Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Luxusní dům u jezera nepotřebuje díky kvalitnímu provedení klimatizaci

  1:00aktualizováno  1:00
Soukromá rezidence na břehu jezera Como dopřává majitelům díky prosklenému průčelí neuvěřitelný výhled. Sklo dodalo stavbě po rekonstrukci moderní podobu a navíc podporuje energetický koncept rodinného domu.

Architekt Cesare Sala kladl velký důraz na harmonické zasazení objektu do linie domů, lemujících břeh jezera. Zvolena byla pro tamní region typická pyramidová střecha pokrytá šedou rulou. | foto: Marcello Mariana

Objekt Casa Benedetti na břehu jezera Como okamžitě upoutá minimalistickým pojetím i výběrem materiálů. Rodinný dům vznikl demolicí a komplexním přestavěním původní stavby, s níž má společný pouze půdorys a velikost.

Architekt Cesare Sala se přiznává, že se ve svém projektu inspiroval minimalistickými liniemi slavného tvůrce Ludwiga Miese van der Rohe i formální jednoduchostí a praktičností italského průmyslového designéra Achilla Castiglioniho.

V rámci prostorového uspořádání, velikosti, tvaru střechy a základních materiálů se však minimalistické moderní zpracování přibližuje architektuře okolní zástavby s tradičními tvary a slohovými prvky.

Kompletně přestavěný dům na břehu jezera Como je integrovaný do okolní zástavby. Velkoformátová okna dominují na západní straně této krychlové budovy.

Kompletně přestavěný dům na břehu jezera Como je integrovaný do okolní zástavby. Velkoformátová okna dominují na západní straně této krychlové budovy.

I v Itálii se již šetři

Může se hodit

Rezidence Golf Hostivař

Rezidence Golf Hostivař

Rezidence Golf Hostivař - rodinné domy v uzavřené rezidenční oblasti, které sousedí s golfovým areálem v Praze.

Další nabídky na Reality.iDNES.cz.

Před přestavbou spadal původní objekt do katastrofálně špatné energetické třídy G, roční spotřeba tepla dosahovala téměř 440 kWh/m2. Přitom standard podle současných stavebních předpisů v Itálii by měl být přibližně šestinový, tedy kolem 77,33 kWh/m2. Budova nakonec dosáhla kategorie A, pouhých 28,37 kWh/m2. Přispěla k tomu řada energetických opatření.

Základ představuje kvalitní izolace základů a zdiva, přirozená ventilace zabraňující kondenzaci, důsledná eliminace tepelných mostů a dalších slabých míst, která by mohla negativně ovlivnit celkovou energetickou bilanci objektu.

Velmi přísný výběr věnoval architekt i výběru otvorových výplní, které kromě hodnot tepelné izolace musely splnit také požadavek na optimální přísun denního světla a vytvoření příjemného celoročního klimatu v interiéru.

Fotogalerie

Nakonec zvolil vysoce tepelně izolované hliníkové profily (Schüco) s přerušeným tepelným mostem a trojitým izolačním sklem. Doplňuje je navíc inteligentní screening a stínící systémy, automaticky ovládané slunečními a větrnými senzory.

Kolejnice jsou bezbariérově zapuštěné v podlaze, takže výsledný optický dojem je velmi čistý, což podtrhuje i ledově bílá omítka, rámující celý objekt, a dubové či teakové podlahy v interiéru. Minimum nábytku podporuje v interiéru pocit lehkosti. 

Kombinace exteriérových a interiérových systémů brání přehřátí interiéru i v horkých dnech, které letos postihly Evropu. Chrání také před zvědavými pohledy kolemjdoucích i ostrým sluncem, a to i v případě, kdy s vnějším zastíněním nelze manipulovat kvůli silnému větru. Takto je „ošetřena“ západní fasáda s pohledem na jezero a s přímým kontaktem do obytných prostor domu.

