Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si dům na stáří: bezbariérový, pohodlný a levný na provoz

  1:00aktualizováno  1:00
Jednoduchý dům na malém pozemku přesně šitý na míru rodičům navrhl syn pro jejich klidné stáří. Předchozí patrový domov tak nahradila moderní stavba, která starší manželské dvojici poskytuje prostor pro vše, co mají rádi.

Dům tvoří dvě přízemní jednotky spojené úzkou chodbou. Společná obývací zóna má hladkou bílou omítku, ložnicová a technická část je obložena dřevem. | foto: Jiří Ernest

Když děti vyrostou a odejdou z domu, může se velký rodinný dům stát osamělým místem s nevyužívanými místnostmi, které ovšem vyžadují stálou péči a spotřebovávají energii. To se stalo i rodičům žijícím v dvoupodlažní stavbě alpského stylu z 90. let u malé obce na Brněnsku.

Může se hodit

Hledáte nový byt, dům, nebo pozemek pro stavbu domu? Nabízíme široký výběr nemovitostí z celé ČR na Reality.iDNES.cz.

Nechte si postavit dům svých snů. Vyberte z ověřených firem na AAAPOPTAVKA.CZ a ušetřete až 30 %.

Děti po studiích zakotvily daleko od původního domova, a tak se manželská dvojice rozhodla pro nový začátek v jedné z okrajových částí moravské metropole.

"Rodiče se rozhodli dům prodat a zahájili práce na menší stavbě v Brně. Chtěli využívat pohodlí a služeb města, které navíc skýtá rušnější způsob života," vypráví jejich syn, architekt Štěpán Wicherek.

"Není v Čechách zcela standardní, aby rodinné domy tvořily přímou součást ulice. Většinou zůstávají schované za plotem a jsou oddělené od okolního světa. Tady se nám podařilo udržet objekt přirozeně zapojený do celku, aniž bychom potlačili jeho vzhled," říká autor.

"Není v Čechách zcela standardní, aby rodinné domy tvořily přímou součást ulice. Většinou zůstávají schované za plotem a jsou oddělené od okolního světa. Tady se nám podařilo udržet objekt přirozeně zapojený do celku, aniž bychom potlačili jeho vzhled," říká autor.

Dům pro radost

Zadání bylo jednoznačné: postavit dům pro dva, který bude vyžadovat co nejmenší údržbu a přitom poskytne prostor pro oblíbené činnosti. Podmínkou byl dům přízemní, určený pro seniory, proto jsou veškeré dveřní otvory osazeny jako bezprahové a připraveny pro eventuální bezbariérový provoz.

Fotogalerie

Vzhledem k tomu, že oba manželé mnoho let pracují ve stavebním oboru, nebylo těžké vybrat správnou parcelu na vhodném místě. Čtrnáct pozemků s plánovanou rezidenční výstavbou je před několika lety zaujalo natolik, že o koupi jednoho z nich začali vážně uvažovat.

Konečné rozhodnutí padlo krátce nato a ideální prostředí nově vznikající zahradní čtvrti velkoměsta se stalo příjemným základem k další fázi života. Menší pozemek o rozloze 625 m2 byl zastavěn tak, že zůstalo dost plochy pro okrasnou zahradu i pro pěstování zeleniny, ale přesto jeho rozloha nepřesahuje síly nových majitelů.

Intimní část zahrady orientovaná směrem k blízkému lesíku skrývá podélný bazén, který paní domu za pěkného počasí denně využívá. "Bazén jsme naplánovali užší a delší, aby byl co nejvhodnější pro plavání. Je postavený z betonových tvárnic, potažený bazénovou fólií a orámovaný dřevěným molem," vypráví syn o zvycích, kterým přizpůsobil stavbu.

Stejně jako terasa je i parkovací plocha vydlážděna šedivými žulovými kostkami, které vytvářejí zajímavý komunikační most mezi vnitřní intimní zónou zahrady a vnějším světem ulice.

Stejně jako terasa je i parkovací plocha vydlážděna šedivými žulovými kostkami, které vytvářejí zajímavý komunikační most mezi vnitřní intimní zónou zahrady a vnějším světem ulice.

