Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům má čtyři podlaží. Vypadá jako hranaté orlí hnízdo

  1:00aktualizováno  1:00
Parník nebo zaparkovaný kamion. I tak sousedé přezdívají netradiční stavbě rodinného domu, která se hrdě vypíná na svahu nedaleko Benešova.

Dům na stráni je "oděn" do pohledového betonu a dřevěného obložení | foto: Jaroslav Hejzlar

Dům, jehož dispozice navrhl ateliér Vyšehrad pro potřeby pětičlenné rodiny, stojí na svažitém pozemku těsně pod temenem kopce, Je rozdělený celkem do čtyř podlaží.

Tvůrci projektu stavby se tak snažili co nejvíce přizpůsobit tvar domu sklonu a orientaci parcely, která je obrácena na jihozápad. Požadavkem majitelů bylo vytvořit co nejvzdušnější a nejsvětlejší domov s otevřenými prostorami.

Rodinný dům je částečně zapuštěný do svahu

Spolupráce s architekty byla od začátku založena na vzájemné důvěře, která se vyplatila a dala vzniknout netradiční stavbě, jež splnila očekávání a nároky majitelů jak na uspořádání prostoru, tak na design.

„Věděli jsme, kde dům bude stát, ale co se týče materiálového provedení i prostorového uspořádání, nechali jsme architektům volnou ruku, aby se projevili,“ vzpomíná majitel domu.

Na jídelnu plynule navazuje kuchyň

Podlaží na přání

Nejnižší podlaží, suterén, je  zcela pod úrovní okolního terénu. Právě sem bylo umístěno technické zázemí domu, k němuž náleží kotelna s nádržemi na lehký topný olej, prádelna a také soukromé království majitele domu: hudební zkušebna a sauna s nezbytným příslušenstvím, zahrnujícím sprchu a samostatnou toaletu.

Přízemí, podlaží se společnými obytnými místnostmi a hlavním vstupem do domu, je rovněž částečně zapuštěno do svažitého terénu pozemku.

Z oken obývací části se vám naskytne hned několik různých pohledů na okolí domu

Za vchodovými dveřmi naleznete praktické zádveří, z něhož vejdete do hlavního obytného prostoru, ležícího ve dvou úrovních. Propojuje obývací část, jídelnu a kuchyňský kout. Právě tato multifunkční místnost tvoří vlastní "srdce“ celého domu, kde se potkávají a společně tráví čas všichni členové domácnosti.

Nejmenší díl v zadní části celého prostoru připadl na kuchyň, kterou majitelé vybavili kuchyňskou linkou ve tvaru písmene L. Kuchyňský nábytek se skříňkami s prosklenými a plnými dvířky doplnila ještě nízká komoda, která kuchyň opticky odděluje od jídelní části s velkým stolem a rozlehlou rodinnou knihovnou. Knihovna pokrývá celou stěnu oddělující obytný prostor od schodiště vedoucího do dalších pater domu.

V obývací části na vás čeká světlý a vzdušný prostor

Za jídelnou pak najdete obývací část místnosti vybavenou jen nejnutnějším zařízením: pohodlnou dvojdílnou sedací soupravou a křeslem, konferenčním stolkem, televizorem, soustavou skříněk a také krbem, který zejména v chladných dnech nabízí hřejivý pohled do plamenů plápolajícího ohně.

Centrální obytný prostor působí vzdušným dojmem a je také nejrozlehlejší a zároveň nejsvětlejší částí domu, protože celou jednu stěnu tvoří velké plochy oken. Nabízejí krásný pohled do zeleně v zahradě a do okolní krajiny.

Interiér oživují výrazné barvy

"V roce dokončení stál dům na samém okraji obce a kolem byla už jen příroda. Nedívat se na ni by byl hřích, proto jsem si také přál, aby dům měl velká okna,“ vysvětluje majitel.

Nad jídelním stolem se prostor dále otevírá vzhůru a propojuje tak prostřednictvím galerie přízemí s obytným patrem. Osvětlení jídelny přes den zajišťuje prosklená plochá střecha světlíku, po setmění se o nasvícení prostoru postarají halogenová svítidla ukotvená ve stropu nad galerií.

Vedle obytných prostor naleznete v přízemí ještě nutné zázemí: koupelnu se sprchovým koutem, samostatné WC a v těsném sousedství kuchyně také spíž.

Z galerie je výhled do jídelny

Klidová část

Po schodišti pak vystoupáte do prvního patra, které slouží jako klidová část domu. Ocitnete se tak na galerii, odkud je vidět dolů do přízemí. V patře je ložnice rodičů, z níž lze vyjít na samostatný balkon, a také dva dětské pokoje, ze kterých vedou dveře na druhý společný balkon orientovaný jihozápadním směrem. Vedle ložnice nechali majitelé vybudovat velkou koupelnu s prostorným umyvadlem, vanou, sprchovým koutem a WC.

