Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze zemědělské usedlosti vznikl rodinný dům s hangárem pro letadlo

  1:00aktualizováno  1:00
Majitel objevil zdevastovanou zemědělskou usedlost na samotě ze svého ultralehkého letadla. Místo se mu zdálo ideální pro nový přízemní dům s hangárem a přistávací plochou. Jeho sen se stal skutečností.

Kruhové pódium pro nafukovací bazén a spousta místa na hraní pro vnoučata | foto: Archiv

Budoucí majitel měl štěstí, pozemek i s usedlostí byly na prodej, tak je hned koupil. „Náš nový dům vznikal v několika etapách. Z mé bývalé stavební firmy mám spoustu zkušeností, a tak jsem často přiložil ruku k dílu. Nejprve jsem nechal část budovy strhnout a zbytek využíval jako staveništní sklad. Během toho jsem začal se stavbou domu s hangárem a přistávací plochou pro ultralight,“ vzpomíná na začátky.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Projekt nového domu vypracoval opavský architekt Tomáš Bindr. Když byla hotová hrubá stavba obvodových zdí, podepření krovů a zastřešení, strhli majitelé poslední zbytek staré usedlosti. S novým exteriérem byl majitel velmi spokojený.

Když to šlape v pohodě

Na základě dřívější spolupráce se majitel obrátil na architekta Bartáka, zda by mohl vypracovat vnitřní půdorysnou dispozici domu včetně dodávky zařízení interiéru. Ten pečlivě respektoval všechny prvky fasády (okna, dveře atd.), venkovní vzhled i orientaci ke světovým stranám.

„Šlo mi o komplexní řešení interiéru, se kterým by se majitel ztotožnil. Kombinace tvarů, vestavěných prvků a prosklených částí přinesla společně s členěním místností a chodeb kýžené ovoce. Při tvorbě jsem se nicméně stále držel stanovené finanční představy. A aby to všechno dohromady hrálo, tak to potřebovalo dirigenta,“ vysvětluje architekt.

Samotnou stavbu vymyslel architekt Tomáš Bindr. Patrné je náročné skloubení velké hmoty hangáru s přízemní hmotou rodinného domu, dále výhodná orientace hangáru k severní straně a izolace silničního  hluku od obytného prostoru

Samotnou stavbu vymyslel architekt Tomáš Bindr. Patrné je náročné skloubení velké hmoty hangáru s přízemní hmotou rodinného domu, dále výhodná orientace hangáru k severní straně a izolace silničního hluku od obytného prostoru

Majitel je šikovný a precizní, má zlaté ruce a navíc si řadu speciálních řešení, které spolu vymysleli, sám pohlídal či je dělal společně s řemeslníky. Šlo například o zasouvací skříň vedle WC v předsíni, krb a úložný prostor za ním, ale také využití zápultí kuchyně pro spíž a její následné propojení s klimatizací i vytaženým barevným podhledem.

Fotogalerie

Chodba ve tvaru písmene U

„Je to přesně tak, jak jsme si přáli,“ říká majitelka. „V prostoru, který chodba obtáčí, se skrývá soukromá toaleta a koupelna. Tyto místnosti tak přirozeně izolují společný odpočinkový a klidový prostor od vstupní části s hangá­rem,“ vysvětluje.

Do domu se vstupuje ze severního boku, ke kterému přiléhá hangár na ultralight, proto může být chodba osvětlena pouze vstupními prosklenými dveřmi a světlíky. V jejím krátkém úseku je umístěno pohotovostní WC. Předsíň je horizontálně členěna probíhající římsou. Kombinace červené, béžové a oranžovočerveného benátského štuku výtvarně propojuje předsíňovou stěnu s hlavním obytným prostorem.

„Tyto moderní vestavěné skříně jsou funkčně zajímavě řešené. Jde o různé typy otvíravých, výklopných i zasouvacích úložných prostor. Jejich součástí je lavička na sezení, skleněná stěna na pověšení oděvů i odkládací a dekorativní poličky,“ odhaluje výtvarný koncept předsíně architekt.

Pohled na dům ještě bez pergoly, která bude  nad terasou, přístupnou z ložnice a dvou pokojů pro návštěvy. Vše nejde najednou.

Pohled na dům ještě bez pergoly, která bude nad terasou, přístupnou z ložnice a dvou pokojů pro návštěvy. Vše nejde najednou.

