Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům složili z bílých a černých kvádrů jako 3D puzzle

  1:00aktualizováno  1:00
Z pohledu vytápění je optimálním tvarem kostka či kvádr. Jak ale ukazuje rodinný dům na předměstí Kolína nad Rýnem, nemusí být taková stavba nudná. „Skulpturální“ rezidence připomínající 3D puzzle to dokazuje.

Skulpturální architektura: rodinný dům situovaný v předměstí Kolína nad Rýnem je charakteristický barevnými bloky vyčnívajícími za základního hranolu. | foto: Archiv Schüco

Celkový dojem z vyčnívajících stavebních bloků, které jsou maximálně využitelné a funkční, umocňuje u kolínského domu kontrastní střídání bílých a černých částí fasády. Architekti Hans-Peter Höhn a Carolin Riedel vysvětlují, že při návrhu vyšli z principu „sčítání a odčítání, interpretace hmoty, prostoru a meziprostoru“.

Chtěli něco skulpturálního...

Majitelé, rodina se dvěma dětmi, měli na architekty jasný požadavek: přáli si moderní stavbu, která jim nabídne naplnění jejich „skulpturálních představ“. A tak vznikla myšlenka základního tělesa o rozměrech 12,5 × 13,5 × 6,5 m, ze kterého by vyčnívaly jednotlivé elementy. Ke zvýraznění plastičnosti objektu přispělo i použití kontrastních barev.

Precizní propojení kubických elementů staví na principu 3D puzzle.

Precizní propojení kubických elementů staví na principu 3D puzzle.

U projektu však rozhodně nejde o nepromyšlené a libovolné rozmístění vyčnívajících částí. Každá jednotka má v rámci všech tří obytných podlaží svou funkci a využití.

Uvnitř jsou dva hlavní vzdušné prostory, jeden v obývací části, druhý nad vstupní zónou, ty objekt vertikálně propojují a zároveň poskytují různorodé pohledy uvnitř interiéru i do exteriéru.

Cesta domem

Ze vstupní haly v přízemí se dveře otevírají do šatny, toalety pro hosty a studovny. Předsíň navazuje na otevřenou kuchyň, rozšířenou o jídelnu, ze které se přes dva schody vchází do obýváku.

Příjemný plynulý přechod mezi interiérem a zahradou zprostředkovává velkorysé zasklení před venkovní terasou.

Fotogalerie

První patro jasně odděluje prostory rodičů a dětí, své místo zde zaujímá prostorná relaxační koupelna se saunou a oddělené ložnice včetně sanitárního vybavení pro obě generace.

Schody do dalšího patra vás vyvedou do studia, vedle kterého se rozprostírá skvělá střešní terasa. Zde si rodina v kteroukoli denní dobu může užívat slunce a nerušený výhled.

Technické zázemí a domácí dílna jsou umístěny v suterénu, který navíc nabízí také velkou společenskou místnost, v podstatě hernu, a pokoj pro hosty s vlastní koupelnou.

Transparentnost prolamující masivnost

Může se hodit

Domy Vinoř

Bydlení Vinoř - cenově dostupné luxusní domy na Praze 9.

Více na Reality.iDNES.cz.

Vzhled domu bezesporu primárně vytvářejí matné černé a bílé kubické elementy, navržené jako pevná konstrukce. Nepřehlédnutelným horizontálním prvkem fasády jsou však lesknoucí se prosklené plochy.

Zvoleny byly okenní jednotky různých velikostí, konstruované na míru s ohledem na příslušné umístění, orientaci fasády a samozřejmě i požadavek diskrétnosti v intimních zónách. Všechny transparentní prvky sjednocují štíhlé linie hliníkových okenních profilů v šedém tónu RAL 7016.

Otevřený vstup na terasu a zahradu je z obývací místnosti přes prosklené posuvné dveře.

Otevřený vstup na terasu a zahradu je z obývací místnosti přes prosklené posuvné dveře.

Požadavek moderního designu a zároveň atraktivní energetické koncepce budovy vedl architekty k výběru vysoce tepelně izolovaných hliníkových profilů s trojitým izolačním zasklením. Volba padla na systémové řešení Schüco AWS 70.HI.

Tento profil se svými hodnotami tepelné izolace umožňuje využití na různé typy okenních formátů s konstrukční hloubkou pouhých 70 mm. Vysoké požadavky na tepelnou izolaci a vodotěsnost byly kladeny také na velkoformátovou konstrukci posuvně zdvižných dveří, umístěných mezi obývacím pokojem a terasou v přízemí.

V celém objektu bylo použito konvenční mechanické kování, výjimku představují hliníkové vchodové dveře vybavené biometrickou kontrolou vstupu přes čtečku otisků prstů (Schüco Fingerprint).

Jednoduchost a čistota charakterizují výběr materiálů do interiéru.

Jednoduchost a čistota charakterizují výběr materiálů do interiéru.

Wellness místnost sousedící s ložnicemi v prvním patře.

Wellness místnost sousedící s ložnicemi v prvním patře.

Informace ke stavbě:

Projekt: Rodinný dům v Kolíně nad Rýnem
Architekt: archicraft : Dipl.Ing. Hans-Peter Höhn, Dipl. Ing. Carolin Riedel, Kolín nad Rýnem
Zpracovatelská firma: Fensterbau Bracht, Brüggen
Obytná plocha: 380 m2
Plocha pozemku: 730 m2
Topný systém: Tepelné čerpadlo v kombinaci s plynovým kondenzačním kotlem
Dokončení: 2014

Autoři:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.