Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Klasický dům mladá rodina doslova rozsvítila moderním interiérem

  1:00aktualizováno  1:00
Klidný venkov s lány polí i lesem hned za plotem, dobrá občanská vybavenost a snadná dostupnost do města. Takovou možnost si nemohla mladá rodina nechat ujít. Dům na okraji Brna v městské části Komín koupili po dokončení hrubé stavby, a tak mohli výrazněji změnit už jen interiér.

Architekti ze studia Fandament Architects zvolili výraznou dřevěnou podlahu, aby oživili bíločerný interiér. | foto: KPP

Pro manžele bylo nezbytným kritériem klidné prostředí, odkud se během chvilky ocitnou v přírodě, nikoliv však úplná samota. I kvůli dětem mysleli na dobrou dostupnost do města a základní občanskou vybavenost. Kromě kouzla tamní krajiny sehrála podstatnou roli také přítomnost brněnské hromadné dopravy.

Jednoduchost a vkus zároveň

O pomoc s přenesením představ a plánů ve skutečnost se noví majitelé domu obrátili na studio architektů Fandament Architects. Čekala na ně několikaměsíční práce spojená se změnou vnitřních dispozic a následně i s finálními designovými úpravami.

Klasický  dům byl koupený v době dokončení hrubé stavby, větší změny už nebyly

Klasický dům byl koupený v době dokončení hrubé stavby, větší změny už nebyly možné.

Z pohledu exteriéru je výsledkem tradiční dvoupodlažní domek se zahradou, který však uvnitř odhaluje prvky originality, vzdušnost i modernost. Stavba nabízí prostorné pokoje navržené k maximálnímu využití.

Dům s dispozicí 4+kk a obytnou plochou 140 m2 (užitková plocha je přibližně 170 m2) skrývá řadu zajímavostí. Základem se stalo použití kvalitních podlahových krytin s ohledem na využití místností.

V hlavní části domu byla použita švédská dřevěná podlahová krytina Kährs (dekor Jasan Gotland) na ploše kolem 100 m2. Majitele i architekty dekor oslovil výraznou kresbou.

Fotogalerie

V ložnici byl na podlahu vybrán rovněž jasan, avšak v klidnějším provedení od výrobce Bauwerk. Světlá podlaha elegantně doplňuje bílou výmalbu pokoje a nenásilně kontrastuje s výrazným, až odvážným bílo-černým žíhovaným nábytkem.

Tento dekor (black fire dýha) se u nábytku vyrobeného na zakázku objevuje i v ostatních místnostech domu, například u skříněk v koupelně či řešení pracovny.

 V přízemí komfort z užívání podlahy navyšuje instalované podlahové vytápění. V dětském pokoji a místnosti pro hosty zvítězily benefity další přírodní podlahoviny, a to  marmolea. Tento materiál, lepený v pásech k podkladu, byl vybraný pro jeho vlastností, které vzhledem k zaměření místností poskytly optimální řešení (marmoleum hřeje, je příjemné pro chůzi naboso, nenáročné na prostor, nabízí možnost volby veselých barev, je antialergenní, ideální pro rodiny s dětmi i domácími mazlíčky).

Kuchyně levitující nad podlahou

Kombinaci odstínů hnědé, bílé a černé barvy najdete i v kuchyňské části. Záměrem při zařizování kuchyně bylo navodit pocit nenápadnosti a vzdušnosti, což se podařilo. Kuchyně je koncipovaná tak, aby neevokovala pocit tradičně řešeného kuchyňského prostoru.

Ostrůvek s varnou deskou má výsuvnou digestoř z pracovní plochy.

Ostrůvek s varnou deskou má výsuvnou digestoř z pracovní plochy.

Napomáhá k tomu ostrůvek, který opticky odděluje vlastní kuchyni od jídelního stolu a obývací části. Prostor získal status centrálního bodu s přehledem o dění v sousedících společenských prostorách. Střetává se zde funkčnost, nabytá volbou kvalitních a praktických spotřebičů, s elegancí designových materiálů vysoké odolnosti.

Projekt

Realizace: 10/2010 – 07/2011
Architekti: Fandament Architects s.r.o. www.fandament.eu
Dodavatel podlahových krytin: Kratochvíl parket profi, s.r.o.

Realizace: Podlahářství Martin Bureš, Stolařství Jun a synové s.r.o., Radim Kolibík - City Color

I pohled do obývací části místnosti propojené s kuchyní a jídelnou evokuje čistotu, styl a eleganci. Dominantní je kožená rohová sedačka v černé barvě i audio-video technika. Společný prvek těchto prostor představují dva krásné čisté lustry z bílého mléčného skla.

Šperkem v interiéru jsou i elegantní skleněné dveře ve skleněném rámu v kuchyňské části, které včetně těch zbývajících z černé dýhy na zakázku zajistila firma Stolařství Jun a synové.

Pracovna s černobíle žíhovaným nábytkem
Pracovna po pravé straně je vybavena černobíle žíhovaným nábytkem.

Pracovna po pravé straně je vybavena černobíle žíhovaným nábytkem.

Jednoduše a prakticky řešenému exteriéru pak dominuje kobercový trávník a přírodní křemencový obklad Kvarcit Brasil. Příjemné zátiší vytváří modřínový plot s drobným osázením.

Výšku plotu však majitelé volili tak, aby nepřišli o uklidňující výhled do přírody. K dokonalé relaxaci pak nechybí vířivka, částečně zapuštěná do již zmiňovaného obkladu z křemence.


Autoři:


Témata: Benefity, Digestoř


Nejčtenější

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.