Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zepředu pevnost, zezadu pohodlí a relaxace u krbu. Oceněný rodinný dům

  1:00aktualizováno  1:00
Dům zaujme na první pohled kontrasty mezi použitými materiály. Příjemný je pak soulad interiéru s exteriérem a současně celé stavby s okolím. Stavba z roku 2009 získala prestižní ocenění PRESTA v kategorii rodinné domy a bytové stavby za období 2008 až 2010.

Obytné místnosti jsou ve vyzdviženém podlaží – z ulice je chrání hmota kamenné fasády, směrem do zahrady se plně otevírají na palubu směrem do zahrady. | foto: Lubomír Fuxa

Zdánlivě přízemní rodinný dům využívá svažitost terénu. První, vstupní podlaží je ve svahu v úrovni chodníku a tvoří polozapuštěný suterén. Jeho střecha představuje současně terasu druhého, obytného podlaží. To je orientováno podélnou osou kolmo k ulici a oproti prvnímu mírně odsazeno. Dům má plochou střechu.

"Od začátku jsem si představoval maximální jednoduchost, co se týče tvaru domu i jeho prostorového uspořádání," říká majitel a pokračuje: "Hledal jsem mladého architekta, který porozumí mým požadavkům. Architekta Zbyňka Skalu jsem si vybral na základě jeho prací. Od našeho prvního setkání bylo jasné, že se shodneme jak z osobního, tak profesionálního hlediska."

Z příjezdové komunikace dům působí dojmem nedobytné pevnosti.

Z příjezdové komunikace dům působí dojmem nedobytné pevnosti.

Když se sejdou regulativy i představy

Představa majitele se naštěstí shodovala s podmínkami, za kterých bylo možno stavby na tomto území realizovat. Schválený regulativ jihočeské obce umožňoval stavbu domu s plochou střechou, bylo jen nutné dodržet maximální sklon střechy 25° a současně i maximální zastavěnou plochu 35 % z plochy pozemku.

Fotogalerie

"Od začátku jsem požadoval bezbariérové bydlení," pokračuje investor, "to znamená ideálně bungalov bez prahů a schodiště. Po zaměření jsme však zjistili převýšení pozemku od západu na východ o čtyři metry. Proto jsme zvolili zapuštění prvního podlaží s garáží, technickou místností a chodbou do přízemí, které se ovšem směrem do ulice v členitém terénu uplatňuje jako plnohodnotné podlaží."

Kolmo na zapuštěné první podlaží je umístěné druhé podlaží, které vzhledem k ulici ustupuje.

Dva komíny a dva krby jako v zrcadle

Prvnímu podlaží dominují garáž a celoprosklená hala s vchodovými dveřmi, která slouží jako vstupní prostor domu i jako jeho komunikační uzel. Z haly je přístup do technické místnosti, přímé schodiště vede do druhého podlaží, přesněji řečeno do vyvýšeného přízemí.

Může se hodit

Hledáte prostornější bydlení pro vaši rodinu? Vybírejte z široké nabídky rodinných domů na Reality.iDNES.cz.

Schodišťový prostor oddělují v obytném podlaží skleněné dveře, jimiž prostupuje od západu denní světlo do navazující dlouhé chodby, která propojuje všechny místnosti tohoto podlaží.

Chodba hned za schodištěm volně přechází do obývacího pokoje s kuchyňskou linkou. Linka sousedí se stěnou u schodiště a od chodby ji odděluje spíž.
Za pozornost stojí prosklená stěna v obývacím pokoji, která jej opticky propojuje s exteriérem. Francouzským oknem z něj lze vyjít na terasu.

Oboustranný krb je optickým propojením exteriéru a interiéru. Vnitřní krb tvoří

Oboustranný krb je optickým propojením exteriéru a interiéru. Vnitřní krb tvoří díky svým strohým liniím kontrast s měkkou sedací soupravou

Určitým propojením venkovního a vnitřního prostoru je také oboustranný krb, jemuž dominují dva nerezové komíny. Na oba krby navazuje sezení: vnitřnímu zrcadlově odpovídá sezení venkovní.

Cesta k formálně jednoduchému vzhledu oboustranného krbu ovšem zas tak jednoduchá nebyla. "Stavba tohoto krbu byl složitý proces, v němž jsme řešili mimo jiné i funkčnost a statiku zavěšení nerezových komínů. Ovšem ve výsledku venkovní krb neodpovídal mým představám, designově byl pro mě nepřijatelný," říká majitel:

"Nechali jsme tedy celý krb předělat s požadavkem, aby působil subtilněji vůči přilehlé stěně a palubě. Oproti projektované verzi byl zúžen na polovinu a změnili jsme také jeho obklad. Následovala úprava zavěšení komínů, které doplnila kolena, čímž jsme vyrovnali převis nad obývacím pokojem a podtrhli technicistní vzhled celého objektu," popisuje investor.

Krbové těleso prochází prosklenou stěnou obývacího pokoje ven na terasu s

Krbové těleso prochází prosklenou stěnou obývacího pokoje ven na terasu s otevřeným krbem.