Posuvné dveře ze systému Schüco ASS 70.HI v prvním patře. Prosklená stěna byla rozdělena do čtyř pravidelných částí, fixních krajních a pohyblivých středových.

Posuvné dveře ze systému Schüco ASS 70.HI v prvním patře. Prosklená stěna byla rozdělena do čtyř pravidelných částí, fixních krajních a pohyblivých středových.

Jde to i bez klimatizace

Přízemí, kde je obývací pokoj, jídelna a kuchyň, má obě středová pole přerušená dveřmi. Všechny okenní jednotky splňují bezpečnostní třídu RC 2 a jsou dokonce vybaveny zařízením s vibračními senzory proti zlodějům.

Příjemné klima a kvalitní vzduch má pro letní období na starosti mechanická ventilace s rekuperací tepla. Prozatím se tento systém ukázal tak efektivní, že instalace elektrické klimatizace (která již byla předpřipravena) není potřeba.

Podle majitelů funguje kombinace mechanické ventilace a systémů zastínění velmi dobře, brání vyšší vlhkosti a teploty se po celý rok pohybují na příjemné úrovni.

Balkonové zábradlí sestavené ze čtyř bezrámových bezpečnostních skel reflektuje členění posuvné stěny a poskytuje nerušený výhled na jezero.

Balkonové zábradlí sestavené ze čtyř bezrámových bezpečnostních skel reflektuje členění posuvné stěny a poskytuje nerušený výhled na jezero.

Až na v podstatě jediné přání, a to integrovat kuchyň, jídelnu a obývák do společného prostoru, nechal investor architektovi při návrhu projektu volnou ruku. Přibližně po roce bydlení v novém hodnotí majitelé projekt velmi kladně, a to jak z hlediska estetického provedení, tak z pohledu funkčnosti.

Jsou spokojeni z úspěšného balancování mezi moderním pojetím a současným respektováním okolní krajiny a architektury. Výhled z obývacího pokoje na panoramata jezera Como představuje završení kvality tohoto bydlení. Ve večerních hodinách přináší záře z osvětlené budovy skvělý pohled i lidem v okolí.

Technické údaje

Projekt: soukromý rodinný dům u jezera Como, Itálie
Architekt: Cesare Sala, Lierna, Itálie
Obytný prostor: 210 m2 (přízemí a 1. patro)
Realizační firma: Thema s.r.l., Verano Brianza, Itálie
Dokončeno: 2013
Výplně otvorů: posuvný dveřní systém Schüco ASS 70.HI, okenní systém Schüco AWS 75.SI., systém pro vchodové dveře Schüco ADS 75.HD.SI; okna mají třídu bezpečnosti RC 2 a vibrační alarm, dvojité a trojité izolační zasklení s vnější okenní tabulí z laminovaného bezpečnostního skla, exteriérové a interiérové stínění
Vytápění: podlahové, plynový kotel, ohřev teplé vody: solární termické kolektory

Autoři:


Témata: klimatizace


Nejčtenější

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Další z rubriky

Bílá skořápka vnáší lehkost a pohyb do jednoduchého těla bungalovu. Celkovou...
Bungalov zapadl do zvlněného terénu. S prosklenými plochami se šetřilo

Bílá linka dynamicky rámuje hmotu domu rozdělenou do tří základních částí a ostře zvýrazňuje společenské srdce rodinného života. Detailně promyšlená dispozice...  celý článek

1
Koupili ideální stavební pozemek. Bohužel bez příjezdové komunikace

Lenka Marková se s přítelem rozhodla koupit stavební pozemek kousek od Pardubic a postavit na něm vysněný rodinný dům. Plány však zkomplikovala důvěřivost a...  celý článek

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí ve správní oblasti Stirling....
Opuštěné šlechtické sídlo je na prodej. Zchátralý půvab zatím odolává

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí nedaleko historického města Stirling. Chátrající zámeček, stále ještě dobově zařízený, je na prodej za 1,25...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.