Z prvního patra vás schodiště zavede do druhého patra, které je zároveň nejvyšším nadzemním podlažím celé stavby. Jeho plocha zaujímá přibližně 30 m2. Naleznete zde vzdušnou a světlou pracovnu majitele se vstupem na terasu, odkud se vám opět otevírá nádherný pohled do okolí.

Ložnice rodičů je vybavená jen nejnutnějším nábytkem

Interiéry podle architektů

Také podobu interiérů v domě přenechali manželé invenci architektů, kteří je ladili převážně do teplých odstínů. Každá místnost má svůj typický odstín: koupelny jsou modré, pro dětské pokoje byla vybrána zelená, v ložnici naleznete světle meruňkovou a centrální obytný prostor charakterizuje hned několik barev – červená, žlutá, oranžová a šedá.

Převážná část nábytku byla vyrobena na zakázku v jednotném duchu přímo na míru daným prostorům, pouze několik málo kusů pochází z produkce nábytkářských firem.

Okna v pracovně jsou zastíněna závěsy, původní návrh však počítal s předokenními žaluziemi

Podlahy v přízemí tvoří lamelové parkety z přírodního dřeva, v patrech je pokrývá plovoucí laminátová krytina. Na podlahách v koupelnách, na WC a v prostoru zádveří naleznete marmoleum.

Stavba s profesionály

Projekt stavby svého nového domova svěřili manželé architektonickému ateliéru Vyšehrad, kde se obrátili na svého rodinného přítele, architekta Jiřího Smolíka a jeho spolupracovníka architekta Zdeňka Rychtaříka.

Po četných počátečních komplikacích, k nimž patřila již samotná koupě pozemku, jenž vznikl sloučením tří parcel náležících rozdílným majitelům, a také nezbytná změna regulativ související s rovným tvarem střechy nově budovaného objektu, začal v roce 1998 ve svažitém terénu vyrůstat rodinný dům.

Pohled do jednoho z dětských pokojů v patře

Nosnou konstrukci stavby s plochou pochozí střechou tvoří železobetonový skelet, obvodový plášť domu je vyzděn z izolačních tvárnic. Všemi patry prostupuje centrální betonové schodiště a také komínové těleso, ústící v přízemí do krbových kamen.

Přízemní sokl domu tvoří pohledový beton, patra byla částečně opláštěná podélně na sebe nasedajícími prkny, tvořícími tzv. dřevěné opeření. Na obložení vnitřních prostor balkonů využili architekti voděvzdornou překližku.

Koupelna v patře je kromě vany vybavená i sprchovým koutem

Okna v domě jsou dřevěná nebo je tvoří sklo bez rámů, ukotvené v hliníkových profilech. Větší prosklené plochy jsou opatřeny ocelovými rámy. "Dávám přednost otevřeným prostorům a také jsem si přál, aby dům byl něčím zajímavý a splňoval mé nároky na design. Spolupráce s ateliérem Vyšehrad byla od samého začátku naprosto perfektní, navíc jejich rukopis je vždy netradiční,“ tvrdí majitel.

Více se dočtete v časopise Domov č. 2/2011.

Autor:




Nejčtenější

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Z malého domku o dvou místnostech rodina postupně vybudovala velký rodinný dům.
Dům už předělává třetí generace. Práce na něm nekončí, spíše přibývá

Práce na rodinném domě a na zahradě je stále dost. Čím starší je stavba, tím jí spíše přibývá. O tom ví své i čtenářka Eva, která se přihlásila se svým...  celý článek

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Další z rubriky

Ložnice babičky pořádně prokoukla, nechybí zde ani ušák na čtení.
Jak se staví sen: vnučka dostala konečně stůl, babička novou kuchyň

Dvanáctiletá Aneta nemá život jednoduchý. Matka ji opustila ve dvou letech a odjela do ciziny, po narození se u děvčátka objevila sepse a postihla klouby....  celý článek

Pohled na impozantní rezidenci vybavenou veškerým dostupným luxusem
Dům za 100 milionů dolarů je plný zlata, od aut až po šampaňské

Rezidence Opus v Beverly Hills v Los Angeles je k mání za „pouhých“ 100 milionů dolarů. Majitel, Nile Niami, si jej nechal navrhnout od architekta Paula...  celý článek

Výklopné lůžko nabízí i čalouněné čelo. Jídelní stůl je ukrytý v zásuvce...
Nápady do malých bytů: postele mizí ve stěnách stejně jako stoly

Malé byty nejsou výsadou pouze českých či moravských sídlišť. Jsou všude ve světě, Itálii nevyjímaje. Tady ovšem mají jednu velkou výhodu: najdete zde docela...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.