Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z ulice vypadá jako drobek. Rodinný dům pro deset lidí umí překvapit

  1:00aktualizováno  1:00
Čínská rodina Choyových měla při budování nového domova jasno: příbuzní se od sebe nevzdálí a dům sice navrhne americké studio, ale ve spolupráci s odborníky na Feng Shui.

Čínská rodina Choyových měla při budování nového domova jasno: příbuzní se od sebe nevzdálí a dům sice navrhne americké studio, ale ve spolupráci s Feng Shui odborníky. | foto: o'neill rose architects

Ulice ve čtvrti Flushing v newyorském obvodu Queens vypadají stejně jako na jakémkoliv jiném americkém předměstí. Žlutě a bíle natřené upravené domky s dřevěnou fasádou obklopují nakrátko sestříhané trávníky, na verandách vlají americké vlajky.

Za výjimečnými stavbami sem rozhodně turisté nemíří. Proto jako zjevení může působit třígenerační rodinná vilka o rozloze 250 metrů čtverečních, která vyrostla v roce 2014 na malé parcele pod vedením architektů Devina O’Neilla a Faith Roseové z newyorského architektonického studia o’neill rose architects. Architekti otočili štít domu o devadesát stupňů a napojili na něj další obytný trakt.

Fotogalerie

Stavba klame tělem: při pohledu ze zahrady se zdá, že jde o úplně jiný dům, než při pohledu na uliční fasádu. Velkorysé prosklení skvěle prosvětluje pokoje, minimum příček v hlavních obytných zónách dodává na prostoru potřebnou vzdušnost. Interiéry se navíc podařilo zařídit v příjemném propojení asijských i západních tradic: moderní nábytek a designové ikony uspořádané podle Feng Shui přináší rodině dokonalou spokojenost.

Dům se stal domovem pro deset členů jedné rodiny. Sídlo nechal vystavět starší syn, majitel stavební firmy, Ming Choy. Do přízemí propojeného se zahradou nastěhoval maminku s tatínkem. V traktu vedoucím do ulice se zabydlel bratr stavitele s rodinou, sám majitel s manželkou a dětmi si zabral zbývající tři podlaží orientovaná do zahrady. Zóny jednotlivých rodin lze rozpoznat i z exteriéru: bratrova část má hladkou bílou fasádu, Mingova část je obložena přírodním dřevem.

V nejvyšším podlaží je pokoj majitelova syna, níže ložnice rodičů a dcery, po schodišti lze sestoupit do hlavního obytného prostorou zadavatele: obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní. Té dominuje kuchyňský ostrůvek z ušlechtilého mramoru. Směle s ním kontrastují minimalistická stínidla lustru nad jídelním stolem, vyrobená z jednoduchého červeně natřeného drátu.

Jejich barevnost určila interiérová poradkyně podle pravidel Feng Shui. Jídelní židle Elbow navrhl dánský truhlář a designér Hans J. Wegner, jehož židle dobyly Ameriku a jsou tradiční součástí mnoha zámořských domácností už desítky let.

Mladá rodina majitelova bratra si zařizovala interiér nekonvenčně. Kuchyňskému koutu dominuje modrá lesklá barva. Architekti tak naprosto neortodoxně využili místo obkladů či výmalby lak, kterým se běžně stříkají karosérie automobilů.

Kuchyni dominuje kuchyňský ostrůvek z ušlechtilého mramoru.

Kuchyni dominuje kuchyňský ostrůvek z ušlechtilého mramoru.

Světelnou instalaci z žárovek navrhli O’Neill a Roseová, realizace se ujal sám majitel. Jídelní stůl je od francouzské značky Ligne Roset, tvarově korespondující červené stoličky z IKEA. Lehké polypropylenové desky v ocelovém rámu prostupují domem jako vizuální bariéra a odstiňují nejdůležitější komunikaci v domě: schodiště. Schodnice samotné jsou vyrobeny z bělostného corianu. Kvalitní materiály a jejich krása vyznívají naplno i v minimalistických koupelnách.

V domě, který byl fotografován před tím, než se v něm rodina plně zabydlela, nechybí ani další barvy kromě těch zásadních, které majitelům naordinovala Feng Shui poradkyně. Pastelové odstíny žluté a lila vévodí dětskému pokoji dcery, dynamickou kombinaci zelené a oranžové si oblíbili prarodiče.

Zahrada s terasovitým uspořádáním, kterou zakončuje menší budova garáže, je společná pro všechny. I na jejím návrhu se podílelo studio o’neill rose architects. O’Neill v tiskových materiálech uvádí: „Pokud má dům a zahrada danou pevnou strukturu, je takřka nutné vysadit divoké záhonky.“ Majitelé nemuseli ve výsadbě popouštět uzdu fantazii: většina rostlin jsou byliny, které pěstuje matka majitele a má je nejen kvůli vaření, ale i na základní čínskou medicínu, kterou rodina ráda využívá.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Koupelna po rekonstrukci: sprchový kout s odtokem do stěny, velké umyvadlo s...
Když si majitel sám zrekonstruuje koupelnu, dohlédne si na kvalitu

Kámen patří k nejstarším přírodním materiálům spojeným s koupelí, v interiéru působí luxusně. Tmavě šedý keramický obklad s kamenným designem, k nerozeznání od...  celý článek

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je...
Přepychový ranč s observatoří je na prodej za 3,4 miliardy korun

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je na prodej za 149 milionů dolarů, v přepočtu 3,4 miliardy korun. Autorem...  celý článek

Malý pařížský byt proměnila Carla Lopezová a Margaux Meza z pařížského...
Proměna za milion korun. Z nemožné špeluňky je bydlení k nakousnutí

Mladý pár si v Paříži koupil byt velký 36 metrů čtverečních, do kterého dvacet let nikdo neinvestoval. Zanedbanou špeluňku si vzaly do parády dvě...  celý článek

1
Problém v domě. Předseda SVJ chce dluhy neplatičů uhradit z fondu oprav

Na shromáždění majitelů bytů vystoupil předseda společenství vlastníků jednotek (SVJ) podporovaný dvěma členy výboru s návrhem, aby dluhy neplatičů, byly...  celý článek

Ponorka. Budka pro sýkorky koňadry, sýkorky lužní i sýkorky babky....
Garsonek ve městě není nikdy dost. Ani těch pro ptáky

Oceňované koncepty Matúše Opálky svědčí nejen o jeho talentu, ale také o empatickém přístupu k lidem a prostředí. Jak říká: designem chce lidem ulehčit i...  celý článek

Další z rubriky

1
Soused přivrtal na náš dům dětské hřiště. Skluzavky odmítá odstranit

Na pozemku máme postavenou a řádně kolaudovanou zděnou technickou budovu. Soused si ze zadní strany této stavby, bez našeho vědomí, navrtal konstrukce dětského...  celý článek

Koncepce hmot dala vzniknout klidnému soukromému dvoru, kde se může odehrávat...
Pozemku v satelitu se zbavil. U borového lesa si postavil moderní tvrz

Dřevostavba za Prahou v sobě snoubí tradiční představu o bydlení na vesnici s novodobým komfortem a estetikou. Dům stojící u borového lesa je ze dřeva a...  celý článek

Fasáda domu je dřevěná, protože se parcela nachází na hranici borového lesa.
Každý objekt, který navrhujeme, má jiný charakter, tvrdí architekti

Podívejte se na domy, které navrhují architekti ze studia Sféra. První je rodinný dům obložený dřevem. Upoutá nejen propojením interiéru s exteriérem, ale i...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.