívají slunce od svítání až do západu. | foto: Petra Bartáková-Hamouda

„Bydleli jsme v bytě 3+1, ve zrekonstruovaném panelovém domě na sídlišti. Díky manželově rodině jsme měli k dispozici poměrně velkou část pozemku v krásné lokalitě nedaleko Brněnské přehrady. Plánovali jsme založit rodinu a rodinný dům se zdál být dobrým začátkem. Děti nakonec přišly dřív, než se dům dostavěl,“ vzpomíná na začátky Petra Bartáková-Hamouda.

Manželé si na pozemku o velikosti přes 1 300 metrů čtverečních v Brně-Bystrci chtěli postavit dům, který by je finančně nepoložil. Oba se také báli vysokých nákladů na energie. „V mých původních plánech byl nízkoenergetický dům, dvoupodlažní, s krásným schodištěm a krbem. Manžel se začal intenzivněji zajímat o pasivní domy a nakonec mě přesvědčil,“ říká Petra.

Majitelé oslovili brněnské studio Vize Ateliér s požadavkem na nízkopodlažní dům s velkými okny od podlahy ke stropu, který by byl v jejich finančních možnostech.

Fotogalerie

Zbytek nechali na architektech. „Už první návrhy nás nadchly. Právě díky tvaru vějíře si dnes užíváme slunce od svítání až do západu. Dům je dostatečně prosvětlený a máme výhled do širokého okolí,“ popisuje stavbu Petra.

„Kruhová jižní strana se všemi okny domu má díky svému tvaru všechny místnosti maximálně osvětlené slunečním svitem. Zároveň v zimním období získá maximum tepla ze slunečního záření do interiéru,“ doplňuje projektant domu Rostislav Kubíček z Vize Ateliér.

„Problematické a zdlouhavé bylo získat všechna vyjádření potřebná ke stavebnímu řízení. Jako jsou přípojky, samotný vjezd, parkování na pozemku a podobně. Stavební řízení pak proběhlo naprosto bez problému. Zčásti díky dobře připraveným podkladům a také díky skvělým úřednicím, které náš dům obdivovaly, ještě když byl jen na papíře,“ říká majitelka.

Dům Vějíř s dispozicí 5+kk je přízemní, částečně zasazený do terénu, má plochu 167,5 metru čtverečních a stojí dostatečně daleko od hranic pozemku. Kolemjdoucí vidí pouze zelenou střechu.

Může se hodit

Trnová

Řadovky Trnová u Jíloviště - nízkoenergetické domy v lokalitě Praha - západ.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Tvar domu úzce souvisí s interiérem. Základem je rozdělení na severní užší část a na jižní širší část. V severní je zázemí domu jako zádveří, technická místnost, koupelna a šatna. V jižní části jsou pak všechny pobytové místnosti, pokoje, ložnice a kuchyně s obývací místností, kde se čtyřčlenná rodina může těšit ze slunečních paprsků a výhledu do údolí.

Pasivních vlastností domu využívají i v zimě. „Žaluzie jsou přes den vytažené a chytáme tolik sluníčka, kolik jen lze. Zjednodušeně řečeno, pokud svítí v zimě sluníčko, je nám celkem jedno, jaké mrazy venku panují. Dům se krásně ohřeje. Stává se, že i několik dní nemusíme topit,“ popisuje Petra.

Manželé jsou spokojeni také s finančními náklady na energie. Spotřeba za dům a zahradu vyjde měsíčně na 1 700 korun. „Jsme napojeni pouze na elektrickou síť. Zatím platíme každým rokem méně a méně. Což je asi způsobeno především teplejší zimou v posledních letech. Nutno říci, že já pracuji z domu. Upravuji dialogy pro dabing, takže tu téměř celodenně jede televize, počítač a monitory. Kromě toho musím denně vařit. Dům je takříkajíc v provozu neustále, což se na výsledných platbách jistě odráží. Vodu máme z vlastní studny,“ vypočítává majitelka.

Kruhová jižní strana má díky svému tvaru všechny místnosti osvětlené slunečním svitem.

Kruhová jižní strana má díky svému tvaru všechny místnosti osvětlené slunečním svitem.

O zelenou střechu je třeba pravidelně pečovat.

O zelenou střechu je třeba pravidelně pečovat.

Celkovému komfortu v domě pomáhá souhra a provázanost všech použitých technologií. Od vytápění základové desky, přes rekuperaci až po solární systém. Jedno bez druhého by nefungovalo.

Okna směřující téměř k jihu, s maximálně 20° odchylkou, fungují všechna jako solární kolektory. To znamená, že jimi v zimním období projde více energie dovnitř než ven. To je způsobeno nejen orientací, ale i kvalitou skel. Naopak je tomu v letním období. Celá jižní strana je opatřena přesahem střechy, který je dimenzovaný tak, aby letní slunce maximálně odstínil a nedocházelo k přehřívání.

Hlavním zdrojem tepla jsou termické solární kolektory, ty po většinu roku ohřívají vodu a dům vytápí. „Rozvody tepla pro vytápění jsou schovány uvnitř základové desky, díky tomu je možné maximálně snížit teplotu topné vody (pod 30°C) a tím zvýšit využitelnost energie ze solárních kolektorů,“ vysvětluje Rostislav Kubíček.

V zimním období (tři měsíce v roce), kdy je slunečního svitu méně, je v akumulační nádrži elektrická patrona, která pomáhá dohřát jak teplou vodu, tak vodu pro topení.

Dům Vějíř rodině maximálně vyhovuje. „Očekávali jsme, že náš rodinný dům bude originální, výjimečný, prostě jiný než ostatní, a že se v něm bude dobře a pohodlně bydlet. Splnilo se vše. Pouze bych příště asi víc váhala nad zelenou střechou. Má bezesporu příznivý vliv na vnitřní klima a celkovou teplotní pohodu v domě. Ovšem máme obrovskou zahradu a tohle je jen další plocha, o kterou je potřeba, byť jen občas, pečovat,“ uzavírá Petra.

Kvalita domu byla ověřena Státním fondem životního prostředí. Dům dostal dotaci Zelená úsporám. Majitelé získali 585 tisíc z 3,5 milionu korun. Aktuálně je možné dosáhnout na dotaci až 485 tisíc korun.





Nejčtenější

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Další z rubriky

Autorem kruhové komerční budovy o průměru 492 metrů je studio britského...
Apple dokončuje sídlo pro 13 tisíc zaměstnanců. Má tvar obřího kruhu

Nové kanceláře americké technologické společnosti Apple vyrostly v městě Cupertino v okrese Santa Clara v Kalifornii. Autorem kruhové komerční budovy o...  celý článek

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí ve správní oblasti Stirling....
Opuštěné šlechtické sídlo je na prodej. Zchátralý půvab zatím odolává

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí nedaleko historického města Stirling. Chátrající zámeček, stále ještě dobově zařízený, je na prodej za 1,25...  celý článek

Stavba postupně změní svůj vzhled podle času a počasí. Stěny budou zarůstat...
Postavili si dřevostavbu, inspirací jim byla chalupa, kterou milují

Mladá rodina se rozhodla strhnout v pražských Modřanech starý dům po babičce a postavit na jeho místě nový. Pro milovníky přírody a navíc výtvarníky byla...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.