Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Malý rodinný dům potřeboval řadu výjimek. Teď sklízí nadšení okolí

  1:00aktualizováno  1:00
Dům na miniaturním pozemku na okraji Prahy nahradil nevyhovující část jednopodlažního dvojdomku. Mohl být postavený jen díky řadě výjimek a chápavému přístupu pracovníků stavebního úřadu. Své jméno Babu dostal podle čtyřnohého člena rodiny.

Do ulice se dům obrací jen vstupem a pásovými okny. | foto: Petr Polák, studio Petrohrad

Může se hodit

Hledáte nový domov? Splňte si svůj sen a najděte si vysněný dům, byt nebo pozemek  na Reality.iDNES.cz.

Nechte si postavit svůj vysněný dům. Poptejte služby architekta nebo stavební firmy na AAAPOPTAVKA.CZ

Architekt Vojtěch Hybler ze studia Archport dostal zadání, které bylo jako komplikovaný běh přes překážky: se vším byly problémy. První? Velikost pozemku. Ten byl totiž pouze 238 m2 , navíc se směrem na jih zužuje a svažuje.

"Nový dům na tyto skutečnosti reaguje jak výrazově, tak i hmotově a navazuje na přirozený vývoj ulice. Toto byl klíčový bod udržitelnosti a rozvoje místa při řešení návrhu," vysvětluje architekt Hybler.

Výraz "nový" je zcela na místě, protože na pozemku vznikl již ve 40. letech minulého století symetrický dvoupodlažní dvojdomek. Tedy přesněji řečeno, měl být postavený.

Stávající stav před demolicí starého domku
Stávající stav před demolicí starého domku

Stávající stav před demolicí starého domku

Jenže nakonec obě části rostly vlastním životem, navíc pouze do výšky přízemí. Majitel každé části pojal svou polovinu po svém, takže se o dvojdomku nedalo hovořit. Velmi špatný technický stav původní stavby mohl skončit jediným řešením, demolicí. Tento osud pravděpodobně potká i druhou část stavby.

Občas se kanceláře jako soused vyplatí

Pro konečný vzhled stavby bylo důležité, že budovy v ulici rostly do výšky, ale především to, že sousedem na vedlejším pozemku se stala administrativní budova, jež určila svým vzhledem ráz celé ulice.

"Bylo nutné se vypořádat s výškovými rozdíly mezi sousedními objekty. Dům byl odsazen na západní hranici pozemku, blíže ke kancelářské budově. Tím je více exponován do své zahrady a neomezuje zbývající část dvojdomku," vysvětluje Vojtěch Hybler.

Na fasádu použil autor projektu kombinaci hliníku a modřínové fasády natřené na

Na fasádu použil autor projektu kombinaci hliníku a modřínové fasády natřené na modrošedou barvu.

Jeho návrh počítal s dvoupodlažním řešením. Dům pro mladou dvojici s dítětem zastřešuje kombinace dvou pultových střech, které jsou od sebe odsazeny světlíkem osvětlujícím vnitřní galerii.

"Horní úroveň hřebene se dostává do výšky osmi metrů, tím se dům stává řádným členem ulice, který respektuje jak uliční čáru, tak i výškové poměry domů. Základní proporce vychází z krychle. Výška k horní hraně střechy je stejně velká jako strana čtverce půdorysu, tedy osm metrů," popisuje architekt Hybler.

Fotogalerie

Navrhl řešení, kdy bok domu tvoří společně s plným dřevěným plotem jednolitý profil, který se táhne po celé délce pozemku a dotváří charakter dvorku.

Ten nabízí majitelům soukromí, které zde kvůli pohledům ze sousední kancelářské budovy rovnou do zahrady zatím chybělo.

Dřevostavba podle rastrů

Konstrukce domu koncipoval architekt jako dřevostavbu uloženou na železobetonových patkách. Celý půdorys domu vychází z rastru á 625 mm, který se promítá do modulace oken, trámů, venkovní pergoly i polic na knihy v interiéru.

"Důsledné použití tohoto rastru napomáhá k celkové čitelnosti a návaznosti jednotlivých prvků domu," zdůrazňuje architekt Hybler. Pokud jde o fasádu, použil autor projektu kombinaci hliníku a modřínové fasády natřené na modrošedou barvu, pouze vstup zvýraznil červenými dveřmi z lakované překližky s kulatým oknem.

Před zraky "úředníků"" z vedlejší budovy chrání majitele plot a zastřešení

Před zraky "úředníků"" z vedlejší budovy chrání majitele plot a zastřešení terasy.

Pes Babu dal jménu i domu. Zastřešenou terasu má rád stejně jako majitelé.

Pes Babu dal jménu i domu. Zastřešenou terasu má rád stejně jako majitelé.

Místo "tradičního" sádrokartonu byly v interiéry použity sádrovláknité desky Rigidur. Na střešní krytinu pak zvoli architekt Hybler tak trochu zapomenutou hliníkovou krytinu alukryt, která se v 70. a 80. letech minulého století používala nejčastěji na střechy hal. S ohledem na své parametry i cenu zde představovala ideální řešení.

