Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům jako kvočna: svým tvarem chrání soukromí majitelů

  1:00aktualizováno  1:00
Nepříliš velký a svažitý pozemek, navíc lemovaný komunikací. To není právě ideální situace pro rodinný dům. Řešení? Postavit dům ke komunikaci zády a "rozevřít jeho náruč" do zahrady.

Dvoupodlažní dům má hodně nepravidelný tvar. | foto: Filip Šlapal

Kvůli nevýhodné svažitosti pozemku v městečku u Prahy musel architekt David Kraus pečlivě zvážit  umístění domu. Příjezd a vstup jsou na severní straně, terasa (kvůli slunci i soukromí) na jihovýchodě, zahrada na západní straně.

Místo klasické kostky či kvádru se architekt rozhodl pro nepravidelný, ale kompaktní tvar, který působí dojmem, jako kdyby dům „roztáhl křídla“, aby chránil své majitele a udržel jejich soukromí. Otáčí se zády ke komunikaci.

Díky umístění části druhého podlaží na sloupy je výsledný dojem odlehčený, pozemek není zbytečně zatížený hmotou stavby. Navíc tak vzniklo praktické kryté garážové stání pro dva vozy.

Místo garáže zvolil architekt kryté stání pro da vozy.

Místo garáže zvolil architekt kryté stání pro dva vozy.

Problém s pozemkem

"„Nepodsklepenou stavbu bylo nutné výškově odstupňovat, tak jak klesá pozemek. Celkem jsme museli výšku podlahy domu snížit třikrát, a to vždy o půl metr, což vytváří zvláštní prostory uvnitř. Členění po výškách se promítá do obýváku a do komunikace v patře,“ popisuje architekt Kraus.

Dvoupodlažní dům se sedlovou střechou pro rodinu s dvěma dětmi má sice nepravidelný objem, ale přesto působí kompaktním dojmem. Obytný prostor se zvýšenou světlou výškou, což vyvolává dojem mnohem většího prostoru, přisvětlují střešní okna.

Obytný protor je přisvětlený shora.

Obytný prostor je přisvětlený shora.

Rodinný dům

plocha: 175 m2
návrh: 2007
stavba: 2008 - 2010

V přízemí je kuchyně s jídelnou a obytnou částí, v patře najdete ložnici dětí, koupelnu, pracovnu, ložnici rodičů s šatnou a koupelnou a pokoj pro hosty hosty.

"Dům je zděný, obložený cedrovým dřevem, protože majitel nechce ztrácet čas údržbou fasády," vysvětluje architekt Kraus.

Schody vyrovnávají půlmetrový rozdíl, který vznikl kvůli svažitému pozemku.

Schody vyrovnávají půlmetrový rozdíl, který vznikl kvůli svažitému pozemku.

Ing. arch. David Kraus

* 1970
Absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze, studia zakončil v atelieru průmyslové architektury Prof. Ing. arch. Emila Hlaváčka, DrSc., zahraniční praxe v  ateliér Helmuta Zieseritsche v Grazu, účastnil se řady výstav. V roce 1996 zakládá steliér David Kraus – architekti.

V r. 1997  spolupracoval s Atelierem 8000, na administrativním komplexu PPS - ING Smíchov ( autor: Architectures Jean Nouvel).

 V roce 2003 založil vlastní ateliér Architektura, s.r.o., který se věnuje rodinnému bydlení, administrativním budovám, hotelům, provozním areálům i uměleckým projektům, instalaci výstav, návrhům interiérů a urbanismu.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.