Forma následuje obsah

Obývací pokoj má oproti zbývající části domu vyšší strop a je rozšířený, zároveň jej od zbývající části domu zvenčí odlišuje obložení fasády cembonitem.

V navazujícím traktu je klidová zóna. Z chodby vedou dveře do čtyř ložnic, najdete zde také umývárnu s WC propojenou s prádelnou. I z dalších obytných místností a z prádelny vede přímý přístup francouzskými okny na terasu.

Autor

Ing. arch. Zbyněk Skala (1974)
Autorizovaný architekt, vystudoval SPŠ stavební ve Volyni a Fakultu architektury ČVUT Praha. Spoluzaložil a vede projektový ateliér STA ve Strakonicích. Věnuje se navrhování občanských staveb, bytových a rodinných domů, sportovních a průmyslových staveb i urbanistickým projektům.

Získal řadu ocenění, např. Hlávkovu cenu (v r. 1997), čestné uznání Prestižní stavba jižních Čech (v r. 2005) a ocenění za polyfunkční zástavbu v Čížové (v r. 2005).

Celá obytná zóna je plně otevřená k jižní straně, proto ji lemuje atypická pergola z jeklové konstrukce a tropického dřeva, která umožňuje plně využívat venkovní posezení v návaznosti na přilehlý bazén a zbytek terasy.

"V obytném podlaží jsme se rozhodli zvýraznit jednotlivé trakty různým výškovým a tvarovým uspořádáním včetně odlišných použitých materiálů. Dům je orientovaný od západu na východ, což umožňuje plně využít celou jižní stranu s terasou, zahradou i bazénem," dodává investor.

Interiér je zařízen minimalisticky, nadčasově.

Interiér je zařízen minimalisticky, nadčasově.

A pokračuje: "Dům přesně splňuje moje představy o ideálním bydlení. Vyhovuje mi jeho jednoduché prostorové uspořádání, vše je podtrženo harmonickým propojením s venkovní zahradou. V duchu této jednoduchosti jsme rovněž navrhli minimalistické a nadčasové zařízení interiéru. Snažili jsme se o maximální využití celého prostoru v souladu s minimalistickým pojetím. V podobném duchu jsme postupovali i při návrhu kuchyňské linky, která tvoří významnou část obývacího pokoje. I přes svoji rozměrovou velkorysost opět minimalisticky splývá s okolním prostorem."

Technické údaje

Obestavěný prostor: cca 1 200 m3
Zastavěná plocha: 205 m2
Obytná plocha: 270 m2 + terasa z tropického dřeva – 200 m2
Bazén 8 x 4 m – železobetonová konstrukce + fólie
Konstrukce: obvodové zdivo Porotherm 440, vnější zateplení minerální vlna 100 mm, stropy a schodiště – monolitické železobetonové (v suterénu plně přiznané)
Výplně otvorů: okna hliníková s izol. dvojskly (1. podlaží a obývací pokoj), ložnicová zóna – dřevěná eurookna, parapety – betonové prefabrikáty
Fasády: 1. podlaží – přírodní lomový kámen (složení obv. stěny – kamenné zdivo, větrací mezera, minerální vata 140 mm, Porotherm 24), obývací pokoj – obložení fasády cembonit, zbytek domu – tenkovrstvá silikonová omítka
Vytápění: dům napojen na městskou teplárnu, má vlastní výměníkovou stanici, ústřední teplovodní vytápění – podlahové konvektory, solární systém pro ohřev TUV a bazénu.
Tepelná ztráta objektu: 16 kW

Obytná zóna je otevřená k jižní straně, atypická pergola z jeklové konstrukce a

Obytná zóna je otevřená k jižní straně, atypická pergola z jeklové konstrukce a tropického dřeva tak umožňuje plné využití venkovního posezení i přilehlého bazénu a zbytku terasy.

Velké vestavěné skříně po celé délce chodby, do kterých jsou zabudované dveře do jednotlivých ložnic. Jejich originální design je navržen tak, aby svými průduchy propouštěly do chodby jižní světlo, které zde tvoří zajímavé světelné efekty.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Pro podkrovní koupelnu s vanou umístěnou pod šikmým stropem je velmi důležité...
Nápady do malých koupelen šetří prostor a zvyšují i bezpečnost

Vymyslet funkční dispozici jakékoli místnosti na pár metrech čtverečních je oříšek i pro zkušené architekty. Podívejte se na některé nápady, které pomohou...  celý článek

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Další z rubriky

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Nový dům je, stejně jako ten původní, poloroubenka.
Na Šumavě koupili ruinu. Dům strhli a postavili jeho perfektní kopii

Na Šumavě, u železniční trati, stojí poloroubenka. Bývala tu již před mnoha lety, pamatovala, když kolem jezdil vlak s uhlákem a parní lokomotivou. Dnes tu...  celý článek

Zbrusu nová jsou na míru vyrobená okna v celém domě a veškeré osvětlení.
Moderna sluší i venkovu. V ikonickém domě se zablácených holínek nebojí

Domek z roku 1964 stojící ve svahu v malé anglické vesničce Ansty je záměrně nenápadný, ale nenudí. Největší pozornost poutá střecha, která skvěle kopíruje...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.