Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z kůlny udělali přístavbu a teď mají skvělý moderní dům pro tři syny

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina se třemi dětmi, obzvlášť pokud jsou to synové, může být jako nálož třaskaviny. U Jiřičkových však panuje zjevný řád a harmonie, alespoň takový dojem má příchozí, který vstoupí do úhledné předsíně. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Velký světlík nad kuchyňskou sestavou propouští dostatek denního světla. Okraj je orámovaný na míru upravenými svítidly. Barový pult tvoří optickou i funkční hranici mezi pracovním místem kuchařky a jídelním prostorem. | foto: Iveta Kopicová

Jiřičkovi se na dům dívali několik let z oken svého bytu v panelovém domě stojícím naproti. Jak se rodina rozšiřovala, toužili po větším životním prostoru a zároveň je lákal příjemný dvojdomek v části Prahy, na kterou byli zvyklí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Z menšího bytu se odstěhovali do většího, ale po domku stále pošilhávali až do doby, než se na jeho plotě objevila cedule „Na prodej“. Hned bylo rozhodnuto a dnes si pětičlenná rodina pochvaluje, jak dobrá volba to byla.

Čistě náhodou

K domu náležela dřevěná kůlna, která souhrou šťastných náhod byla zapsána v katastru nemovitostí, a mohla být tudíž snadno proměněna v přístavbu domu, ve které je velká kuchyň, jídelní stůl pro velkou rodinu a příjemný obývací pokoj s krbem.

Projektant navrhl stavební úpravy, nádherný světlík, kterým proudí do kuchyně denní světlo, a francouzská okna se vchodem na dřevěnou terasu sestupující do vnitřní zahrady.

Může se hodit

Plánujete rekonstrukci rodinného domu? Na cokoli, co budete potřebovat, můžete zdarma zadat poptávku na AAApoptavka.cz!

Pak přišla ke slovu interiérová designérka Barbora Léblová, která se ujala zařizování vnitřku domu. Ta si spolupráci s investory nemůže vynachválit a na straně obyvatel funkčně a příjemně zařízeného domku je také naprostá spokojenost.

Velký světlík nad kuchyňskou sestavou propouští dostatek denního světla. Okraj je orámovaný na míru upravenými svítidly z produkce Halla.

Velký světlík nad kuchyňskou sestavou propouští dostatek denního světla. Okraj je orámovaný na míru upravenými svítidly z produkce Halla.

Daňová poradkyně Pavla, která se věnovala rekonstrukci nejvíce, je precizní a rozumí si s čísly. Všechny 3D modely, které jí designérka Bára předvedla, si pečlivě prohlédla.

Pak přeměřila rozměry předmětů, které do poliček navrhovaného nábytku zamýšlela umístit, a po montáži hotového nábytku tak nedocházelo k žádnému zklamání nad tím, že nábytek je nedostatečně hluboký nebo vysoký.

Nejvíce energie a času bylo věnováno regálovému nábytku v obývacím pokoji. Sladit celý velký prostor, ve kterém se musely vedle sebe snést a harmonicky fungovat kuchyň, jídelna i obývací pokoj, bylo přece jen náročnější.

Designérka připravila téměř třicet možných verzí, z nichž původní byly v bílém provedení. Majitelé však měli spíše představu přírodního dřeva, od které později po zhodnocení návrhů ustoupili a vrátili se k původní bílé.

Světlo je důležitým aspektem obývacího pokoje. Velké prosklené plochu zásobují prostor přirozeným světlem, stojací lampa Twiggy od Foscarini a závěsné svítidlo Random od Mooi poskytují večerní umělé osvětlení se silným zábleskem designu, a krb naopak vyzařuje teplé ohnivé světlo v chladném období.

Světlo je důležitým aspektem obývacího pokoje. Velké prosklené plochu zásobují prostor přirozeným světlem, stojací lampa Twiggy od Foscarini a závěsné svítidlo Random od Mooi poskytují večerní umělé osvětlení se silným zábleskem designu, a krb naopak vyzařuje teplé ohnivé světlo v chladném období.

Kuchyň, která nabízí dostatek pracovní plochy i úložných prostor, měla snadné řešení, co se týče rozmístění nábytku, ale více energie a také financí spolykalo osvětlení. Díky světlíku, který zabírá velkou část stropu, bylo potřeba využít halogenová svítidla, která rámují okraj velkoryse pojatého světlíku.

Fotogalerie

Paní Pavla si chválí, jak se díky nim dá v interiéru vytvořit příjemná atmosféra. Další úpravou, kterou na popud designérky majitelé udělali, je dispozice schodů vedoucích do sníženého podlaží přístavby. V původním projektovém plánu byla francouzská okna navržena přes celou plochu stěny a vedle schodů vznikal mrtvý prostor.