"Rodiče velmi rádi snídají venku, a tak bylo důležité zakomponovat do dispozice stavby kryté posezení, které se hojně využívá, a to i v případě, že vás překvapí letní bouřka," dodává syn.

Moderní a jednoduchá stavba

Jednoduchá moderní stavba se pro seniorskou dvojici může zdát neobvyklá, přesto je pro ni snadné vysvětlení: oba rodiče jsou technického založení, projektanti, inženýři. Hrubá nepodsklepená stavba vznikla ve spolupráci s místní stavební firmou, stavební dozor a koordinaci následných prací si však rodina zajišťovala sama.

Dům tvoří dva hranoly, propojené vstupní středovou chodbou, pomyslnou osou objektu. Z pohledu na hlavní průčelí domu je levá část využívána jako dvougaráž a ložnice s koupelnou a šatnou, pravá část jako hlavní obytný prostor.

Kuchyň je osvětlena úzkým pásovým oknem nad mycí zónou. Do základní barevné škály architekt přidal další odstín – černá linka z lakovaných MDF desek kontrastuje s bordó nátěrem čelní stěny

Kuchyň je osvětlena úzkým pásovým oknem nad mycí zónou. Do základní barevné škály architekt přidal další odstín – černá linka z lakovaných MDF desek kontrastuje s bordó nátěrem čelní stěny

Do střídmého barevného spektra vstupuje teplá barva dřeva obložení stěn chodby. Oživení interiéru je dosaženo i kombinací dřeva spolu s jemným tyrkysovým podbarvením celoplošného kaleného skla v koupelnách.

Do střídmého barevného spektra vstupuje teplá barva dřeva obložení stěn chodby. Oživení interiéru je dosaženo i kombinací dřeva spolu s jemným tyrkysovým podbarvením celoplošného kaleného skla v koupelnách.

Hranoly se odlišují jak hmotou, tak i zpracováním fasády. Obytná část vyniká bílým povrchem, garáž je obložena dřevem, které podstoupilo speciální bezúdržbovou úpravu thermowood.

Okolí stavby je opticky i materiálově propojeno s jejím interiérem. Kromě obložení stěn spojují vnitřní a venkovní prostor také skleněné plochy a francouzská okna. Od vstupních dveří se naskýtá průhled prosklenou stěnou na část zahrady a bazén.

Po pravé straně se centrální chodba otevírá do společenské zóny ke kuchyňskému koutu s jídelnou, obývacím pokojem a pracovním koutem pro oba rodiče. Všechny obytné místnosti domu jsou situovány na jih, s výhledem a východem do zahrady.

"Z obou ložnic je možné vyběhnout na terásku a hned po ránu si zaplavat. Dispozice domu i styl zahrady jsou podřízeny tomu, aby si mohli rodiče co nejvíc užívat," říká syn investorů.

Svědčí o tom i prosklený otvor do garáže z centrální chodby, který navrhl architekt, aby měl otec možnost potěšit se pohledem na zaparkovaný motocykl. Prostorná garáž pro dvě auta a motocykl, skladovací prostory a technické zázemí domu jsou situovány na sever.

Být součástí života

Interiér se podobně jako celkový ráz stavby nese v duchu jednoduchosti až strohosti, ale také praktičnosti. "I předchozí dům byl laděný do neutrálních tónů šedé, bílé a černé. Máme tuto barevnost rádi, jen kuchyni rozveselí jedna červená stěna, která tvoří zajímavý akcent celého objektu," vypráví architekt.

Interiér je laděn do neutrální škály bílé, šedé a černé, hlavní akcent spočívá v propojení s krytou terasou a zahradou.

Interiér je laděn do neutrální škály bílé, šedé a černé, hlavní akcent spočívá v propojení s krytou terasou a zahradou.

Návrh technických zařízení domu je doménou majitelky, proto logicky pomohla navrhnout vlastní domov jako nízkoenergetický, provozovaný bez klimatizace a využívající dešťové vody pro kropení zahrady. Rodinný dům se neskrývá za plotem, ale tvoří přirozenou součást zástavby a stává se její nedílnou součástí.

