Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Aby sousedy nepřipravili o slunce, rozsekli dům na tři části

  1:00aktualizováno  1:00
Mohli postavit klasický dvoupodlažní dům, jenže pak by sousedy připravili o slunce i výhled. Nebo bylo možné "srovnat" terén, což by znamenalo obrovské výdaje i zbytečný zásah do krajiny. Zvolili třetí cestu: vytvořili tři nepravidelné, ale na sebe navazující části.

Návrh pracuje s více výškovými úrovněmi na terénu a šikmou komponovanou střechou, která kopíruje svažitost terénu. | foto: Kristina Hrabětová

Komplikace s podobou rodinného domu v obci nedaleko Zlína určil charakter stavebního pozemku se severozápadní orientací. Je totiž umístěný na zlomu dvou linií stavebních parcel definovaných stavební čárou.

Pražské studio Olgoj Chorchoj se proto rozhodlo hmotu domu rozdělit do tří částí, aby se dům přizpůsobil měřítku okolní zástavby. Svažitý terén vyloučil i možnost vícepodlažního řešení: v kombinaci se sedlovou střechou, kterou stavební úřad očekával, by totiž došlo k zastínění vedlejších domů a jejich majitelé by přišli o výhled do krajiny.

Může se hodit

Postavte si dům přesně podle svých představ. Ideální pozemek si vyberte na Reality.iDNES.cz.

"Proto návrh pracuje s více výškovými úrovněmi na terénu a šikmou komponovanou střechou, která v zásadě kopíruje svažitost terénu. Zvolené řešení umožňuje celkové odlehčení a snížení hmoty, optimalizuje tak zásah do výhledu a oslunění sousedních parcel. Zejména v případě východní parcely, kdy střecha směrem k hranici pozemku výrazně klesá," vysvětluje architekt Daniel Paterko, hlavní architekt projektu.

Upozornění: Fotografie vznikly před nastěhováním majitelů.

Půdorys objektu je nepravidelný, tvoří jej tři na sebe navazující části.

Půdorys objektu je nepravidelný, tvoří jej tři na sebe navazující části.

Dům ze tří částí

Půdorys objektu je už na první pohled nepravidelný, tvoří jej tři na sebe navazující části. První dvě jsou obytné, se shodnými rozměry 11 × 11 metrů. Na tyto dvě části vily navazuje bazénová hala o rozměrech přibližně 17,8 × 9,06 metru. Vila je částečně podsklepená.

Díky tomu, že byla hmota domu rozdělena na dvě menší části, vzájemně pootočené o 52°, což je úhel, který svírají uliční čáry okolní zástavby, se podařilo zmenšit celkové měřítko stavby. Ačkoliv má vila svou koncepcí daleko ke klasické stavbě, přesto k ní některými prvky odkazuje. Třeba na západní straně vznikl na fasádě trojúhelníkový štít, který evokuje klasickou sedlovou střechu.

Fotogalerie

"Pootočením jednotlivých hmot se pak stavba vyrovnala i s rohovou polohou pozemku na okraji obce," říká architekt Paterko. Mezi jednotlivými částmi vzniklo atrium navazující na zahradu.

Procházka domem

Do domu se vstupuje v úrovni prvního podzemního podlaží, ovšem z úrovně terénu. Vypuštěním čelní stěny vzniklo praktické závětří i kryté stání pro automobily, které pokračuje garáží pro tři vozidla. Toto podlaží funguje především jako technické zázemí domu.

Za vstupem je k dispozici praktické zádveří, na které navazuje šatna, vstupní hala se schodištěm a pokojem pro hosty s koupelnou. Zadní část je určena pro prádelnu a technickou místnost.

Návrh pracuje s více výškovými úrovněmi na terénu a šikmou komponovanou

Návrh pracuje s více výškovými úrovněmi na terénu a šikmou komponovanou střechou, která kopíruje svažitost terénu. Plochou střechu bazénové haly kryje vegetační zeleň.

