Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Praktický dům nabízí díky atriu soukromí v domě i na zahradě

  1:00aktualizováno  1:00
Dům na okraji města působí střízlivým až nenápadným dojmem. Jeho hlavní půvab představuje navenek skryté atrium, kde se rodina setkává s přírodou. Návštěva byla fotografována pro časopis Můj dům.

Pohled do atria. Hladkou šedobílou fasádu zakončuje nároží s rohovým oknem a tmavým dřevěným obložením. | foto: Martin Mecnarowski

Mladá rodina se dvěma dětmi, která žije aktivním životem, si přála jednoduchý účelný dům, jenž jim poskytne dostatek prostoru, soukromí a pohodlí, ale nebude znamenat velkou finanční zátěž ani vyžadovat mnoho času na údržbu. Moderní styl, nejlépe jednoduchý přízemní dům otevřený do zahrady.

Další zajímavé návštěvy v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy v časopise Můj dům

Vybrali si tak téměř rovinatý pozemek v malé klidné obci, která postupně srůstá se sousedícím městem a mění se v jeho okrajovou čtvrť. Parcela jim dávala dobrou příležitost tyto představy uskutečnit.

Výstavba v této lokalitě nebyla naštěstí příliš omezena regulací, takže moderní architektuře s plochou střechou sem nebyl „vstup zakázán“. Na pozemek na okraji zástavby s výhledem do polí architekti navrhli dispozici vycházející z tvaru T.

K domu vede přístup z jihozápadní strany, zde je umístěna dvojgaráž a vstupní část s navazujícím technickým a hygienickým zázemím.

Obytná část je rozdělena na dvě na sebe kolmá ramena: ložnicový trakt (obsahuje ložnici rodičů, dva dětské pokoje, velkou koupelnu s WC) a společnou obývací část (sezení, jídelna, kuchyň). Obě ramena vytvářejí propojený vzdušný prostor, který lze podle potřeby rozdělit posuvnými dveřmi.

Dřevěnou palubu stíní slunolam a pergola s konstrukcí z dřevěných profilů.

Dřevěnou palubu stíní slunolam a pergola s konstrukcí z dřevěných profilů.

Jsou „zády“ obrácena k sousedům a otevřena do vnitřního rohu, kde vzniklo chráněné atrium s terasou. Sem je orientován obývací pokoj i prosklená chodba s přístupem do ložnic.

Interiér přes velkou prosklenou plochu nenásilně přechází do exteriéru, venkovní obývací prostor je řešen stejně velkoryse jako ten vnitřní. Velkou dřevěnou terasu stíní slunolam a pergola. K relaxaci slouží komfortní sezení a venkovní krb. Na východní straně navazuje sklad a venkovní WC. V zahradě byly navrženy sadové úpravy, výhledově se počítá s provedením koupacího jezírka.

Fotogalerie

Osvědčené technické řešení

Pro konstrukční řešení zvolili majitelé ve shodě s architekty standardní a prověřený zdicí systém z tvárnic Porotherm, který zajišťuje bezproblémovou realizaci stavby, její trvanlivost, technickou kvalitu i příjemné vnitřní klima bez zbytečných energetických ztrát.

Dům je vytápěný převážně podlahovým vytápěním, vzhledem k dobrým tepelně-izolačním vlastnostem obvodového zdiva a využití pasivního solárního efektu z velkých prosklených ploch vykazuje energeticky úsporný provoz. Díky kvalitnímu stavebnětechnickému i architektonickému řešení se dům úspěšně zúčastnil soutěže o titul Brick Award 2012–2013.

Obývací pokoj působí lehce a vzdušně nejen díky vybavení ve světlých barvách,

Obývací pokoj působí lehce a vzdušně nejen díky vybavení ve světlých barvách, ale i díky bohatému prosvětlení ze dvou stran – z atria i ze severu, kam míří nízké pásové okno pod stropem.

Autoři

Ateliér Polách & Bravenec, s. r. o.

Autoři: Ing. arch. Jan Polách (1957) - autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury VUT Brno.
Ing. Robert Bravenec (1970)
Autorizovaný inženýr v oboru pozemní stavby, vystudoval Fakultu stavební VUT Brno.
Od r. 2000 jsou zakladateli, spolumajiteli a společníky architektonicko-stavební kanceláře Atelier Polách & Bravenec, s. r. o. Zabývá se návrhy staveb od studie až po realizaci včetně autorského dozoru, od obytných staveb přes občanské, průmyslové a urbanistické projekty až po rekonstrukce a návrhy interiérů.

Kuchyň je vybavena linkou v hnědobílé kombinaci. S obývacím pokojem ji spojuje

Kuchyň je vybavena linkou v hnědobílé kombinaci. S obývacím pokojem ji spojuje volný průchod bez dveří a částečně odděluje příčka se zeleným nátěrem.

Technické údaje

Užitná plocha: 225 m2
Zastavěná plocha: 275 m2
Konstrukce: železobetonové základové pasy a základová deska, obvodové zdivo z broušených cihel Porotherm BC tl. 300 mm, vnější kontaktní zateplení 150, fasáda omítnuta, zčásti obložena cementovláknitými deskami a kamenným obkladem, vnitřní nosné stěny a příčky z tvárnic Porotherm, strop železobetonový monolitický
Výplně otvorů: okna, pevné a posuvné prosklené plochy hliníkové s izolačními dvojskly, vnější předokenní žaluzie hliníkové, vnitřní dveře dřevěné do obložkových zárubní – plné a prosklené
Vytápění: ústřední, plynový kotel, teplovodní podlahové vytápění + radiátory (otopná tělesa)

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Další z rubriky

Jezírko z bývalé nádrže tvoří dominantu zahrady.
Rekonstrukce starého stavení je naplněním snu a píle majitelky

Údolí Podolánek na okraji Beskyd patří k místům, které si nelze nezamilovat. A když se zde ještě designérka Daniela Hradilová potkala s bílým stavením z...  celý článek

Nové sídlo společnosti se sběrným dvorem bude mít podobu spirály s vyhlídkou do...
I sběrný dvůr může vypadat jako kultivovaná stavba a pomoci vychovávat

Češi patří v Evropě k těm nejlepším, tedy pokud jde o recyklování odpadů. Dokonce se zajímají i o výchovu. Třeba v Hranicích na Moravě vyroste nový areál...  celý článek

Na londýnské Euston Road vznikne tři metry úzká budova, kterou navrhlo...
Luxusní dům bude mít šířku jen tři metry, postaví jej totiž v uličce

Boj o pozemky ve velkých městech končívá i použitím parcel a proluk, kde by ještě před pár lety nikoho nenapadlo stavět. To je i případ domu se šířkou tři...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.