Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z tuctového domu mají útulný domov a zahradu, kam nakukují koně

  1:00aktualizováno  1:00
Když se majitelé domu poohlíželi po bydlení, hledali místo, kde budou mít blízko k rodičům, na letiště (kvůli zaměstnání) a především kde budou mít malé dcery ideální prostředí. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Obývací pokoj je zařízen v neutrálních barvách. Pohodlná tmavě šedá pohovka je doplněna zajímavým designovým křeslem. Bílá asymetrická knihovna vhodně doplňuje prostor a barvy mu dodává především obraz na stěně. | foto: Archiv

Původní záměr byl dům postavit, ale nakonec se plány změnily a rodina hledala hotovou stavbu. Nebyl to úplně snadný úkol, protože s jasnou představou a požadavky se ne vždy podaří dosáhnout cíle bez kompromisů.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Hlavní důraz proto manželé nakonec kladli na lokalitu a dispoziční řešení stavby. Místo, které vybrali, vyhovuje jak jim, tak dvěma malým dcerkám.

„Hledali jsme dlouho, protože jsme měli hodně konkrétní představu, kterou nebylo úplně jednoduché naplnit. Tahle zástavba nás zaujala svým funkcionalistickým vzhledem a hlavně lokalitou,“ vysvětluje Roman.

Byl tu poslední volný dům na konci slepé ulice. Když se šli manželé na něj podívat, přivítali je koně z vedlejšího pozemku.

„Dávali k nám hlavu přes plot a byl to úžasný zážitek ze skvělého místa. Pak jsme zjistili, že tam bydlí lidé, kteří jsou nám věkově blízcí a mají v podobném věku i děti. Máme pětiletou a osmiletou holčičku, mohu je nechat pobíhat celé odpoledne venku a vždycky je najdu u někoho na zahradě. Děti jsou živelné a potřebují hodně pohybu a já jsem v klidu, protože vím, že se jim nemůže nic stát,“ říká Tamara.

Na míru vyrobený masivní dubový stůl doplňují subtilní designové židle v

Na míru vyrobený masivní dubový stůl doplňují subtilní designové židle v oblíbené šedé. Stěny zdobí obrazy, nad jídelním stolem geometrické motivy od Zdeňka Sýkory.

O dispozici rozhodla i výška majitele

Pokud jde o dům samotný, ten Romana a Tamaru zvenčí nenadchnul barvou fasády, ani vnitřním vybavením. „Museli jsme si představit, jak bude vypadat po všech úpravách, v tom nám pomohla bytová designérka Barbora Léblová, která hned navrhla změny,“ objasňuje Tamara.

Fotogalerie

Dispozice domu byla naštěstí velmi dobrá, v tomto ohledu udělali noví majitelé minimum úprav. Soustředili se především na výměnu povrchů, kompletně vyměnili laminátové podlahy za dřevěné, nové jsou i dlažby a obklady v koupelnách, ale pořídili i nové schodiště.

„Původní schodiště bylo rustikální, dřevo bylo namořené na odstín červené třešně. To když designérka viděla, okamžitě řekla, že musí pryč. Jsme rádi, že jsme ji poslechli, přestože to byla velká investice. Schodiště je přece jen dost výrazným prvkem interiéru a může mu hodně přidat, ale i dost ublížit,“ říká Tamara.

Další změny se týkaly dispozice horního patra. Roman je hodně vysoký a chtěl do koupelny hydromasážní vanu. V ložnici dnes mají manželé i nadstandardně velkou postel, takže museli posunout příčky, aby mohly v prostoru být obrovská vana i velká postel.

Kuchyň je oddělená od jídelního koutu barem. Minimalisticky pojatá kuchyňská

Kuchyň je oddělená od jídelního koutu barem. Minimalisticky pojatá kuchyňská sestava dodržuje barevnou koncepci. Tmavě šedá pracovní deska a skříňky v pískové barvě jsou doplněny designově zajímavou nerezovou digestoří – kombinace, která odolá času.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

V přízemí zůstaly příčky tak, jak byly, došlo jen k výměně okna. Bylo velké, ale samozřejmě nezajišťovalo volný přístup na zahradu. „Nahradili jsme ho tedy vstupními dveřmi, které propojují jídelní kout se zahradou, úžasně to funguje. Zahrada s pergolou je krásně spojená s interiérem, uvnitř si můžete něco chystat, venku se griluje, děti, psi i dospělí pobíhají sem tam,“ s úsměvem popisuje Roman.

Proměna s designérkou

S výběrem interiérového zařízení designérka také pomohla. „Bára byla skvělá a hned od začátku jsme si sedli. Líbil se nám její styl práce a přístup, jaký k nám měla. Je energická, ale nemáte pocit, že vás někam tlačí, něco vám vnucuje. Navíc se vyzná ve výtvarném umění, studovala nejen design, ale i dějiny umění a také religionistiku a filozofii. Hodně cestuje, žila nějakou dobu v Itálii, kde studovala design, a má nadhled,“ chválí Roman.

I v ložnici se opakuje jednoduchost a neutrální barevnost, kterou ozvláštňuje

I v ložnici se opakuje jednoduchost a neutrální barevnost, kterou ozvláštňuje umění pro stěnách – ideální místo pro odpočinek, kde je vše v harmonii, nic neruší, a přesto nechybí originalita.

S pochvalou se přidala i Tamara: „Bavilo mě, když jsme vybírali obrazy. Poradila nám i s tím, že máme věnovat pozornost tomu, jak na nás který obraz působí, a podle toho mu hledat vhodné místo v bytě. Člověk si to někdy neuvědomí, podlehne kouzlu plátna, ale pak se na něj díváte třeba u každého jídla, a když je hodně expresivní nebo až agresivní, může vás to po čase rušit.“

Manželům se líbil i její cit pro barvy. Shodli se na šedé, pískové i barvách a dekorech dřeva a na celkové jednoduchosti a neutrálnosti základního vybavení. „Dům se nám podařilo zařídit k naprosté spokojenosti nás všech. Je praktický, pohodlný a otevřený a žije se nám tu opravdu dobře,“ dodávají majitelé.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autorka proměny

Barbora Léblová, designérka
Studovala dějiny umění a design, zabývá se poradenstvím v oblasti interiérového designu, projekty a realizacemi interiérů, projekty a realizacemi rekonstrukcí rodinných domů, návrhy nábytku, atypických nábytkových kusů a vybavení a poradenstvím při výběru a nákupu uměleckých děl.

Kvůli velké hydromasážní vaně se posunovala dělicí příčka. Koupelna dostala i

Kvůli velké hydromasážní vaně se posunovala dělicí příčka. Koupelna dostala i novou dlažbu a obklady. Nepříliš povedenou modrou nahradila písková, tmavě hnědá a dřevo.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:




Nejčtenější

V kuchyni v současné době chybí přívod vody...
Předchozí majitel zrušil v 1+1 i přívod vody do kuchyně. Co teď s tím

Čtenář Jan počítá s tím, že se časem jeho rodiče budou muset vzdát ze zdravotních důvodů bydlení na horách a přestěhovat se do Prahy za ním. Chystá proto pro...  celý článek

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

K ruce si vzal svého dvanáctiletého bratra, který dostal za úkol oživit toalety...
Bar v Litomyšli posprejoval dvanáctiletý kluk. Majitelé jsou nadšeni

V centru Litomyšle na Smetanově náměstí je nový Copper bar. Původní upadající podnik v historickém domě z počátku 12. století přeměnil architekt Tomáš Zavoral...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.