Levá strana chodby je pouze omítnutá a s velkým zrcadlem. Společný klidový prostor tvoří tři pokoje vedle sebe, ložnice majitelů a dva dětské pro rodinné návštěvy.

Dlouhá ložnice je opticky zkrácena vestavěnými zrcadlovými skříněmi. Najdete tu dvojlůžko s nočními stolky, dvě křesílka, nízkou skříňku a speciální dvojstolek na PC. U něj mohou pracovat oba manželé vedle sebe a přitom každý „na svém“.

Co spojuje interiér

Jde zejména o bílé stěny, béžové keramické dlažby a dubové podlahy s topením. Všechny dveře v domě jsou světlé, aby rozzářily prostor. Mají světlíky nahoře i na boku. Stejně jako skříně jsou z dubu a lamina pro snadnou údržbu. Jednotící horizontálou je červený lem v předsíni, výška knihovny, kuchyňské linky, dveří a krbu ve společném odpočinkovém prostoru. To vše dohromady kreslí obrysy prostoru.

Stejná dubová dfřevina, která je na podlaze, zdobí i interiérové dveře a skříňky kuchyně.

Stejná dubová dfřevina, která je na podlaze, zdobí i interiérové dveře a skříňky kuchyně.

„Teplo mu dodává rodinná pohoda a podlahové topení,“ doplňuje majitel. Topení je inteligentním systémem propojeno s vytápěním v krbu, kotlem a zásobníkem na teplou vodu.

Kuchyně na prvním místě

Společný obytný prostor tvoří kuchyňská a obývací část, krb, knihovna a jedinečný průhled do zahrady a také na Beskydy. Ven na zahradu a terasu můžete vstoupit buď úzkými dveřmi vedle kuchyňské linky, nebo velkými vstupními dveřmi u krbu.

„Základem tvorby společného obytného prostoru byly jako vždy logika a cit. Podle umístění oken a dveří jsem si rozvrhl nejprve polohu kuchyňské a pak obývací části i průchozí koridory. Dále jsem na sebe nechal prostor působit a dotvořil detaily. Začal jsem tvarem kuchyně,“ popisuje postup architekt Barták.

Společenská část domu s odpočivním koutem, jídelním stolem a knihovnou, vše ve vzájemné barevné, tvarové a materiálové kompozici.

Společenská část domu s odpočivním koutem, jídelním stolem a knihovnou, vše ve vzájemné barevné, tvarové a materiálové kompozici.

Nešlo jen o celek, ale také o drobnosti. Majitelé měli jako každý své zažité způsoby a vysněné vize. „Člověk je zvyklý, že dává památeční kávovar na ostrůvek, talíře doleva a mikrovlnku na linku. Já jsem chtěla mít na zavěšené poličce nad skříňkami linky své oblíbené kuchyňské hrnečky. A jako součást kuchyňské sestavy zakomponovaný stůl pro čtyři osoby o rozměru 140 × 85 cm, který by se dal rozložit pro čtrnáct lidí. To když k nám přijedou dcery s vnoučaty a je všude plno a veselo,“ dodává majitelka.

Vše kolem stolu

Jídelní stůl pro čtrnáct osob ovšem firma Form nevyrábí. Tak se vše řešilo společně s majitelem velmi inovativně a prakticky. V případě velkého počtu lidí se na vybraný stůl napojí další dva stejné samostatné stoly, jež jsou dočasně uložené v hangáru. Později je využijí v dětských pokojích.

Jídelní stůl je z boku chráněn kuchyňskou linkou.

Jídelní stůl je z boku chráněn kuchyňskou linkou.

„Důležitá byla i optimální vzdálenost stolu od krbu a pohovek, aby se při jeho nastavování nemuselo nic přestavovat. Nechal jsem proto centrální část společného obytného prostoru volnou a tím dokončil celou dispozici místnosti,“ vysvětluje architekt Barták.

Tajemství za krbem

Za vstupními dveřmi z terasy se skrývá praktický podlouhlý úložný prostor na dřevo. Tento prvek je architektovou specialitou. Jedna příčka izoluje komín od stěny a druhá kryje krb postavený z pískovcového kamene.

Může se hodit

Také je Váš sen bydlet ve svém? Nechte si postavit dům snů od ověřených stavebních firem a ušetřete desítky procent díky poptávce zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ.