Autoři

studio Olgoj Chorchoj, Artěl, spol. s r.o.:
Ing. arch. Daniel Paterko – hlavní architekt projektu, doc. MgrA. Jan Němeček, odpovědný architekt, doc. MgrA. Michal Froněk, architekt, Ing. arch. Kateřina Hroncová - architekt

První nadzemní podlaží je obytné, vedle obývací části zde najdete zimní zahradu, na niž navazuje krytá venkovní terasa, atrium a zahrada. V částečně využitém podkroví je klidová část domu (ložnice se šatnou, koupelna a pracovna).

Vnitřním schodištěm propojili architekti halu s jídelnou, na ni navazuje kuchyň, spíž a ložnice se šatnou a koupelnou. Z chodby k bazénové hale je přístupné domácí fitness. Jednopodlažní bazénová hala má plochou střechu porostlou vegetační zelení, na níž je přímý výstup z ložnice a pracovny.

Vybavení nejen na míru

Pro některé místnosti bylo nutné navrhnout a vyrobit nábytek na míru. Architekti ze studia Olgoj Chorchoj však využili i nabídky společnosti EXX, která dodala například nábytek do kuchyně (typ Matrix od Varenny) či nábytek Poliform do šaten. Obě italské firmy nabízejí dostatečnou škálu elementů, takže výroba na zakázku byla zbytečná.

Pokud jde o kuchyňské přístroje, dostala přednost německá kvalita, všechny spotřebiče jsou od Gaggenau, a to včetně velkých vinoték nebo digestoře, která vyjíždí z pracovní plochy pouze během vaření.

Pohled do jídelní a kuchyňské části

Pohled do jídelní a kuchyňské části

I ostatní sériově vyráběné zařízení pochází od italských výrobců, ať již jde o interiérové dveře Trep-P&Trep-Più a Planus Cinque, skleněné příčky Pavilion nebo vybavení domácího fitness Technogym.

Technické informace

Konstrukce: založení objektu - železobetonové pásy pod systémem svislých nosných stěn a sloupů, konstrukce - železobetonové monolitické stěny (po obvodu zateplené), v místech s otevřenou dispozicí ocelové sloupy. Stropy železobetonové, monolitické. Vnitřní nenosné stěny a příčky jsou z cihelných bloků a příčkovek.

Střecha: sestava šikmých střech opatřená krytinou z tmavého, předkorodovaného titanzinkového plechu, který přechází i na fasády. Nosnou konstrukci střechy tvoří ocelová konstrukce, doplněná dřevěnými nosnými prvky a bedněním. 

Stavební otvory: hliníkové prosklené stěny, okna a dveře. Zasklení dvojsklem a trojsklem.

Vytápění: teplovodní vytápění s nuceným oběhem vody, plynový kondenzační kotel s výkonem 29 kW na zemní plyn, Jako zdroj teplé vody slouží zásobníkový ohřívač vody napojený na plynový kotel ÚT.

Pitná voda: protože v obci není zatím vodovod, zajišťuje přívod pitné potrubí z vrtané studny za objektem, po dobudování vodovodu se dům připojí na navrženou vodovodní přípojku. Studna pak bude využívána pro doplňkovou závlahu zahrady, případně jako záložní zdroj vody.

Obytnému prostoru dominuje velká rohová pohovka.

Obytnému prostoru dominuje velká rohová pohovka.

Z obývací části je nádherný výhled do okolí.

Z obývací části je nádherný výhled do okolí.





Nejčtenější

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Další z rubriky

Jednou z podmínek územního plánu obce bylo dodržení minimálního sklonu střechy...
Rodinný dům byla výhra. Děti mají zahradu a rodiče oblíbený chlastánek

Pro Jana a Michaelu byl byt jen přestupní stanicí k vlastnímu domu. Chtěli se odstřihnout od společného hospodaření a ušetřit. Měsíčně platili za byt velký 76...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Kate Burrowsová měla vleklé zdravotní problémy, které přičítala životu ve...
Alergii na nájemní bydlení si vyléčila vlastním domem. Má to ale háček

Kate Burrowsová měla vleklé zdravotní problémy, které přičítala životu ve městě, kde se jí spustila „alergie na nájemní bydlení“. S manželem Alanem odešli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.