Na rozdíl od řady investorů a architektů, kteří narážejí na nepochopení úředníků, ale také sousedů, v tomto případě se sešli "rozumní" partneři.

"Během projektování jsme žádali o sedm výjimek týkajících se hlavně odstupových vzdáleností, oken, parkování, ale především zastavitelnosti pozemku. Hodně nám pomohlo, že vedlejší červená budova neslouží k bydlení, ale k administrativě, proto jsme tam mohli umístit pásové okno u kuchyňské linky. Z něj nemají majitelé výhled, je mléčné a neotvíravé, ale přináší potřebné denní světlo," vysvětluje Vojtěch Hybler.

Obytný prostor v přízemí lemují vysoké bílé police knihoven podél stěn.

Obytný prostor v přízemí lemují vysoké bílé police knihoven podél stěn.

Také hasiči (patrně na základě podrobné požární zprávy, kde byly zakresleny a popsány zóny ohrožení v případě požáru, které vyhovujíi z hlediska otvorů) dali svůj souhlas.

Pokud jde o dřevěnou fasádu, ta je na tom z hlediska požáru lépe, než kdyby byl použitý polystyren, proto ji hasiči ani neřešili. Okno směřující ke zbylému dvojčeti nepředstavuje problém z požárního hlediska, ale spíše kvůli udržení soukromí. Naštěstí sousedé na této straně nemají žádné okno, a tak ani zde nenastaly komplikace.

Technické informace

Autor: Ing. arch. Vojtěch Hybler / Archport
Realizační firma: Jindřich Macháček / Machtruhlárna
Projekt: 2011 - 2012
Realizace: 08/2012 - 10/2013

Užitná plocha: 103,5 m2
Zastavěná plocha: 64 m2
Plocha pozemku: 238 m2
Tepelná izolace: kamenná vlna

Střešní krytina: alukryt (hliníková krytina)

Výplně otvorů: okna dvojskla, rámy fóliovaný plast, hloubkově probarvený, dveře vstupní - lakovaná překližka, výroba na zakázku

Vytápění: plynový kondenzační kotel

Dodavatel kuch. linky a dílčích prvků v interiéru : firma Zakidesign

Náklady na stavbu: 3 400 000 Kč

"I tak celé úřadování trvalo přes rok, od odstranění stavby, udělení výjimek až po stavební povolení. Jednání a povolení bylo o vzájemné vstřícnosti a komunikaci v okolí domu a jsem rád, že se dům nenarodil jako nechtěný," konstatuje architekt Hybler.

Jednoduchý vzhled exteriéru se odrazil i ve vybavení interiéru. Obytnou část zaplnily vysoké otevřené bílé police na knihy a odpočivná hnědá pohovka.

Dřevěná prkenná podlaha (masivní mořený dub, olejovaný) dobře koresponduje s velkým stolem z masivu a šesti dřevěnými židlemi, které jako by připomínaly původní stavbu, stejně jako příjemná patina veluru na čalounění i na použitém dřevu. Dekor dřeva se dokonce objevil i na bílé kuchyňské lince s vysokými skříňkami až ke stropu.

Bílou kuchyňskou linku doplnil velký stůl z masivu.

Bílou kuchyňskou linku doplnil velký stůl z masivu.

Autor

Ing. arch. Vojtěch Hybler
*1984
2000 – 2005 – studium na SPŠ Stavební Josefa Gočára
2005 – 2013 – studium na fakultě architektury v Liberci (TUL FUA)
2010 – 2011 – stáž na RWTH Aachen u prof. Mirko Bauma
Praxe:
2004 – 2007 – spolupráce s architektem Pavlem Kocychem (EATELIER)
2007 – 2009 – spolupráce s architektem Martinem Rajnišem (e-mrak)
2013 – spolupráce s architektem Jiřím Javůrkem (SGL PROJEKT)
2014 – spoluzaložení studia ARCHPORT s Davidem Dvořákem

Studio Archport je architektonický atelier založený Vojtěchem Hyblerem a Davidem Dvořákem na začátku roku 2014.

"Vytvořili jsme kreativní přístav, který se zabývá architekturou, designem a grafikou. Naší snahou je vytvářet koncepty založené na individuálním přístupu v kombinaci s jasnou a zřetelnou geometrií. Protože jsme zastánci toho názoru, že to co dobře funguje zároveň i dobře vypadá, je našim hledáním harmonie mezi funkčností, měřítkem a prostředím, ve kterém se nacházíme. Hledáme cestu, která nás povede k tzv. technicistnímu minimalismu, tedy ke stylu bohatý na nezbytné jednoduché detaily, které spolu vytvářejí jeden funkční a krásný celek jako je například plachetnice. Právě ta je jedna z našich největších inspirací."

Nový dům navazuje na přirozený vývoj ulice.

Nový dům navazuje na přirozený vývoj ulice.

Autor:


Témata: Dřevostavba


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.