Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům jak z Nového Zélandu má nádherný výhled na golfové hřiště

  1:00aktualizováno  1:00
Výhled na green z vlastní ložnice je pro golfistu rájem. Což teprve, když za upraveným parkem zapadá letní slunce. Elegantní dům inspirovaný životem na Novém Zélandu připomíná vily z rozlehlých přímořských plání. Na rozdíl od nich nestojí v blízkosti pláže, ale v české krajině nedaleko Prahy.

Dům je otevřený směrem na západ velkými posuvnými francouzskými okny. Výrazným prvkem zahradní fasády je zastřešená terasa a skleněný balkon s výhledem na green. | foto: Vavřinec Menšl

Zajímavý příběh rodinného domu začíná u břehů Nového Zélandu. Mladí manželé zde strávili několik let, než se plni dojmů vrátili do Čech. Toužili zapustit kořeny a zároveň si ponechat něco ze svobodného ducha ostrovních prérií, a tak vznikl domov založený na otevřeném prostoru s velkým podílem přírodních materiálů a přiznanými dřevěnými konstrukcemi.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

„Přišel jsem s myšlenkou postavit dům na principu ustupujících hmot, které se postupně zvedají k výhledu na západní stranu. Z ulice je objekt spíš nižší, hmota prvního patra se uplatňuje až v dalším plánu,“ říká architekt Tomáš Klanc ze stejnojmenného architektonického ateliéru.

„Kuchyně, obývací pokoj, pokoj pro hosty a další zázemí zabírají výrazně větší přízemí, horní ložnice a dva dětské pokoje v patře jsou úspornější. Vzhledem k nestejnému objemu nadzemních podlaží dochází ke gradaci hmot, a dům tak působí menší a útulnější,“ doplňuje základní myšlenku autor projektu.

Vzhledem k sousednímu pozemku s parkovou úpravou golfového hřiště nehrozí, že by majitelé časem přišli o volný rozhled do krajiny a jejich dům byl uvězněn další výstavbou.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Dům je otevřený směrem na západ velkými posuvnými francouzskými okny. Výrazným prvkem zahradní fasády je zastřešená terasa a skleněný balkon s výhledem na green.

Dům je otevřený směrem na západ velkými posuvnými francouzskými okny. Výrazným prvkem zahradní fasády je zastřešená terasa a skleněný balkon s výhledem na green.

Díky tatínkovi!

Přestože jde o objekt relativně rozsáhlý, jeho výstavba měla lehce netradiční průběh. Hrubá stavba totiž vznikla svépomocí. Otec majitelky měl zkušenosti s výstavbou, a tak se rozhodl dětem pomoci a postavil jim velkou část celého domu. Na půl roku se přestěhoval na pozemek a z provizorní unimobuňky organizoval svou partu zedníků.

Fotogalerie

„Podle projektové dokumentace dokázal kompletně zrealizovat hrubou stavbu. Dojížděl jsem na stavbu jako technický dozor a vzhledem k odborné erudovanosti a osobnímu nasazení tatínka se podařilo vše zvládnout bez problémů,“ říká Tomáš Klanc.

Dokončovací práce, fasáda i interiér si však už vyžádaly speciální dodavatele. Zděná konstrukce hrubé stavby ze systému Heluz získala zateplenou odvětrávanou palubkovou fasádu ze sibiřského modřínu kombinovanou s omítnutými plochami v odstínech šedé a cihlově hnědé barvy.

Dřevěné podhledy střešních konstrukcí a přesahů ladí s fasádou a stejně jako antracitová šeď střešní krytiny, okenních i dveřních rámů či oplechování omítnutých hmot spojují komplex do jednotného celku. Úhledně začištěné detaily povyšují stavbu do nadstandardní úrovně kvality a zanechávají dojem precizně odvedené práce.

Zastřešená terasa přímo propojuje vnitřní obytný prostor se zahradou. Sešikmené přesahy střech podporují gradaci hmot a nezaměnitelnou siluetu domu.

