Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům s perforovanou stěnou i dveřmi připomíná ementál

  1:00aktualizováno  1:00
Příběh tohoto domu měl poměrně obvyklý začátek: pětičlenná rodina zakoupila rovinatý pozemek na okraji obce a zadala architektovi úkol navrhnout pohodlné bydlení.

Z ulice na pohled střízlivý přízemní dům se na velké parcele rozvíjí v rozlehlou stavbu s propracovaným půdorysem a řadou rafinovaných detailů. Architekti kladli důraz nejen na komfort a funkčnost, ale i na význam pocitů a prostorových vjemů. Právě ty vytvářejí ze stavby domov. | foto: Lukáš Němeček

Kromě požadavků na počet místností a vybavení domu se architekti Jiří Vokřál a Hana Janušová Horáková museli vypořádat s limity územního plánu, především s mírou zastavěnosti pozemku.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Na poli estetickém měli naopak volnou ruku. Z několika návrhů si klienti jako výchozí vybrali variantu kompaktní dispozice ve tvaru písmene U, obklopující slunné travnaté atrium.

Dispozice od východu k západu

Přístup do domu vede z východní strany, kde je vstupní hala, malá koupelna, pracovna a technické zázemí. Z praktického hlediska je třeba ocenit šatnu, průchozí z haly do garáže, a úklidovou místnost propojenou s technickým zázemím domu a se zahradou.

Jádro dispozice tvoří protáhlá společná obývací část: obývací pokoj, jídelna a kuchyňský kout oddělený posuvnou stěnou. Plně prosklená jižní stěna s velkým posuvným křídlem jasně orientuje tento prostor do atria, na krytou terasu volně navazující na travnatou plochu.

Pohled z ulice. Závětří zapuštěné do hmoty domu naznačuje hlavní vstup, za proskleným nárožím je pracovna. Celý dům po obvodě zakončuje atika z pohledového betonu.

Pohled z ulice. Závětří zapuštěné do hmoty domu naznačuje hlavní vstup, za proskleným nárožím je pracovna. Celý dům po obvodě zakončuje atika z pohledového betonu.

Místo obvyklých žaluzií či dřevěných posuvných okenic architekti zvolili závěsy z textilie určené do exteriéru.

Místo obvyklých žaluzií či dřevěných posuvných okenic architekti zvolili závěsy z textilie určené do exteriéru.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

V západní části domu je umístěna klidová zóna. Samostatný blok tvoří ložnice rodičů s vlastní koupelnou a šatnou, lomená chodba pokračuje ke třem dětským pokojům, rovněž s vlastní koupelnou a samostatným WC. Dětské pokoje jsou orientovány do západní části zahrady a lemovány lodžií s atypickým venkovním stíněním, které vytváří příjemný chráněný intimní „koutek“.

Během výstavby klient zakoupil sousední pozemek, takže došlo k rozšíření základní koncepce. V budoucnu na něm vyroste zahradní pavilon ve tvaru protáhlého obdélníku, vybavený venkovním bazénem, letní kuchyní a další garáží. Přízemní objekt architektonicky sladěný s domem naváže na otevřenou stranu atria a uzavře zahradu z jižní strany.

Fotogalerie

Světlo a emoce

Pečlivě promyšlená dispozice je, mohlo by se zdát, základní podmínkou dobrého bydlení, podle architekta Jiřího Vokřála však nikoliv dostačující.

„Domnívám se, že dům by měl být založen na racionálním konceptu, který skloubí identitu místa, požadavky klienta a rukopis architekta. K tomu musí ještě nabízet příležitosti abstraktních vjemů, míst pro zastavení času v uspěchané době,“ říká architekt.

Charakter a atmosféru domu vytvářel především prostřednictvím zajímavých řemeslných detailů a také světelných efektů, které objevíme v exteriéru i v každé části interiéru.

Omítka na fasádě je členěna jemnými horizontálními drážkami, které díky střídání světla a stínu vytvářejí charakteristickou plastickou strukturu a svým drobným měřítkem zušlechťují velké plochy. „Záměrně jsme nevolili výrazné barvy, aby dům nekřičel do svého okolí a barva omítky nekonkurovala pohledovému betonu,“ říká Jiří Vokřál.

Střízlivý obývací prostor koresponduje s architekturou domu. Severní stěna vystupuje šikmo z půdorysu směrem k východu a je zakončena oknem, výklenek vyplňuje atypický sedací kout.

Střízlivý obývací prostor koresponduje s architekturou domu. Severní stěna vystupuje šikmo z půdorysu směrem k východu a je zakončena oknem, výklenek vyplňuje atypický sedací kout.

