Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům má obývací pokoj jako altán v zahradě. Všude má tak slunce

  1:00aktualizováno  1:00
Netradičně navržený dům nedaleko Prahy má obývací část vysunutou do zahrady. “Jako by to byl samostatně stojící altán v zahradě, kolem kterého se točí slunce a z něhož lze vidět zeleň ze všech stran. Taková analogie srdce na dlani,” vysvětluje autor, architekt David Kraus.

Obývací prostor byl netradičně vysunutý mimo dům do zahrady. | foto: Filip Šlapal

Orientace svažitého pozemku ve směru sever – jih předurčila umístění domu na parcele, ale svým způsobem i tvar celého domu. Rodina s dětmi si samozřejmě přála co nejvíce slunce, tím se také architekt David Kraus ze studia Architektura řídil.

Může se hodit

Hledáte bydlení svých snů? Najděte si ho na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Příjezdová komunikace je minimálně frekventovaná, a tak nebyl problém umístit dům co nejblíže oplocení, aby rodině zůstala k dispozici co největší část zahrady.

Na severní stranu domu jsou orientována pouze pásová okna v druhém podlaží patřící ke koupelnám a šatně, je zde až nenápadný vstup do domu a také vjezd do garáže pro dva automobily.

Obývací prostor má díky svému umístění v zahradě a velkým proskleným plochám

Obývací prostor má díky svému umístění v zahradě a velkým proskleným plochám slunce po celý den.

„Pro návrh bylo určující umístění objektu na pozemku s ohledem na svažitý terén, na celé délce 34 metrů to v příčném směru dělá téměř dva metry. Orientace domu tak zohledňuje světové strany, morfologii parcely i požadavky klienta,“ vysvětluje architekt Kraus.

Srdce na dlani

Základ koncepce celého domu představuje vyjmutí obývacího prostoru z dispozice domu a jeho umístění „mimo“ dům na jih, do zahrady. Obývací prostor tak tvoří samostatný objekt.

Fotogalerie

„Básnicky řečeno, je to srdce na dlani. Toto řešení umožnilo vznik jihozápadní zahradní plochy se světlem po celý den, obývací prostor situovaný jižním  směrem do zahrady je prosvětlený po celý den, má východní, jižní i západní slunce. Společně s klesáním terénu od severu k jihu tak vznikla vnější netradiční architektonická forma domu,“ tvrdí David Kraus.

Celý dům je navíc výškově odstupňován tak, jak klesá pozemek v jeho příčné ose. Toto členění vytváří i specifický interiér domu a promítá se do obývacího prostoru i haly v přízemí.

V zadním severním traktu je stavba dvoupodlažní, s rovnou střechou, nad obývacím prostorem použil architekt šikmou valbovou střechu. Nepodsklepený objekt nabízí po vstupu hlavními dveřmi zádveří a halu, využít je však možné i přístup přes garáž.

V přízemí najdete také pracovnu, pokoj pro hosty, koupelnu s WC, technickou místnost (sklad pro sportovní a zahradní náčiní), bazén, šatnu a především hlavní obytný prostor.

Dřevěné celoplošně lepené masivní podlahy doplnil i dřevěný obklad schodiště.

Dřevěné celoplošně lepené masivní podlahy doplnil i dřevěný obklad schodiště. Kuchyňská linka s ostrůvkem byla vyrobena na míru.

Ten tvoří jídelna, kuchyň a obývací pokoj. Z něj (i z bazénu) můžete vyjít na venkovní terasy na východní i západní straně objektu, východní terasu je možné zakrýt stahovací venkovní plachtou. Obytný prostor nabízí pro příjemné posezení také velký krb.

V patře byly umístěny dvě dětské ložnice, dětská koupelna, ložnice rodičů s přilehlou šatnou a vlastní koupelnou. Všechny ložnice jsou situovány na jih směrem do zahrady. Pokud chce rodina sejít přímo na zahradu a vyhnout se hale v přízemí, může využít vnější schodiště po obou stranách domu. Zábradlí na terase před ložnicemi a na schodištích tvoří sítě z tenkých ocelových lanek.