Do ní se nahoru zasouvají prosklená dvířka ohniště. Zadní přístup ke krbu a jeho mechanismu najdeme v přilehlém dětském pokoji. Opět je zde funkčně a výtvarně propojeno vnitřní a venkovní prostředí.

Detaily dělají mistra

Na drobnosti v interiéru upozorňuje sám architekt: „Oranžová plocha kuchyňského podhledu a krbu vytváří pocit tepla. Černé keramické obkladačky chrání zase mycí a varnou část a zároveň ji barevně propojují s přilehlou knihovnou. Ve stejném stylu je provedena i koupelna a WC. Jediné závěsné svítidlo se vyjímá nad stolem a jinak jsou všude směrovatelná bodová světla. Podsaditou část kuchyňského ostrůvku s odkládací plochou jsem odlehčil vznášející se poličkou a zúženým podstavcem. Napevno jsem pak připojil užší skříňku na nožkách.“

Nošení dřeva dovnitř ke krbu je z venkovní terasy velmi jednoduché. A ani se přitom nenašpiní.

Nošení dřeva dovnitř ke krbu je z venkovní terasy velmi jednoduché. A ani se přitom nenašpiní.

Pohovka Domino patří ke stálicím v nabídce firmy Form. Po odstranění polštářů opěrek vzniká 75 cm hluboká plocha, na níž se pohodlně vyspí dva lidé. Majitelka závěrem dodává, že maximální funkčnost nechybí ani stolečku, který se skládá ze dvou samostatných kusů, horního proskleného s nerezovou podnoží a spodního z tmavého dubu s úhlopříčně vloženými zásuvkami na kolečkách.

Když se sejde rodina, vyjede do prostoru, a všichni se tak k němu pohodlně vejdou. „Chtěl jsem, aby byl v našem domě dostatek místa a soukromí pro mě s manželkou i pro návštěvy našich tří dcer a šesti vnoučat. To nám umožňuje originální dispozice domu s vnitřní chodbou ve tvaru písmene U, obtáčející jako ‚hádek‘ uvnitř skrytou soukromou koupelnu s toaletou. V závěru je chodba předělena dveřmi, které separují společenskou část od soukromé.“

Díky fotkám letadel v chodbě i v interiéru nezůstanete na  pochybách, že jste u pilota a leteckého nadšence.

Díky fotkám letadel v chodbě i v interiéru nezůstanete na pochybách, že jste u pilota a leteckého nadšence.

Ing. Josef Barták, autor interiéru

Firmy Formdesign a Form jsou dvě součásti české rodinné firmy. Společnost Form založil Ing. Josef Barták (1942) roku 1991 a působí v ní i jeho dva synové. Studio Addesign MgA. Daniela Bartáka a jeho bratra Ing. Aleše Bartáka se roku 2004 sloučilo s firmou Form, a vznikl tak Formdesign.

Zabývají se tvorbou a výrobou atypických interiérů na míru i typizovaného a atypického kancelářského, sedacího a stolového nábytku. Důraz kladou na ergonomickou kvalitu, technickou dokonalost i původní design.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Na přání majitelů a redakce časopisu Domov není spuštěna diskuse.

Autor:




Nejčtenější

Nové sušičky ProTex Plus dokážou přizpůsobit otáčení bubnu tak, aby oděv zůstal...
O praní a sušení toho stále hodně nevíme. Vyhlášení výsledků soutěže

Vyprat a usušit prádlo je dnes poměrně snadné. Přesto v testu soutěže, kde si mohli čtenáři vyzkoušet své znalosti, zodpověděla správně všechny čtyři otázky...  celý článek

V kuchyni v současné době chybí přívod vody...
Předchozí majitel zrušil v 1+1 i přívod vody do kuchyně. Co teď s tím

Čtenář Jan počítá s tím, že se časem jeho rodiče budou muset vzdát ze zdravotních důvodů bydlení na horách a přestěhovat se do Prahy za ním. Chystá proto pro...  celý článek

Centrum kuchyně tvoří ostrůvek s varnou deskou, na který navazuje snížená...
V paneláku v bytě 3+1 teď mají koupelnu s oknem i kuchyňský ostrůvek

Někdo se spolehne sám na sebe, případně rodinu a kamarády, další svěří vše profesionálům. Takto k rekonstrukci bytu 3+1 přistoupil i majitel Petr. Realizace je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.