Zastřešená terasa přímo propojuje vnitřní obytný prostor se zahradou. Sešikmené přesahy střech podporují gradaci hmot a nezaměnitelnou siluetu domu.

Kombinace několika odstínů šedé omítky a obkladu ze sibiřského modřínu dává domu zajímavý kontrast.

Kombinace několika odstínů šedé omítky a obkladu ze sibiřského modřínu dává domu zajímavý kontrast.

Proměnlivá hra celku

Dokonale promyšlené detaily i kvalita zpracování se promítají také do interiéru. Návrhy vybavení včetně jednotlivých kusů nábytku pochází rovněž od architekta Tomáše Klance z ateliéru Klanc, v interiéru tak působí vzájemná provázanost barev, materiálů a tvarů.

TIP: Hledáte rodinný dům?

Vybírejte v jedné z největších databází rodinných domů v ČR na Reality.iDNES.cz.

Mozaikové plochy stěn střídají odstíny hnědé a krémové barvy, olivová dýha na prvcích knihovny se opakuje na povrchu horních kuchyňských skříněk, stejná barva antracitu, kterou najdete na fasádě domu, se propisuje do interiéru.

Vnitřní dveře, zábradlí schodiště korespondují s rámy eurooken, odvětráním nad kuchyňskou linkou i ikonickou židlí Daw Charlese a Ray Eamesových u jídelního stolu. Nepřekvapí stejné barevné ladění koupelny s vydařeným výhledem na zapadající slunce.

Hlavní obytný prostor jídelny obýváku a kuchyně je členěný do L tak, že kuchyň je sice součástí obytného prostoru, ale za rohem a trochu stranou.

Hlavní obytný prostor jídelny obýváku a kuchyně je členěný do L tak, že kuchyň je sice součástí obytného prostoru, ale za rohem a trochu stranou.

Dokonalou souhru materiálů a barev uzemňuje jednolitá epoxidová podlahová stěrka, pod jejímž světle krémovým povrchem vede podlahové vytápění. Harmonii celku přispívá fakt, že celý interiér – od dubových schodů, po dveře, jídelní stůl, kuchyň či knihovnu – navrhla „jediná ruka“ architekta Klance a na zakázku vyrobila truhlářská dílna Tita.

Živé srdce domu

Nápaditému, a přesto jednoduchému a praktickému zorganizování prostoru nahrával právě způsob stavby svépomocí: „Díky tomuto faktu jsme nebyli limitováni každým centimetrem čtverečním, mohli jsme prostoru popustit uzdu. Došlo přibližně k 30% úspoře, o to lepší kvalitu vybavení si pak mohli investoři pořídit,“ vysvětluje architekt Klanc.

Dispozičně vznikl velmi vyvážený prostor s volně plynoucí energií bez zbytečných překážek a bariér. Centrální přízemní hala navazující na zádveří se stala komunikačním uzlem, odkud lze vstoupit do samostatných prostor s jasným určením: šatny, koupelny, toalety, pokoje pro hosty, pracovny i komplexu kuchyně-jídelna-obývací pokoj.

Jídelní stůl pro šest osob představuje centrum domácnosti, jídelna je s kuchyní propojená za pomoci pracovního servírovacího ostrůvku. Kuchyň byla vyrobená podle návrhu architekta na zakázku.

Jídelní stůl pro šest osob představuje centrum domácnosti, jídelna je s kuchyní propojená za pomoci pracovního servírovacího ostrůvku. Kuchyň byla vyrobená podle návrhu architekta na zakázku.

Schodiště směřuje do suterénu s vinným sklepem, saunou a fitness, anebo vás zavede do intimní zóny s ložnicemi, koupelnou a šatnou ve druhém nadzemním podlaží.

