Reklama

Do posledního detailu promyšlený dům je domovem pro čtyřčlennou rodinu

  • 88
Na rohovém pozemku v nizozemském městě Schiedam si čtyřčlenná rodina postavila oblou vilu s retro nádechem. Dům, který se hlásí k minimalismu, navrhlo legendární architektonické studio MVRDV.

Dalším příjemným prvkem jsou balkony s plně proskleným zábradlím, které neruší výhledy a lemuje všechny pokoje. | foto: Ossip van Duivenbode a MVRDV

Návrh moderního rodinného domu vycházel z architektury 30. let minulého století. To, že volba padla na jemný retro styl, není náhoda. Zněl tak požadavek úředníků ze stavebního oddělení místní radnice.

Fotogalerie

Majitelé si přáli prosluněný dům, který jim zajistí dostatek místa a soukromí pro všechny členy časově vytížené a aktivní rodiny. Architekti jim dopřáli bydlení o rozloze 480 metrů čtverečních.

Slavné rotterdamské studio MVRDV, které pracuje na drobných privátních i rozsáhlých urbanistických zakázkách už více než čtvrt století, diktuje styl a estetiku současného stavitelství.

Reklama

Na domě pracoval tvůrce a spoluzakladatel architektonické kanceláře Jacob van Rijs společně s Winy Maasem a Nathalií de Vriesovou.

Navenek přísný, uvnitř ladný

Krémově bílé páskové cihly jako stuha obepínají dům a vinou se okolo centrálního bodu celé stavby, letitého olivovníku. Směrem do zahrady se interiér otevírá a obliny prosklených stěn v obou patrech vytvářejí unikátní pohledy a perspektivy mezi jednotlivými pokoji.

Pokud si členové rodiny žádají soukromí, není nic snazšího než zatáhnout mohutné zatemňovací závěsy, které dokážou obliny prosklení ložnic a pokojů izolovat od zbytku světa.

Kontrastem k otevřenosti domu směrem na jih je uliční fasáda s jediným oknem a domovním hlavním vchodem. Přísnou fasádou neprozrazuje dům nic ze svých tajemství: život jeho obyvatel zůstává kolemjdoucím maximálně skryt. To, že uvnitř domu nemusí nutně panovat strohost, mírně naznačuje vlna vstupu, vedoucí do zádveří.

Vitální strom, o kterém je známo, že je i po stoletích schopný přinášet úrodu,...

Vitální strom, o kterém je známo, že je i po stoletích schopný přinášet úrodu, je mezinárodně šířeným symbolem míru, blahobytu, hojnosti a plodnosti.

Luxus s poselstvím míru a blahobytu

Přízemí domu patří společenskému životu rodiny: propojené kuchyni, jídelně a obývacímu pokoji, v druhém křídle domu pak čítárně s knihovnou. Nechybí technické a provozní zázemí, úložné prostory a garáž se stáním pro dva automobily.

Rodina se v letních měsících nejčastěji pohybuje v patiu domu, dalším příjemným prostorem jsou balkony s plně proskleným zábradlím, které nikterak neruší výhledy a lemují všechny pokoje.

V patře jsou tři samostatné ložnice, dvě koupelny a dvě šatny. Na realizaci vybavení interiérů se podílelo belgické truhlářské a stolařské studio DK projects, vedené Chrisem De Keyserem.

Na první pohled jednoduchá stavba v sobě nese desítky skrytých poselství. Pro rodinu je klíčový olivovník, vitální strom, o kterém je známo, že je i po stoletích schopen přinášet úrodu, je mezinárodně šířeným symbolem míru, blahobytu, hojnosti a plodnosti.

Obsáhlá knihovna, pečlivě vybraný originální barevný nábytek v oku lahodících kompozicích a desítky uměleckých děl, maleb, artefaktů z cest a starožitností na stěnách také svědčí o sofistikovanosti a sečtělosti rodiny majitelů.

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

88 příspěvků v diskusi

Reklama