Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina utekla z bytu. Stavba domu se stala její nejlepší investicí

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá finská rodina se po několika letech strávených v bytě rozhodla pro stavbu rodinného domku na předměstí. Dlouho trvalo, než získali krásný pozemek na okraji rezidenční čtvrti z 50. let v městě Seinäjoki na západě Finska.

Stavba dostala lehce borůvkový nátěr podle oblíbené barvy majitelky. | foto: Lassila Hirvilammi Architects

Rodina měla od novostavby velká očekávání. Dům měl přinést nejen vytoužené soukromí pro všechny členy rodiny a jejich koníčky, ale měl se stát i místem pro přátelské oslavy a sešlosti. To vše si přáli naplnit, aniž by stavba násilně zpřetrhala kontakt obyvatel domu se zdejší bezchybnou okolní přírodou.

Majitelé si na pomoc povolali dvojici mladých tvůrců z místního studia Lassila Hirvilammi Architects, Anssi Lassilu a jeho kolegu Teemu Hirvilamma. Architekti začali společně navrhovat domy už v roce 2001, a když za nimi klienti přišli, měli za sebou už čtyři roky zkušeností.

Dřevostavba ve Finsku

S hrdostí se hlásí k odkazu jednoho z nejslavnějších finských architektů a designérů, Alvara Aalta. I v šedesátitisícovém městě Seinäjoki, kde dům stojí, navrhl Aalto několik staveb. Jednou z nich je známý kostel Lakeuden Risti.

Lassila s Hirvilammim pracovali na stavbě ve dvou fázích, ve kterých detailně naslouchali potřebám majitelů. Ti si přáli důkladné oddělení soukromé a společné části domu. Architekti nejprve vytvořili dvě samostatné jednotky. První, společenský blok, navrhli jako puristický prostor s vlastním vchodem, ve kterém je kromě kuchyně, jídelny a obývacího pokoje místo pro krb, u kterého se může rodina scházet.

Může se hodit

Nejste spokojeni s bydlením v paneláku? Pořiďte si vlastní rodinný dům a přestěhujte se. Vybírejte z široké nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Druhý, soukromý blok zahrnuje dětské pokoje, pokoj pro hosty a ložnici majitelů domu s koupelnami, saunou, úložnými prostory a technickým zázemím. Oba samostatné bloky propojili v devadesátistupňovém úhlu do stavby ve tvaru písmene L a vznikl tak jednoduchý dům se dvěma křídly.

Vtip stavby navíc tkví v tom, že společenské prostory jsou velkoryse navržené jako otevřené od podlahy až ke krovům s elegantním zaoblením stropu, kdežto soukromé pokoje mají intimnější ráz a křídlo je členěno jako dvoupatrové. Soukromá část je mírně zapuštěná, aby se vtěsnala a výškově nevybočila z jednotného charakteru uličních fasád domů, které už parcelu obklopovaly.

Společenská část je velkoryse otevřená a návštěvníky svou velikostí překvapuje.

Společenská část je velkoryse otevřená a návštěvníky svou velikostí překvapuje.

Oblouková kostrukce z finského smrku dodává interiéru nezaměnitelný charakter.

Oblouková konstrukce z finského smrku dodává interiéru nezaměnitelný charakter.

Manželé a zároveň rodiče malých dětí mysleli moudře na všechny případy a pro jistotu se připravili i na stáří: v přízemí si namísto schůdků v propojující chodbě přáli bezbariérové rampy.

AAAPoptávka.cz

Dřevěné terasy okolo domu jsou však klasické se schůdky. V případě skutečné potřeby je možné dřevěné schody nahradit rampami, aniž by utrpěl komfort ostatních obyvatel domu nebo estetika celku, což by se v interiéru domu vytvářelo už podstatně hůře a nákladněji.

Dnes jsou tyto detaily provedené s takovou lehkostí a precizností, že v kombinaci s dokonalou zahradní architekturou dům návštěvníky překvapuje svou rozlehlostí. Jak uvádí Lassila s Hirvilammim v tiskových informacích, práce nebyla lehká a vyžadovala hodiny konzultací s klientem.

Dílo si ale pochvalují: "Museli jsme se na popud investora naučit najít neobyčejná řešení a prvky i pro zdánlivě obyčejnou stavbu, což se ukázalo jako skvělá zábava a s výsledkem jsme spokojeni."

Dům navrhla dvojice mladých energických tvůrců z místního studia Lassila

Dům navrhla dvojice mladých energických tvůrců z místního studia Lassila Hirvilammi Architects.

Aktivní rodina také potřebovala ještě další prostor pro koníčky a úložné prostory. Na pozemku vedle rodinného domu tak stojí navíc samostatná garáž s dílnou, která svým vzhledem dokonale koresponduje s domem. Před vchodem do domu je i nezbytný stojan na kola, kde je dost místa nejen pro bicykly rodiny, ale i pro přátele, kteří dorazí na návštěvu.

Konstrukční řešení domu v sobě spojuje mistrnost tradičních finských a norských dřevostaveb. Byl použit místní typický materiál, voskem bělený smrk. Interiér je skvěle prosvětlen díky velkým francouzským i rohovým oknům. Uvnitř domu se objevují prvky symbolizující koníčka majitele: lásku k moři a vodě obecně díky suvenýrům z cest a doplňkům v modrých tónech.

Podobně barevně laděná je i fasáda domu. Stavba dostala lehce borůvkový nátěr, který se líbí majitelce, připomíná jí její oblíbené lesní plody. Severské ladění pak barevně harmonicky doplňuje stříbrná pozinkovaná plechová střecha.

Město Seinäjoki leží na západě Finska. Je správním centrem provincie Jižní Pohjanmaa a významným železničním uzlem.

Město Seinäjoki leží na západě Finska. Je správním centrem provincie Jižní Pohjanmaa a významným železničním uzlem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.