"Rodiče jsou velmi spokojeni. Vše, co od domu požadovali a v následujících letech budou potřebovat, se jim splnilo. Dispozice i použité materiály jsou směrovány k pohodlnému bydlení, nenáročnému úklidu i jednoduchému a nízkonákladovému provozu. Žije se jim zde bezvadně," říká architekt.

Dřevo do nepohody

Obklad ze severského smrku prošel úpravou thermowood (v peci s vysokými teplotami), čímž získal trvanlivé ošetření proti houbám, plísním i rozmarům počasí. "Využití dřeva upraveného tímto způsobem znamená cenově přijatelný kompromis mezi odolnými tropickými dřevinami a obyčejným modřínem," vysvětluje volbu materiálu autor projektu.

Autor

Ing. arch. Štěpán Wicherek (1980)
Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební a Fakultu architektury VUT Brno, spolu s Filipem Wicherkem založili architektonické studio Wicherek architekti. Zabývají se návrhy interiérů, rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci a autorský dozor.


"K optickému i materiálovému provázání interiéru s exteriérem jsme použili stejný typ dřeva. Vnější dřevěné obložení stavby pokračuje uvnitř, podél chodby spojující obě rozdílně velké hmoty domu. Totéž dřevo bylo použito i pro molo okolo bazénu."

Autor projektu přiznává inspiraci načerpanou na cestách po Severní Americe: "Není v Čechách zcela standardní, aby rodinné domy tvořily přímou součást ulice. Většinou zůstávají schované za plotem a jsou oddělené od okolního světa. Tady se nám podařilo udržet objekt přirozeně zapojený do celku, aniž bychom potlačili jeho vzhled. Působí tak volnější a svobodnější. Snažím se i u ostatních staveb prosazovat stejnou filozofii."

Keramická dlažba je nejen nejvhodnější podlahovou krytinou pro podlahové vytápění, ale také se nejsnadněji udržuje, pokud obytné místnosti bezprostředně navazují na exteriér a uživatelé se nepřezouvají.

Keramická dlažba je nejen nejvhodnější podlahovou krytinou pro podlahové vytápění, ale také se nejsnadněji udržuje, pokud obytné místnosti bezprostředně navazují na exteriér a uživatelé se nepřezouvají.

Obklad ze severského smrku prošel úpravou thermowood, čímž získal trvanlivé ošetření proti houbám, plísním i rozmarům počasí.

Obklad ze severského smrku prošel úpravou thermowood, čímž získal trvanlivé ošetření proti houbám, plísním i rozmarům počasí.

Technické údaje

Dispozice: 3+kk
Zastavěná plocha: 220 m2
Užitná plocha: 166 m2
Konstrukce: dům zděný systémem Porotherm, zateplený izolační vatou Rockwool, železobetonová stropní deska, z interiérové strany bez dalších úprav, směrem do exteriéru zateplená a zakrytá fólií PVC s vrstvou kačírku, fasáda zčásti omítnuta, zčásti obložena modřínovým dřevem s úpravou thermowood (větraný obklad)
Výplně otvorů: plastové rámy s dvojskly, venkovní dveře plastové, vnitřní dýhované dveře bezfalcové v ocelových zárubních
Střešní krytina: jednoplášťová, tepelná izolace z EPS, hydroizolace PVC, štěrkový násyp
Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch/voda, s nízkoteplotním podlahovým vytápěním, krb s krbovou vložkou
Podlahová krytina: keramická dlažba ve všech částech objektu

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

K ruce si vzal svého dvanáctiletého bratra, který dostal za úkol oživit toalety...
Bar v Litomyšli posprejoval dvanáctiletý kluk. Majitelé jsou nadšeni

V centru Litomyšle na Smetanově náměstí je nový Copper bar. Původní upadající podnik v historickém domě z počátku 12. století přeměnil architekt Tomáš Zavoral...  celý článek

Jednoznačnou dominantou interiéru je odvážně zavěšená vana, která přímo sousedí...
Koupelna s vanou vlaje ve vzduchu. Majitelé mají při mytí skvělý výhled

Architekti Rolf Bruggink a Niek Wagemans z nizozemského Utrechtu ušetřili za bourání, odvoz suti i nákup materiálu. Kus po kusu rozebírali starou dílnu a...  celý článek

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.