Hlavní obytný prostor spojují s halou dvoje dveře, které dětem dovolují probíhat dokola a pohánět energii rodinného života. Na jih otevřené rohové okno v obývacím přízemí spolu s proskleným sedlem a posuvnými dveřmi na terasu místnost odlehčují a naplno propojují interiér s okolím stavby. Zapadajícím sluncem zalitý prostor se tak stává skutečným srdcem místa, kde se odehrává to nejdůležitější z rodinného života.

„Specifickým rysem projektu byla inspirace novozélandskou architekturou přenesenou do podmínek jednoho z nejkrásnějších pozemků, pro který jsme navrhovali dům. V průběhu stavby jsem se s investory spřátelil, což bylo znát i na komunikaci a schopnosti majitelů přijmout původně neplánované rady a návrhy architekta. Dnes mě hřeje u srdce jejich spokojenost,“  uzavírá Tomáš Klanc.

Velkorysá koupelna v patře je společná pro děti i rodiče. Má nejen krásný výhled přímo z vany, ale i přístup na prosklený balkon. Podlahu s krémové epoxidové stěrky doplňují keramické obklady v zemitých barvách.

Velkorysá koupelna v patře je společná pro děti i rodiče. Má nejen krásný výhled přímo z vany, ale i přístup na prosklený balkon. Podlahu s krémové epoxidové stěrky doplňují keramické obklady v zemitých barvách.

Technické údaje

Dispozice: 6 + 1 / sklep, garáž a terasa
Užitná plocha: obytná část domu (1. a 2.NP) 250 m2
Sklep: 90 m2
Garáž: 45 m2
Zastřešená obytná terasa: 30 m2
Konstrukce: podsklepená stavba – železobetonová vana zaizolovaná PVC folií, zděný systém Heluz
Střecha: dřevěný pohledový krov s nadstřešní tepelnou izolací, ocelová střešní krytina Ruukki
Fasáda: olejovaný sibiřský modřín v kombinaci s omítkou
Podlahy: epoxidová stěrka
Okna: dřevěná eurookna s nátěrem v RAL antracitové barvě
Interiér: vyrobený na míru od truhláře Tita, s.r.o. včetně dveří, schodiště, knihoven, koupelnových skříněk a kuchyně
Vytápění: podlahové vytápění, plynový kotel, krb v hlavní obytné místnosti

Zastřešení terasy umožňuje využívat prostor k relaxaci po celý rok.

Zastřešení terasy umožňuje využívat prostor k relaxaci po celý rok.

Autor

Ing. arch. Tomáš Klanc (*1975)
Autorizovaný architekt, absolvent Fakulty architektury ČVUT u profesora Jana Bočana. Od 2001 se věnuje samostatné architektonické činnosti, vede vlastní architektonickou kancelář Atelier Klanc architekti.
Poskytuje kompletní služby v oblasti rezidenční výstavby od architektonických návrhů, přes projekty, rozpočty až po pomoc s organizací stavby, technický dozor a dodávku interiéru.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Další z rubriky

Bílá skořápka vnáší lehkost a pohyb do jednoduchého těla bungalovu. Celkovou...
Bungalov zapadl do zvlněného terénu. S prosklenými plochami se šetřilo

Bílá linka dynamicky rámuje hmotu domu rozdělenou do tří základních částí a ostře zvýrazňuje společenské srdce rodinného života. Detailně promyšlená dispozice...  celý článek

1
Koupili ideální stavební pozemek. Bohužel bez příjezdové komunikace

Lenka Marková se s přítelem rozhodla koupit stavební pozemek kousek od Pardubic a postavit na něm vysněný rodinný dům. Plány však zkomplikovala důvěřivost a...  celý článek

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí ve správní oblasti Stirling....
Opuštěné šlechtické sídlo je na prodej. Zchátralý půvab zatím odolává

Skotské venkovské sídlo Bannockburn House stojí nedaleko historického města Stirling. Chátrající zámeček, stále ještě dobově zařízený, je na prodej za 1,25...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.