Designérka trvala na tom, aby schody sahaly až ke stěně a prosklená část byla o malinko kratší. Dnes tak může schody využívat malý Davídek ke hraní s autíčky a ostatní členové domácnosti jako prostor k sezení.

Bydlení pro tři syny

Jiřičkovi mají syny pěkně odstupňované, takže jim nechali celé horní patro s koupelnou a neobvykle velkou chodbou, která však v jejich případě slouží svému účelu. Když si všichni chtějí společně zahrát nějakou čistě klukovskou hru, mají na to prostoru dost.

Pokoj desetiletého Pavlíka je dokonalý – dvoupatrová postel vyrobená na míru, schůdky, jejichž barva koresponduje s barvou všech nábytkových úchytů, svěží zábavné dekorace na zdech a místo pro všechno, co každý kluk musí mít.

Pokoj desetiletého Pavlíka je dokonalý – dvoupatrová postel vyrobená na míru, schůdky, jejichž barva koresponduje s barvou všech nábytkových úchytů, svěží zábavné dekorace na zdech a místo pro všechno, co každý kluk musí mít.

Krásné a na zájmy chlapců napasované pokoje má na svědomí také Bára. Nejstarší patnáctiletý Petr dělá biatlon, ale jeho vášní je hudba, takže rodiče souhlasili s tím, že mu pokoj zařídí ve stylu rockového klubu v tmavě šedých tónech s betonovou stěrkou pandomo na jedné stěně, s bytelným stolem s kovovou konstrukcí a úchyty vyrobenými na míru pod oknem a větší postelí, až přijde období první lásky.

Desetiletý Pavlík se může kamarádům chlubit výborně vyvedeným graffiti na stěnách a patrovou postelí, jejíž spodní část zároveň slouží jako skrýš dobrodruha. I zde je nábytek vyroben na míru a pokoj je kouzelně chlapecký a zároveň vysoce funkční.

Může se hodit

DOCK Rezidence

DOCK Rezidence

DOCK Rezidence - krásné bydlení u břehu Vltavy v žádané lokalitě Praha 8.

Více na Reality.iDNES.cz.

Pojme všechny školní věci i trofeje z fotbalových zápasů, kterých má malý Pavel spoustu. Tříletý Davídek zatím podědil část nábytku po starších bratrech, ale až trochu vyroste a bude jasné, co ho baví, určitě dostane i on svůj prostor přesně na tělo.

Dům pro dvě generace

Horní patro slouží dětem a je s tím počítáno i do daleké budoucnosti. Pokud bude některý ze synů chtít žít s rodinou v domě rodičů, prostor lze snadno proměnit a vybudovat v něm menší kuchyň. Stejně dobře může sloužit horní patro pro víkendové návštěvy dětí, pokud se všichni postupně přestěhují do svého.

Tomášův pokoj prozrazuje, že jej obývá vášnivý muzikant. Nábytek je vyrobený na míru, stěny pokrývá cementová stěrka v tmavě šedém odstínu a plakáty, které si dokážete představit v rockovém klubu.

Tomášův pokoj prozrazuje, že jej obývá vášnivý muzikant. Nábytek je vyrobený na míru, stěny pokrývá cementová stěrka v tmavě šedém odstínu a plakáty, které si dokážete představit v rockovém klubu.

Manželé Jiřičkovi mají svou ložnici v dolním patře, kde je i pracovna a odkud se jde do nově vybudovaného malého wellness a prádelny, kam se majitelka domu občas uchyluje před zvučnou energií svých tří synů k žehlení. Z celého domu je znát, že jeho obyvatelé jsou sehraná parta, která ráda tráví čas pohromadě, ale že zároveň mají všichni možnost najít si své soukromí.

Barbora Léblová

Studovala dějiny umění a design, zabývá se poradenstvím v oblasti interiérového designu, projekty a realizacemi interiérů, projekty a realizacemi rekonstrukcí rodinných domů, návrhy nábytku, atypických nábytkových kusů a poradenstvím při výběru a nákupu uměleckých děl.

Schody jsou protažené až ke stěně a vytvářejí prostor na dekorace nebo místo k sezení. Prospěšnou změnu navrhla designérka proti původnímu projektu, v kterém byla prosklená stěna přes celou šíři zdi, a vedle schodů vznikal těžko využitelný prostor.

Schody jsou protažené až ke stěně a vytvářejí prostor na dekorace nebo místo k sezení. Prospěšnou změnu navrhla designérka proti původnímu projektu, v kterém byla prosklená stěna přes celou šíři zdi, a vedle schodů vznikal těžko využitelný prostor.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.