Na severní straně obývacího pokoje architekt vytvořil jakousi světelnou „kapsu“: mírně šikmá stěna vystupuje z fasády směrem k východu, otevírá průhled k příjezdové cestě a vysokým oknem přivádí do obývacího pokoje ranní slunce. Kuchyňský kout, koupelny a hala jsou shora osvětleny světlíky s integrovaným LED osvětlením.

Největší zajímavostí jsou však světelné body, kruhové skleněné „čočky“ vsazené do betonové obvodové stěny a do dřevěných dveří mezi halou a obývacím pokojem. Tento motiv se opakuje i v plechovém oplocení.

Kuchyňský kout se ukrývá za posuvnou stěnou z bíle lakovaných MDF desek. Jídelní stůl je oddělen posuvným dřevěným pultem, který slouží i jako příležitostné sezení. Vlevo je „kapsa“ s okem orientovaným na východ.

Kuchyňský kout se ukrývá za posuvnou stěnou z bíle lakovaných MDF desek. Jídelní stůl je oddělen posuvným dřevěným pultem, který slouží i jako příležitostné sezení. Vlevo je „kapsa“ s okem orientovaným na východ.

Interiér byl vybaven na zakázku podle návrhu architektů v duchu celkové koncepce domu, tedy světlého, racionálního prostoru s promyšlenými detaily. Základními „výrazovými prostředky“ jsou hladké bílé omítky, pohledový beton, světlé podlahy z polyuretanové stěrky a dubová dýha použitá na dveře a atypické truhlářské výrobky.

Všechny povrchové úpravy a materiály architekti spolu s klientem osobně vybírali z řady vzorků, včetně profilování omítky a dubové dýhy s konkrétní strukturou. Do detailů tak naplnili obsah pojmu „individuální bydlení“ či „dům navržený na míru“. Klienti si například přáli zastínit lodžii u dětských pokojů tak, aby zde vznikl příjemný intimní prostor.

Místo obvyklých žaluzií či dřevěných posuvných okenic architekti zvolili závěsy z textilie určené do exteriéru. Lehce splývavá látka se zajímavým řasením, jemný průsvit světla a šustění ve vánku vytvářejí mnohem útulnější „domáckou“ atmosféru než chřestící těžké kovové žaluzie.

Vstupní hala je kompletně obložena dubovou dýhou. Všechny dveře v domě architekt navrhl jako bezfalcové lícující s omítkou či obkladem.  Do obývacího pokoje vedou atypické dveře na celou výšku místnosti s kruhovými světelnými body.
Motiv perforace v interiéru

Vstupní hala je kompletně obložena dubovou dýhou. Všechny dveře v domě architekt navrhl jako bezfalcové lícující s omítkou či obkladem. Do obývacího pokoje vedou atypické dveře na celou výšku místnosti s kruhovými světelnými body.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 362 m2
Užitná plocha: 222 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, severní obvodová stěna železobetonová sendvičová s vloženou tepelnou izolací z extrudovaného polystyrenu, stropy železobetonové monolitické s přerušenými tepelnými mosty, zelená střecha
Výplně otvorů: okna hliníková s izolačními trojskly (pevně zasklená a otevíravá), vchodové dveře hliníkové, vnitřní dveře plné dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní
Vytápění: ústřední podlahové teplovodní, zdroj energie tepelné čerpadlo systém země/voda s hloubkovými geotermálními vrty
Další vybavení: klimatizace, systém inteligentního řízení domácnosti

Autoři

Ing. arch. Jiří Vokřál, Ing. arch. Hana Janušová Horáková

Spolupráce: Ing. arch. Radim Horák, Ing. Filip Balcar
Kontakt: Ing. arch. Jiří Vokřál

 www.jvarchitekt.cz
Ing. arch. Hana Janušová Horáková
www.kamkabi.net

Ložnice rodičů s atypickou nábytkovou sestavou z přírodního dubu. Celým interiérem „proplouvá“ světlá polyuretanová podlahová stěrka s jemným bílým vsypem, který dává podlaze drobný detail.

Ložnice rodičů s atypickou nábytkovou sestavou z přírodního dubu. Celým interiérem „proplouvá“ světlá polyuretanová podlahová stěrka s jemným bílým vsypem, který dává podlaze drobný detail.

Koupelny jsou obloženy velkoformátovým obkladem (rozměr 120 × 60 cm), který barevně navazuje na stěrkovou podlahu. Denní světlo sem přichází střešním světlíkem, jemně rozptýlené deskou z průsvitného polykarbonátu.

Koupelny jsou obloženy velkoformátovým obkladem (rozměr 120 × 60 cm), který barevně navazuje na stěrkovou podlahu. Denní světlo sem přichází střešním světlíkem, jemně rozptýlené deskou z průsvitného polykarbonátu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:
Témata: Bydlení


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.