Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nový dům museli uvnitř celý předělat. Teď si užívají pohodu

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár s malým synkem si pro život vybral dům s velkou zahradou a v blízkosti lesů. Aby té přírody nebylo málo, odráží se také v celém interiéru jejich nového domova. Pocit harmonie se jim tak povedlo dovést k dokonalosti.

Velká francouzská okna přivádějí do interiéru dostatek světla, ke stínění slouží předokenní žaluzie a závěsy jsou zde jen jako dekorace. Základ interiéru tvoří neutrální barvy, výmalba byla ponechána bílá a pouze na sádrokartonovém panelu byl zvolen odstín bílé kávy. Ušák Marlene, inspirovaný retrostylem, je od Natuzzi. | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Manželé si vybrali dům, který je součástí rozsáhlého developerského projektu. "Chtěli jsme zůstat v blízkosti Zbraslavi, kde jsme bydleli. Tato lokalita nám vyhovuje, známe místní infrastrukturu, je zde klid a příroda a zároveň výborná dostupnost do centra Prahy," popisuje Jaroslav.

Křišťálová lupa

Pár si vybíral nejprve podle lokality a také kvůli dítěti hledal i bezpečí. Soubor rodinných domů je totiž v uzavřeném areálu.

"Navíc většina obyvatel jsou mladé rodiny s dětmi, takže náš malý syn zde má už teď mnoho kamarádů a může se bez jakéhokoli rizika pohybovat v blízkém okolí našeho domu s dětmi sousedů. To by v centru Prahy ještě dlouho nemohl..."

Dům byl v okamžiku koupě již hotový, takže nebyla možnost například výběru podlahy nebo obkladů, jak to někdy u novostaveb po domluvě bývá možné.

Radikální změny

Manželé se proto rozhodli pro několik radikálních změn. "Například koupelny jsme bourali a vybrali úplně nové obklady i vybavení, také jsme měnili dispoziční řešení ložnice," popisuje Jaroslav.

Kuchyň si navrhli sami majitelé. Horní skříňky zajišťují dostatek úložného

Kuchyň si navrhli sami majitelé. Horní skříňky zajišťují dostatek úložného prostoru. Pod schody, kam se vstupuje přímo z kuchyně, je ukrytá komora využívaná pro skladování potravin.

Limitováni nakonec byli jen podlahou, okny a dveřmi. "Výměnu podlahy jsme zvažovali a dnes mě mrzí, že jsme nakonec nechali tu stávající, která je příliš světlá," říká majitel.

Sami si navrhli pouze kuchyň, zbytek konzultovali s Martinou Schultes, jejíž realizace znali díky společné kamarádce. "Než jsme však přistoupili ke spolupráci, oslovila jsem ještě další odborníky a společně s manželem jsme vybírali z několika návrhů. Shodli jsme se na tom, že styl Martiny Schultes je nám oběma nejbližší. Máme rádi čisté linie a neutrální barvy," vysvětluje majitelka Martina.

Fotogalerie

V bílém lesku

Majitelka chtěla do interiéru dostat hodně světla, a proto trvala na použití bílých a lakovaných povrchů ve vysokém lesku.

Způsob, jak to zkombinovat s přírodními prvky a prostor zútulnit, už nechala na Martině, která vymyslela nejen barevný koncept a využití materiálů, ale také sama navrhla většinu nábytku.

"Partner má rád nepřímé osvětlení pro dokreslení atmosféry, takže bylo nutné zkombinovat svítidla tak, aby byla účelná, nadčasová a zároveň vydávala teplé tlumené světlo," dodává majitelka.

Interiér chce ještě trochu zabydlet obrazy a dalšími dekorativními prvky a doplňky. Ráda kombinuje moderní styl s provensálským. "Nejvíce mě baví nakupovat na našich cestách po světě, každý přivezený doplněk mi pak připomíná zážitky z cest," prozrazuje.

Velké úpravy chystají manželé na zahradě. Kamarádka, která se zajímá o zahradní architekturu, jim navrhla nádhernou zahradu. Bude tam jezírko s tekoucí vodou, velké vzrostlé sakury, hřiště a skluzavka pro děti, posezení se zatahovací pergolou, malý zahradní domek... "Prostě všechno bude jinak a už se na to moc těšíme," tvrdí společně.

Stolní lampa a vysoká váza s umělými květinami jsou jako většina ostatních

Stolní lampa a vysoká váza s umělými květinami jsou jako většina ostatních doplňků z obchodu Almi décor.

Jednoduchý základ lze také jednoduše obměňovat

"Základem tohoto interiéru je použití neutrálních odstínů v kombinaci s moderním nábytkem čistých linií, zajímavými povrchovými úpravami zdí, v tomto případě betonovou stěrkou, a stylovými doplňky, které celkově dotvořily interiér.
Majitelka chtěla použít neutrální přírodní tóny barev a oživit je jednou výraznější," popisuje Martina Schultes.

A pokračuje: "Zvolili jsme odstín zelené, který se opakuje na doplňcích i některém menším nábytku, a v případě, že majitele omrzí, lze barvu jednoduše vyměnit bez náročných a nákladných rekonstrukcí."

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:


Témata: Návštěvy


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.