Dispozice umožňuje jak jednoduchý kontakt celé rodiny, tak dostatečné soukromí pro odpočinek i zábavu rodičů i dětí. Tomu odpovídá i volba zděných vnitřních příček s důrazem na akustické vlastnosti a stropy z litých betonových desek s kari výztuží.

Dětské ložnice i ložnice rodičů jsou situovány na jih směrem do zahrady.

Dětské ložnice i ložnice rodičů jsou situovány na jih směrem do zahrady.

Technické informace

Zastavěná plocha:  230 m2
Zpevněná plocha obytných teras (bez okapového chodníčku kolem domu a ploch vnějších schodišť ) 38,51 m2
Zpevněná plocha příchodu u vstupu do domu: 5,96 m2
Obestavěný prostor domu (zprůměrovány výšky v přízemí): 1 200 m3

Konstrukce: zdivo 400 Si + 200 EPS zateplení
Vnitřní schodiště: betonové, obložené dřevem
Střešní krytina: na šikmé části nad obývacím prostorem skládaná krytina Cembrit, střecha rovné části fólie, klempířské prvky z plechu Fe-Zn (z téhož plechu je i oplechování atiky ploché střechy a parapetů oken)
Stavební otvory: okna a francouzské dveře hliníkové
Fasáda zadního traktu: kamenné pásky lepené přímo na fasádu
Vnější terasy:  dřevěné, položené na základových pomocných konstrukcích, přizvednuty nad terén a podsypány štěrkovými loži kvůli odtoku a vsaku vody či tajícího sněhu
Vytápění: plynový kotel, podlahové topení + elektrické žebříčky v koupelnách

Obytná terasa  je zadním traktem odcloněna od komunikace, poskytuje naprosté

Obytná terasa je zadním traktem odcloněna od komunikace, poskytuje naprosté soukromí.

Autor

Ing. arch. David Kraus
*1970
Absolvent Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze (1989 - 1996). Studoval u profesora Miroslava Šika, v roce 2003 založil vlastní studio Architektura.

Zabývá se širokou škálou témat ( bydlení, administrativa, umělecké projekty, hotely, provozní areály, instalace výstav, interiéry a urbanismus), některé projekty přímo realizuje.

Při práci rozvíjí vlastní alternativní cestu moderního pojetí architektury, pracuje s neobvyklými zdroji inspirací, s obrazy a principy současného světa.

Jeho experimentální tvorba byla prezentována na výstavě VIZE 1997, byl o něm natočen dokument Bílé vrány (Česká televize, 1999). Přednáší, publikuje, jeho práce je zastoupena v Národní galerii a prezentována v tisku i v odborných médiích.

Autor:




Nejčtenější

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Pro podkrovní koupelnu s vanou umístěnou pod šikmým stropem je velmi důležité...
Nápady do malých koupelen šetří prostor a zvyšují i bezpečnost

Vymyslet funkční dispozici jakékoli místnosti na pár metrech čtverečních je oříšek i pro zkušené architekty. Podívejte se na některé nápady, které pomohou...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Další z rubriky

Nové sídlo společnosti se sběrným dvorem bude mít podobu spirály s vyhlídkou do...
I sběrný dvůr může vypadat jako kultivovaná stavba a pomoci vychovávat

Češi patří v Evropě k těm nejlepším, tedy pokud jde o recyklování odpadů. Dokonce se zajímají i o výchovu. Třeba v Hranicích na Moravě vyroste nový areál...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Kemp Nedamov stojí na Kokořínsku od 70. let minulého století.
Autokemp Nedamov v Dubé vstal z mrtvých. Oživení pokračuje

Na Kokořínsku stojí od 70. let autokemp Nedamov u Dubé. V roce 2013 se areál zbavil nevyhovujících chatek a nahradil je stylovými domky od architektonického...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.